Ένα «μαύρο χάσμα» στους χάρτες της Google προκάλεσε ερωτηματικά στους χρήστες των social media. Η εικόνα του άγνωστου νησιού έμοιαζε εντελώς κενή, σαν μια τεράστια, σκοτεινή τρύπα στη μέση του ωκεανού, προκαλώντας πλήθος εικασιών και φυσικά θεωριών συνωμοσίας.
Ένας χρήστης του Reddit ισχυρίστηκε ότι βρήκε μια «μαύρη τρύπα στη μέση του ωκεανού» χρησιμοποιώντας τους χάρτες της Google. «Τι στο καλό είναι αυτό; Αυτό δε μοιάζει σε τίποτα με νησί», έγραψε ο χρήστης. Κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για μία μυστική στρατιωτική βάση. «Φαίνεται να έχει περάσει από λογοκρισία για κάποιο λόγο», έγραψε ένας άλλος χρήστης.
Η αλήθεια πίσω από το μυστήριο
Μετά από μήνες εικασιών, αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ότι το «χάσμα» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το απομονωμένο νησί Βοστόκ, το οποίο ανήκει στη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η σκοτεινή του εμφάνιση οφείλεται στην πυκνή κάλυψη από δέντρα Pisonia, τα οποία, αν και σκούρου πράσινου χρώματος, φαίνονται σχεδόν μαύρα λόγω της πυκνότητάς τους. «Αυτό που βλέπετε ως μαύρο είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σκοτεινό πράσινο, ένα εξαιρετικά πυκνό δάσος από δέντρα Pisonia», εξήγησε ένας χρήστης στο διαδίκτυο.
Μια κατάδυση στην άγνωστη ομορφιά του νησιού
Λίγο μετά την ανακάλυψη, αναδείχθηκε ένα παλιό βίντεο στο YouTube από το National Geographic, όπου ο δύτης Enric Sala εξερευνούσε τα εντυπωσιακά κοραλλιογενή ύφαλα του νησιού. «Μόλις επιστρέψαμε από μια κατάδυση στο Βοστόκ. Ήταν η καλύτερη κατάδυση της ζωής μου!» δήλωσε ενθουσιασμένος. Περιέγραψε πως περιστοιχιζόταν από καρχαρίες, κοπάδια από μπαρακούντα και πολύχρωμα ψάρια, χαρακτηρίζοντας το σημείο ως το πιο «παρθένο» μέρος που είχε επισκεφθεί ποτέ.
Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι αναφορές στο Lost
Παρά την επίσημη εξήγηση, οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν να διαδίδονται στο διαδίκτυο. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το έχουν μαυρίσει (censored)», σχολίασε ένας χρήστης στο Reddit, ενώ άλλοι σύγκριναν την ανακάλυψη με το μυστηριώδες νησί της τηλεοπτικής σειράς Lost: «Κυρίες και κύριοι, βρήκαν το νησί στο Lost». «Δεν θα είχε νόημα ένας φυσικός σχηματισμός να είναι μαύρος έτσι σε μια τόσο ρηχή, μικρή ατόλη/νησί», έγραψε ένας άλλο.
Βοστόκ όπως λέμε Ανατολή
Σύμφωνα με τη Britannica, το Βοστόκ δεν έχει κατοίκους και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1820 από τον Ρώσο εξερευνητή Fabian Gottlieb von Bellingshause, ο οποίος ονόμασε το νησί από το όνομα του πλοίου του Βοστόκ, που σημαίνει «ανατολή» στα ρωσικά. Δεν κατέβηκε στο νησί, ούτε το περιέγραψε επαρκώς. Το 1821 το νησί το είδε ο Καπετάνιος Στέηβερς με το πλοίο Τωσκάνη, και ο Καπετάνιος Θόρντον με το πλοίο Σαπλάι. Ο καπετάνιος Τζόσουα Κόφφιν από το φαλαινοθηρικό πλοίο Γάγγης, το ονόμασε Νήσο Ρήπερ το 1828, ενώ ονομάστηκε και Νήσος Λέβιτς από το πλοίο Περούβιαν.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1841 ο διοικητής Ρίνγκολντ μιας Αμερικανικής Εξερευνητικής Αποστολής με το πλοίο Πορπουά, εξέτασε το νησί και ανέφερε ότι η αποβίβαση είναι αδύνατη. Στην αφήγηση της ίδιας αποστολής ο Μοίραρχος Τσαρλς Ουίλκς το ονόμασε Νήσο Στέηβερς, και δήλωσε ότι πίστευε ότι το νησί είναι το ίδιο με αυτό που είχε δει ο Καπετάνιος Κας με το πλοίο Μασαχουσέτη. Παρά τις πολλές αναφορές για τη μη ύπαρξη μέρους αποβίβασης, το HMS Κόνστανς κατάφερε να αποβιβαστεί στις 22 Οκτωβρίου 1884 και ο Υποπλοίαρχος ΜακΦάρλαν συνέλεξε δείγματα και αυγά ενός μικρού θαλασσοπουλιού από το νησί.
Αργότερα, το 1860, οι Ηνωμένες Πολιτείες το διεκδίκησαν βάσει του Guano Act του 1856, ενώ το 1873 τέθηκε υπό βρετανικό έλεγχο. Ο Καπετάνιος Ουίλιαμ Γκρεγκ Άντερσον δεν συνάντησε δυσκολίες στην αποβίβασή του το 1935 όταν και συνέλεξε δείγματα από τα δέντρα Πιζόνιας για το Επισκοπικό Μουσείο στις 22 Μαρτίου 1935 και σχεδίασε έναν χάρτη του νησιού τον Μάιο του ίδιου χρόνου πλέοντας νότια αυτού με το μηχανοκίνητο τύπου κινέζικη βάρκα σαμπάν, Αϊλάντερ.
Το νησί Βοστόκ παραμένει ένα από τα πιο απομονωμένα και ανέγγιχτα μέρη του πλανήτη και μέχρι σήμερα ένα μυστήριο πλανάται γύρω από αυτό.