Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κάθε παιδί που έχει πρόσβαση σε κινητό μπορεί να παρακολουθήσει μέσω TikTok τραμπουκισμούς και μπούλινγκ σε άλλα παιδιά, απειλές και εκφοβισμούς ανηλίκων και ενηλίκων, κάθε είδους «expose» (αποκαλύψεις για προσωπικά, ερωτικά και στοιχεία υγείας άλλων ατόμων), οδηγίες παρασκευής και χρήσης ναρκωτικών και όλα τα fake news και θεωρίες συνωμοσίας που μπορούν να περάσουν από την ανθρώπινη φαντασία.
Ελεύθερη διακίνηση της βίας και του προσβλητικού λόγου από το TikTok
Σε αντίθεση με Facebook, Instagram και Youtube, το ΤikΤok δεν έχει πολιτικές προστασίας του κοινού από τη βία και τον προσβλητικό λόγο παρά μόνο καλύπτει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να φανεί σε μία σκηνή και επιτρέπει τη γυμνότητα του ανθρώπινου σώματος μέχρι ενός ποσοστού.
Μπορούν να παιδιά να αξιολογήσουν τι βλέπουν;
Και βέβαια τα ανήλικα άτομα έχουν την επιλογή να διαλέξουν τι περιεχόμενο θα δουν – διότι γενικά το Tik Tok έχει εξαιρετικά δημιουργικό περιεχόμενο με καταπληκτικά βίντεο μουσικής, χορού, travel, εμπειρίας, comedy, education κ.α.- αλλά τα παιδιά; Τα παιδιά 7, 8, 9 και 10 χρονών είναι σε θέση να αξιολογήσουν μόνα τους τι περιεχόμενο θα δουν και πως θα αντιμετωπίσουν ένα ακατάλληλο γι’ αυτά βίντεο σωματικής ή λεκτικής βίας που θα εμφανιστεί στη ροή τους; Μήπως ήρθε η ώρα και η Ελλάδα να περιορίσει τη χρήση αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά;
Μία παραμορφωτική εικόνα της πραγματικής ζωής
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα ανήλικα άτομα έχουν αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς και την ψυχικής τους υγείας. Ή έκθεσή τους σε ένα παντελώς αρρύθμιστο περιεχόμενο, μπορεί να καθορίσει μία τελείως παραμορφωτική εικόνα της πραγματικής ζωής, όπου δεν βασιλεύει – ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να βασιλεύει – η βία κάθε μορφής, ο προσωπικός εξευτελισμός και αξίες όπως του γρήγορου πλουτισμού με κάθε αναξιοπρεπή τρόπο.
Ποιες χώρες θέτουν απαγορεύσεις στην πρόσβαση ανηλίκων
Πολλές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να ορίσουν ελάχιστο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στις πλατφόρμες. Στη Φλόριντα, ο νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο απαγορεύει να ανοίγουν λογαριασμό οι νέοι κάτω των 14 ετών. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις
Η Κίνα, η χώρα που έβγαλε το TikTok, από το 2021, έχει θέσει περιορισμούς στην πρόσβαση των ανηλίκων και ζητά επαλήθευση της ηλικίας τους με καταχώρησή της ταυτότητας τους, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπεται να περνούν περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως στο Douyin (την κινεζική εκδοχή του TikTok).
Απειλούν τις πλατφόρμες των social με τεράστια πρόστιμα
Η Αυστραλία με μια ιστορική απόφαση, προχώρησε στην έγκριση νομοσχεδίου που απαγορεύει στους ανηλίκους κάτω των 16 ετών να ανοίγουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλεί τις πλατφόρμες να βρουν τον τεχνικό τρόπο για να εφαρμόσουν την απόφαση, αλλιώς τις απειλεί με πρόστιμο 31 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος: να θέσουν οι πλατφόρμες όρια στη βία και την κακοποίηση
Φυσικά, υπάρχει ο αντίλογος, που λέει ότι το «απαγορευμένο» γίνεται πιο ελκυστικό και τα παιδιά θα βρουν τρόπο για να σπάσουν τις απαγορεύσεις ή να βρουν άλλα, επίσης αρρύθμιστα κανάλια – ίσως ακόμα χειρότερα – για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους στον κόσμο της βίας. Οι απαγορευτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ασκούν πίεση στις πλατφόρμες -και κυρίως στο TikTok- να βάλουν περιορισμούς στο περιεχόμενο που διακινούν. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πιέσει κι εκείνη ώστε να μπει ένα τέλος στη διαμόρφωση κακοποιητικών χαρακτήρων στην πραγματική – και όχι εικονική – κοινωνία.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: 1 στους 10 έφηβους παγκοσμίως έχει “προβληματική σχέση” με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.