«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους οδηγούς κάθε πρωί η κίνηση σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, με τους οδηγούς να έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με έναν πραγματικό… Γολγοθά.
Διαδρομές που κάποτε, σχετικά πρόσφατα μάλιστα, χρειάζονταν 10-15 λεπτά για να διανυθούν με αυτοκίνητο, έχουν γίνει εφιαλτικές.
Οι δρόμοι «κοκκινίζουν», οι εργαζόμενοι αργούν να προσέλθουν στα γραφεία τους και τα νεύρα «σπάνε».
Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε η κίνηση επηρεάζει άμεσα και την ψυχική μας υγεία. Αν το σκεφτούμε καλύτερα, το να κάθεσαι τόσες ώρες κάνοντας το απόλυτο τίποτα, σε αφήνει μόνο με τις σκέψεις και δεν είναι πολύ καλό αυτό.
Οι οδηγοί «φλερτάρουν» με την κατάθλιψη
Μια παλαιότερη έρευνα στη Νότια Κορέα η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Transport & Health, έδειξε πως συντρέχει κι άλλος λόγος που καθιστά την κίνηση βλαβερή για την ψυχική μας υγεία: η μολυσμένη ατμόσφαιρα που εισπνέουν οι οδηγοί/επιβάτες και η οποία οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Μελετώντας πάνω από 23.000 οδηγούς της χώρας, η έρευνα έδειξε πως όσοι βρίσκονται στους δρόμους για πάνω από μία ώρα την ημέρα, είναι 16% πιο πιθανό να βιώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα απ’ όσους μετακινούνται για λιγότερο από 30 λεπτά.
Συγκεκριμένα, ο ερευνητής τού Inha University της Κορέας Dong-Wook Lee και η ομάδα του, μελέτησαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων από το Fifth Korean Working Condition Survey, μια εθνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017.
Ο μέσος χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων ήταν 47 λεπτά, που ισοδυναμεί με 4 ώρες μετακίνησης την εβδομάδα για όσους εργάζονται πενθήμερο.
Το 1/4 των 23.415 συμμετεχόντων λοιπόν, ανέφερε πως έχουν βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης.
Στα «κόκκινα» το στρες
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε ότι η ρουτίνα της οδήγησης σε δρόμους με μποτιλιαρίσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και κόπωση. Οι εκδηλώσεις αυτού του στρες συχνά περιλαμβάνουν προβλήματα με τη σωματική και ακόμη και την ψυχική υγεία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολλές ώρες στο δρόμο σημαίνουν λιγότερο χρόνο για ύπνο, κάτι που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και της ηρεμίας μας. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μαγικός τρόπος να αποφύγεις την κίνηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τρόποι και πειραματισμοί που μπορούν να κάνουν τη μετακίνησή σου πιο έξυπνη και να σου εξοικονομήσουν χρόνο.
Πριν ξεκινήσεις για τη δουλειά ή το σπίτι σου καλό θα είναι να συμβουλευτείς κάποιο live εργαλείο που παρακολουθεί την κίνηση. Δύο εφαρμογές που το καταφέρνουν εξαιρετικά αυτό είναι το Google Maps και το Waze.
Το πρώτο είναι γνωστό σε όλους μας και μπορεί να αξιοποιηθεί από κινητό, υπολογιστή – ακόμα και από το ίδιο το αυτοκίνητο εάν διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα. Αρκεί να επιλέξεις την επιλογή για κίνηση/traffic και να σου φανερώσει σε πραγματικό χρόνο ακριβώς που υπάρχει μποτιλιάρισμα. Και πόση ώρα θα χρειαστείς να φτάσεις στον προορισμό σου.
Ίσως η σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική συμβουλή για να αποφύγεις την κίνηση είναι να αλλάξεις την ώρα εκκίνησης. Πολλές φορές, το να ξεκινήσεις λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα από το συνηθισμένο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό που θα βρεις μπροστά σου…
Αν και η κίνηση είναι δύσκολο (ή σχεδόν αδύνατο) να ελεγχθεί, η αλλαγή νοοτροπίας είναι ένας τρόπος για καλύτερη διαχείριση του άγχους και του στρες. Η καλή μουσική και οι θετικές σκέψεις, είναι τα πρώτα βήματα.