Οι «φίρμες», οι αμοιβές, τα σόσιαλ και η παράδοση. Σε ποιο πανηγύρι θα πάτε φέτος το καλοκαίρι;  

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
πανηγύρι
Home » Life » Οι «φίρμες», οι αμοιβές, τα σόσιαλ και η παράδοση. Σε ποιο πανηγύρι θα πάτε φέτος το καλοκαίρι;  

Συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση, το καλοκαιρινό πανηγύρι είναι μία ευκαιρία για αντάμωμα και διασκέδαση με τα ιδιαίτερα χρώματα κάθε τόπου. Είναι μαζί και μια ευκαιρία για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και μίας ειδικής κατηγορίας τραγουδιστών, μουσικών και διοργανωτών. Τα πανηγύρια έχουν τις δικές τους «φίρμες» με σημαντικές αμοιβές, μεγάλα «ονόματα» μουσικών και έχουν πλέον και τα δικά τους σόσιαλ δίκτυα. Διότι, καλή είναι η παράδοση, καλύτερη όμως είναι η προσέλκυση νέου κόσμου και τουριστών, που θα στηρίξουν τα πανηγύρια και θα τα βάλουν για πάντα στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών μας διακοπών.        

Το χρηματιστήριο των πανηγυριών: επενδύσεις και αμοιβές  

Χιλιάδες επισκέπτες ξοδεύουν χρήματα σε διαμονή, φαγητό, ποτά και αναμνηστικά σε κάθε πανηγύρι. Ένα μεγάλο πανηγύρι μπορεί να αποφέρει από 50.000 έως 200.000 ευρώ στην τοπική οικονομία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα πανηγύρια, αμείβονται ανάλογα με τη δημοτικότητά τους και τη διάρκεια των εμφανίσεών τους. Κατά μέσο όρο, οι αμοιβές κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000 ευρώ ανά εμφάνιση.

Ξεχωριστές «φίρμες» των πανηγυριών είναι οι Γιαννούλης-Βαζαίος, οι οποίοι με επιτυχίες τους όπως το «Αγαπώ μια πιτσιρίκα», έχουν αφήσει δυνατό αποτύπωμα σε κάθε τόπο που έχουν βρεθεί.

Ακολουθεί ο Κώστας Σαφέτης, ο «βασιλιάς» των πανηγυριών. Με το τραγούδι «Ακυβέρνητο καράβι» συνεχίζει να απολαμβάνει τον ενθουσιασμό του κοινού, αφού όταν έχεις καταναλώσει μία νταμιτζάνα κρασί, τι είσαι; Ακυβέρνητο καράβι!

Ακολουθούν οι: Γιώργος Βελισσάρης, ένας από τους πιο δημοφιλείς ερμηνευτές με το τραγούδι του «Δυνατά σ’ αγαπώ», Γωγώ Τσαμπά, Έφη Θώδη και η Φιλιώ Πυργάκη.  

Κόστος διοργάνωσης ενός πανηγυριού

Το κόστος οργάνωσης ενός πανηγυριού καθορίζεται από τις αμοιβές των καλλιτεχνών – ανάλογα με τη φήμη τους ανεβαίνουν και οι προσδοκίες προσέλευσης του κόσμου – αλλά και τους ανθρώπους που θα βάλλουν τα χρήματα για όλα τα απαραίτητα: ηχοσυστήματα, φωτισμός, εξοπλισμός, διαφήμιση και ασφάλεια – απαραίτητη, όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι άνθρωποι των πανηγυριών  

Η επιλογή των καλλιτεχνών εξαρτάται από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τα trends του κοινού.

Τραγουδιστές: Η πλειοψηφία τους είναι λαϊκοί τραγουδιστές, με ρεπερτόριο που αγγίζει όλα τα είδη του λαϊκού τραγουδιού, από παραδοσιακό μέχρι σύγχρονο.

Ποντιακοί καλλιτέχνες: Σε περιοχές με μεγάλη προσφυγική παρουσία, συχνά συμμετέχουν ποντιακοί καλλιτέχνες με την πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου.

Ρομά καλλιτέχνες: Η μουσική των Ρομά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολλών πανηγυριών, με τα χαρακτηριστικά όργανα και τους δυναμικούς ρυθμούς τους να είναι εγγύηση για κέφι μέχρι τα ξημερώματα.  

Χορευτικά συγκροτήματα: Εκτός από μουσική, πολλά πανηγύρια φιλοξενούν και χορευτικά συγκροτήματα, που παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ενδεικτικές αμοιβές των καλλιτεχνών στα πανηγύρια

Δημοφιλείς λαϊκοί τραγουδιστές: €10.000 – €30.000 ανά εμφάνιση
Ποντιακοί καλλιτέχνες: €5.000 – €15.000 ανά εμφάνιση
Ρομά καλλιτέχνες: €3.000 – €10.000 ανά εμφάνιση
Χορευτικά συγκροτήματα: €1.000 – €5.000 ανά παράσταση

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με τη μείωση του τοπικού πληθυσμού, που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για τους διοργανωτές. Μία άλλη πρόκληση είναι η αλλαγή στις προτιμήσεις των νέων, κάτι που οι διοργανωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με την… εισβολή των πανηγυριών στα σόσιαλ.

Τα πανηγύρια που πρέπει να πάτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας

Παναγία της Τήνου (15 Αυγούστου)

Τι Θα Δείτε: Μεγαλοπρεπείς λιτανείες και πλήθος προσκυνητών που συρρέουν για να τιμήσουν την Παναγία. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ευλάβεια και κατάνυξη.

