Life

Όχι πλατάνια, λεύκες και ευκάλυπτοι μέσα στις πόλεις  – Ποια δέντρα είναι κατάλληλα και… ακίνδυνα

Οι καταστροφές στη Θεσσαλονίκη από την πρόσφατη κακοκαιρία με δεκάδες δέντρα να σπάνε, να πλακώνουν αυτοκίνητα και να κλείνουν δρόμους, προκαλεί την δημόσια τοποθέτηση των ειδικών για το ποια δέντρα είναι κατάλληλα και ποια ακατάλληλα για φυτεύσεις μέσα στον αστικό ιστό.

Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, δήλωσε ότι «οι ανεμοριψίες δέντρων, ιδιαίτερα σε αστικά περιβάλλοντα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τις περιουσίες των πολιτών και για ανθρώπινους τραυματισμούς». Τα δέντρα σπάνε και πέφτουν λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών «με σημαντικότερη την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, τα φυσιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του δέντρου, δηλαδή το σχήμα και το μέγεθος του φυλλώματος και τις συνθήκες του εδάφους στις οποίες φύεται το δέντρο».

Φυτεύσεις σε μεγάλο βάθος και κοπές δέντρων με κλήση 20%

Ο κ. Δημητρακόπουλος συστήνει στα αστικά κέντρα, να φυτεύονται τα δέντρα σε μεγαλύτερο βάθος -περίπου 1 με 1,5 μέτρο, ώστε το ριζικό σύστημα να φτάνει πιο βαθιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ώστε οι κορμοί τους να είναι ευθείς και κάθετοι στο έδαφος. Οι υπηρεσίες των δήμων θα πρέπει να διενεργούν σωστές κλαδεύσεις στην κόμη των δέντρων, να γίνεται φυτοϋγειονομικός έλεγχος, ώστε να διαπιστώνεται εάν ένα δέντρο είναι καταπονημένο ή έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, ενώ υπογραμμίζει πως όταν ο κορμός του έχει κλίση μεγαλύτερη από 20% θα πρέπει να κόβεται, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, διότι εγκυμονεί κινδύνους.

Μακριά από πλατάνια, από λεύκες, από ευκάλυπτους

 «Μακριά από πλατάνια, από λεύκες, από ευκάλυπτους. Συνιστώ να μην φυτεύονται, μπορεί να είναι θαυμάσια και επιβλητικά δέντρα, να μεγαλώνουν γρήγορα, αλλά σπάνε τα κλαδιά τους και ανατρέπονται ευκολότερα. Οι πόλεις χρειάζονται δέντρα που είναι βαθύριζα και τα οποία θα δώσουν μεγαλύτερη αντοχή στους ανέμους, χωρίς να δημιουργούν παράλληλα προβλήματα με φουσκωμένα πεζοδρόμια», συμπλήρωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Ποια είναι τα βαθύριζα δέντρα για τις πόλεις

Μια επιλογή για σκίαση και καλλωπισμό σε πεζοδρόμια είναι ο σφένδαμος. Φυλλοβόλο δένδρο ταχείας ανάπτυξης, με σφαιρικό σχήμα κόμης, φέρει παλαμοειδή φύλλα, συνήθως με πέντε λοβούς, που παίρνουν πολύ ζωηρά φθινοπωρινά χρώματα σε πορφυρό, πορτοκαλί, μπρούτζινο.

Επίσης, η καλλωπιστική δαμασκηνιά (μπρούνος) είναι μια ασφαλής και πολύ όμορφη επιλογή για τα πεζοδρόμια, καθώς ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα των φύλλων της.

Ένα ακόμα αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα που δημιουργεί πλούσια σκια είναι η χαρουπιά. Αντέχει στην ξηρασία, μπορεί να φυτευθεί σε άγονα εδάφη και αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βαθύριζα δέντρα είναι ακόμα: η Δρυς, η Βελανιδιά (Quercus robur), η Σημύδα (Betula)και η Μανόλια (Magnolia).

X