Life

Οι γυμνοί ποδηλάτες του Λονδίνου και η αναχρονιστική ελληνική νομοθεσία

Γυμνοί ποδηλάτες

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου χιλιάδες ποδηλάτες συγκεντρώνονται σε 8 σημεία του Λονδίνου και ξεκινούν τις βόλτες στην πόλη γυμνοί. Είναι το κίνημα World Naked Bike Ride με ιστορία 20 ετών στη Βρετανική πρωτεύουσα. Oι γυμνοί ποδηλάτες και ποδηλάτισσες έχουν στόχο να γίνουν πιο ορατοί-ες από τους οδηγούς αυτοκινήτων, να διαδηλώσουν κατά του body shaming και να στηρίξουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή (χωρίς καυσαέρια και ρούχα από συνθετικές ύλες). Στόχος επίσης, είναι να διασκεδάσουν. Διότι μπορούν. Στο Λονδίνο, και στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, δεν είναι αδίκημα να κυκλοφορεί κάποιο άτομο γυμνό, σε αντίθεση με την αναχρονιστική ελληνική νομοθεσία που προβλέπει τιμωρία για τη γυμνότητα με νόμο του μακρινού 1983.    

Πως γεννήθηκε η ιδέα της γυμνής ποδηλασίας

Την ιδέα για τη γυμνή ποδηλασία είχε ο 55χρονος σήμερα Conrad Schmidt ακτιβιστής, σκηνοθέτης και συγγραφέας που ζει στο Βανκούβερ Καναδά. Το 2003 ο Schmidt διοργάνωσε μια διαμαρτυρία στην οποία 50 διαδηλωτές από το κίνημα Artists Against War σχημάτισαν ένα σήμα ειρήνης με τα γυμνά τους σώματα για να διαμαρτυρηθούν για την πιθανή τότε επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η διαμαρτυρία δεν έπιασε τόπο, όπως γνωρίζουμε όλοι, η επέμβαση στο Ιράκ έγινε, αλλά η ιδέα άρεσε σε όλον τον κόσμο, που άρχισε να την αντιγράφει, δίνοντας κάθε εποχή και διαφορετικό μήνυμα.    

Οι γυμνοί ποδηλάτες θέτουν τους στόχους

Αρχικά, οι γυμνοί ποδηλάτες διαμαρτύρονταν ενάντια στην εξάρτηση από το πετρέλαιο και γιόρταζαν την ατομικότητα του ανθρώπινου σώματος. Το 2006 υπήρξε μια στροφή προς την απλούστευση του μηνύματος και την εστίαση στην υπεράσπιση του ποδηλάτου και όσων ατόμων το επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους, που συχνά πέφτουν θύματα ασυνείδητων οδηγών αυτοκινήτων. Πλέον η γυμνή ποδηλασία, τουλάχιστον στο Λονδίνο, έχει πέντε στόχους:

  1. Διαμαρτυρία για την παγκόσμια εξάρτηση από το πετρέλαιο.
  2. Περιορισμός της κουλτούρας του αυτοκινήτου.
  3. Αναγνώριση πραγματικών δικαιωμάτων για τους ποδηλάτες.
  4. Ευαισθητοποίηση για την ευπάθεια των ποδηλατών στους δρόμους της πόλης.
  5. Γιορτή του σώματος, κάθε σώματος, όπως είναι.
Παρατράγουδα στις γυμνές ποδηλασίες

Το 2004 διοργανώθηκαν γυμνές ποδηλασίες σε 28 πόλεις, δέκα χώρες, τέσσερις ηπείρους. Δύο άντρες ποδηλάτες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του WNBR του 2005 στο Νιου Χάμσαϊρ και κατηγορήθηκαν για «άσεμνη έκθεση και αισχρότητα». Οι δύο αναβάτες συμφώνησαν να δηλώσουν ένοχοι για το αδίκημα της «άτακτης συμπεριφοράς» και αφέθηκαν ελεύθεροι με πρόστιμο 300 δολάρια. Στη συνέχεια οι νόμοι περί γυμνότητας άλλαξαν στις περισσότερες χώρες της Δύσης και οι ποδηλασίες γίνονται χωρίς αστυνομικά μέτρα.

Ο νόμος της Βρετανίας περί γυμνότητας

Δεν είναι αδίκημα να είσαι γυμνός δημοσίως στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά γίνεται προσβολή, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι το άτομο ξεγυμνώθηκε με την πρόθεση να αναστατώσει και να σοκάρει. Ο καταγγέλλων έχει την υποχρέωση να αποδείξει την πρόθεση και όχι ο καταγγελλόμενος-η ότι δεν είχε πρόθεση. Έχει μεγάλη σημασία.  Σύμφωνα με την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, στόχος είναι «να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του γυμνιστή στην ελευθερία έκφρασης και του δικαιώματος του ευρύτερου κοινού να προστατεύεται από την παρενόχληση, τον συναγερμό και την αγωνία».

Η Ελληνική νομοθεσία περί γυμνότητας σκάλωσε στο 1983

Στην Ελλάδα ο αναχρονισμός για τη γυμνότητα έχει κολλήσει στο νόμο του ΠΑΣΟΚ του 1982 που προέβλεπε ότι «η άσκηση γυμνισμού επιτρέπεται σε ειδικούς χώρους σχετικών εγκαταστάσεων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από αυτές». Πουθενά αλλού. Κάθε άτομο γυμνό εκτός ειδικής παραλίας, θεωρείται ότι επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί με αυτή σκάνδαλο, τιμωρείται δε με φυλάκιση έως 2 ετών.

Προσβολή ακόλαστης πράξης και σκανδάλου;

Πότε ένας γυμνιστής προσβάλει τη «δημόσια αιδώ»; Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ακόλαστη πράξη με την οποία προκαλεί σκάνδαλο»; Γιατί το γυμνό σώμα που μας έδωσε η μαμά μας, θωρείται σκανδαλώδες, προκλητικό και ακόλαστο; Εάν η φύση το θεωρούσε μιαρό, μήπως θα έπρεπε να γεννιόμαστε με πουκάμισα, παντελόνια και φορέματα; Τα ζητήματα αυτά δεν έχουν απασχολήσει τη νομοθεσία της χώρας μας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Και ναι, μπορεί να μην είναι «πρώτης γραμμής», αλλά κάπως έτσι απομακρυνόμαστε από τον υπόλοιπο ανθρώπινο πολιτισμό και έρχεται ένας νόμος, όπως για τα ομόφυλα ζευγάρια, και παθαίνουμε ομαδική παράκρουση.

Υ.Γ. Υπάρχει άτομο που να μην έχει κολυμπήσει γυμνό; Ακόμα και σε απομονωμένη παραλία; Έστω να βγάλει το μαγιό του κάτω από το νερό; Να νιώσει την απόλυτη ελευθερία του ανθρώπινου σώματος, χωρίς τα περιττά στοιχεία, όπως το όρισε η φύση; Εάν υπάρχει, χάνει μια καταπληκτική αίσθηση.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ύμνοι Από Τους Βρετανικούς Times Για 16 Ελληνικά Νησιά Χωρίς Κοσμοσυρροή.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας. Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον τύπο αλλά τα τελευταία χρόνια κολυμπάω (ή κωπηλατώ) στα ψηφιακά μέσα. Μου αρέσουν οι γάτες και οι ανθρώπινες ιστορίες. Προσπαθώ να προσεγγίζω τα πάντα με ενσυναίσθηση (και μερικές φορές πιστεύω ότι τα καταφέρνω).
X