Τι Θα Φάτε: Τοπικά γλυκά όπως αμυγδαλωτά και λουκούμια, καθώς και φρέσκα θαλασσινά στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού.

Οικονομική Συνεισφορά: Οι τοπικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια, γνωρίζουν μεγάλη άνθηση κατά την περίοδο αυτή, με την πληρότητα να φτάνει στο 100%.

Παναγία Σουμελά (15 Αυγούστου)

Τι Θα Δείτε: Ποντιακούς χορούς και μουσική, παραδοσιακές στολές και εκδηλώσεις που τιμούν την ποντιακή κληρονομιά.

Τι Θα Φάτε: Ποντιακά εδέσματα όπως πιροσκί, φασολάδα και ψωμί με ζάχαρη και κανέλα.

Οικονομική Συνεισφορά: Η τοπική οικονομία ενισχύεται σημαντικά με την προσέλευση των Ποντίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, Σιάτιστα (20 Ιουλίου)

Τι Θα Δείτε: Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και καβαλάρηδες που διασχίζουν την πόλη, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Τι Θα Φάτε: Παραδοσιακά κρεατικά όπως αρνί και γίδα βραστή, καθώς και τοπικά γλυκά όπως μπακλαβάς και καρυδόπιτα.

Οικονομική Συνεισφορά: Η πόλη γεμίζει από επισκέπτες που ενισχύουν την τοπική οικονομία μέσα από καταλύματα, εστιατόρια και αγορές τοπικών προϊόντων.

Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος (15 Αυγούστου)

Τι Θα Δείτε: Μεγαλειώδης λιτανεία και παραδοσιακά γλέντια με χορούς και τραγούδια.

Τι Θα Φάτε: Θαλασσινά όπως ψητό χταπόδι και γαρίδες σαγανάκι, καθώς και τοπικά κρασιά και γλυκά όπως μελιτζανάκι και μαστίχα.

Οικονομική Συνεισφορά: Η περίοδος αυτή αποτελεί αιχμή για τον τουρισμό της Πάρου, με τεράστια οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Δήλωση Δημάρχου στο Utopia Zone: «Η Παναγία Εκατονταπυλιανή είναι σύμβολο της πίστης και της παράδοσής μας. Το πανηγύρι προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την πνευματικότητα με τη διασκέδαση».

Πανηγύρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός (15 Αυγούστου)

Τι Θα Δείτε: Το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και η μοναδική τοποθεσία του προσφέρουν μια εντυπωσιακή εμπειρία, συνοδευόμενη από παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Τι Θα Φάτε: Τοπικά πιάτα όπως φάβα, κακαβιά και χταπόδι ξιδάτο, καθώς και γλυκά όπως παστελάκι και γλυκό κουταλιού.

Οικονομική Συνεισφορά: Οι επισκέπτες ενισχύουν την τοπική οικονομία με την κατανάλωση σε εστιατόρια, καφετέριες και αγορές τοπικών προϊόντων.

Δήλωση Δημάρχου στο Utopia Zone: «Η Παναγία Χοζοβιώτισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αμοργού και το πανηγύρι της προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, ενισχύοντας την τοπική οικονομία».

Η εισβολή των πανηγυριών στα σόσιαλ και τις εφαρμογές

Η εφαρμογή «Για τα πανηγύρια» είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για όσους θέλουν να απολαύσουν τα παραδοσιακά πανηγύρια της Ελλάδας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με περισσότερα από 1.200 πανηγύρια καταγεγραμμένα, η εφαρμογή συγκεντρώνει έναν θησαυρό πληροφοριών.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της εφαρμογής προήλθε από την ανάγκη των δημιουργών της που μεγάλωσαν στην επαρχία, να βρουν εύκολα πληροφορίες για τα πανηγύρια. Ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχα χρήσιμο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν οδηγό που θα συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες.

Με εφαρμογή ή χωρίς, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την εμπειρία του πανηγυριού, εάν δεν είστε ήδη οπαδοί. Μπορεί ο ήχος να μην είναι τέλειος, οι τραγουδιστές/τριες να μην είναι πάντα σε φόρμα (τι να σου κάνουν και αυτές οι χορδές όταν πρέπει να τραγουδάς 4-5 ώρες κάθε βράδυ; ), μπορεί κάποια στιγμή να αισθανθείτε λίγο στρίμωγμα ανάμεσα με άγνωστους ανθρώπους, η εμπειρία όμως παραμένει μοναδική, ιδιαίτερη και 100% ελληνική γιατί αυτό είμαστε τελικά: να το ρίχνουμε λίγο έξω, βρε παιδιά. Να κάνουμε κάθε ευκαιρία πανηγύρι!    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 5 λόγοι που οι «Ψυχοκόρες» του ΑΝΤ1+ είναι η αγαπημένη μου σειρά.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Έπη Τρίμη
Έπη Τρίμη
Είμαι δημοσιογράφος και έχω εργαστεί στην τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες και sites. Λένε ότι είμαι επικοινωνιακή, πάντως σίγουρα λατρεύω το ελεύθερο ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις. Αγαπώ τα ταξίδια, τα ζώα, να δοκιμάζω νέες γεύσεις και θεωρώ πρόκληση την επαφή με τους ανθρώπους και τους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι «φίρμες», οι αμοιβές, τα σόσιαλ και η παράδοση. Σε ποιο πανηγύρι θα πάτε φέτος το καλοκαίρι;  

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top