Life

Millennials και Gen Z μπορούν να γεφυρώσουν το Χάσμα των Γενεών  

Gen Z

Πολλά άτομα αμφισβητούν τον αυστηρό διαχωρισμό των γενιών, αφού πάντα κάποια άτομα έχουν την ικανότητα να συμβαδίζουν με την εποχή τους και άλλα να κολλάνε σε αντιλήψεις και συμπεριφορές από τα παλαιά. Ο διαχωρισμός γίνεται πρωτίστως για λόγους μάρκτετινγκ -οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ομοιογενή κοινά για να προωθούν τα προϊόντα τους- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σημαντικά γεγονότα δεν έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές των ατόμων της ίδιας, ή περίπου της ίδιας, ηλικίας. Σε αυτό το άρθρο του Utopia Zone θα μιλήσουμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές των Millenials (άτομα γεννημένα μεταξύ 1981 και 1996) και της Gen Z (1997 – δεκαετία του 2000). Σκοπός να κατανοήσουμε καλύτερα τα μικρότερα ή μεγαλύτερα από εμάς άτομα και να γεφυρώσουμε το χάσμα των γενιών.  

Οι διαφορές μεταξύ των Millennilas και της Gen Z

  1. Σε σύνδεση 24/7

Η Gen Z μεγάλωσε σε έναν ήδη παγκοσμιοποιημένο και ψηφιακό κόσμο. Δεν γνωρίζει τα σταθερά τηλέφωνα, την επικοινωνία χωρίς μηνύματα και δεν έχει συνηθίσει να κουβεντιάζει πολύ, αφού οι προτάσεις άνω των 200 χαρακτήρων είναι φλύαρες. Τα άτομα της Gen Z έχουν δει μέσα σε λίγα χρόνια εικόνες, συμπεριφορές και «περίεργα» από όλον τον πλανήτη, που οι προηγούμενες γενιές χρειάζονταν ολόκληρη ζωή για να γνωρίσουν. Όλα αυτά κάνουν τη γενιά ανοιχτή στη διαφορετικότητα και κάθε τι καινούργιο.

  1. Ατομικότητα και Προσωπικό Branding

Οι νέοι και οι νέες της Gen Z επιδιώκουν να ξεχωρίζουν. Άτομα γεννημένα μέσα στα social media δεν κάθονται να διαπραγματευτούν -ή και να τσακωθούν- για τις απόψεις τους με τον γενικό πληθυσμό, όπως οι Millennials. Κλείνονται στην ασφάλεια του κύκλου των φίλων τους, αποθεώνουν και αποθεώνονται από το crowed τους.

  1. Ρεαλισμός

Σε αντίθεση με τους Millennials που συχνά θεωρήθηκαν ιδεαλιστές, η Gen Z είναι ρεαλιστική. Τα άτομα ξέρουν ότι οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες και κινούνται ευκαιριακά και χωρίς βραχυχρόνιες «επενδύσεις», είτε στην επαγγελματική, είτε στην προσωπική ζωή τους. Πήραν από τους Millennials ένα πολύ σημαντικό μάθημα: είναι κακό να χτίζεις παλάτια στην άμμο…

  1. Πρώιμη είσοδος στο εργατικό δυναμικό


Πολλά μέλη της Gen Z ξεκινούν να εργάζονται από νεαρή ηλικία για να έχουν την αυτονομία τους. Βλέπουν την εργασία ως σκαλοπάτι για την επίτευξη στόχων και δεν είναι συνήθως πολύ επιλεκτικά, καθώς γνωρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να κάνουν παράλληλα δυο ή τρεις δουλειές μέχρι να φτάσουν σε εκείνη την μία που θα τους επιτρέπει να ζουν άνετα.

  1. Επιχειρηματική νοοτροπία
    Μεγαλύτερο ποσοστό της Gen Z ενδιαφέρεται για την αυτοαπασχόληση. Θέλει να ελέγχει την καριέρα της ή να δημιουργεί κάτι δικό της. Μόνο που μαζεύονται πολλά «κάτι δικό μου» και δεν υπάρχουν πολλά άτομα για τους δεύτερους ρόλους.

Πού μοιάζουν Millennials και Gen Z

  1. Σύντομες θητείες σε δουλειές
    Και οι δύο γενιές προτιμούν να μην δεσμεύονται μακροχρόνια σε έναν εργοδότη. Αν δεν βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης, είναι έτοιμοι να αλλάξουν πορεία.
  2. Σκεπτικισμός απέναντι στις εταιρείες
    Οι Millennials είδαν τις μαζικές απολύσεις της ύφεσης. Η Gen Z μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου η εργασιακή ανασφάλεια είναι δεδομένη. Και οι δύο γενιές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους εργοδότες τους.
  3. Έμφαση στην ανάπτυξη
    Η επαγγελματική εξέλιξη είναι βασική προτεραιότητα και για τις δύο γενιές. Αν νιώσουν ότι σταματούν να εξελίσσονται, θα αναζητήσουν αλλού καλύτερες ευκαιρίες.
  4. Επιθυμία για αλλαγή
    Θέλουν να αφήσουν το σημάδι τους. Είτε μέσω κοινωνικών δράσεων είτε μέσω της εργασίας τους, θέλουν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.

Στόχος μίας αρμονικής κοινωνίας είναι τα χαρακτηριστικά της μίας γενιάς να συμπληρώνουν και να ισορροπούν τα χαρακτηριστικά των άλλων γενιών. Οι Millennials είναι συνεργατικοί και ευέλικτοι, ενώ η Gen Z καινοτόμα και αποφασιστική. Ζητούμενο είναι να απλώσουν και οι δύο το χέρι και να πορευτούν μαζί διότι… έρχεται η γενιά την πανδημίας κι εκεί είναι που… δεν θα υπάρξει χάσμα γενιών, αλλά έρεβος (ψάξτε τη λέξη zoomers – χα χα)!  

X