Αναψυκτικά, σνακ και γλυκά, καθώς και ενεργειακά ποτά, είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα σε κάθε στιγμή, όμως πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν επισημάνει τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία μας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Μια πιο πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα συστατικό αυτών των προϊόντων, η φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), ενδέχεται να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά με έναν νέο τρόπο.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η φρουκτόζη από το HFCS προάγει την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια που είχαν μελετηθεί για μελάνωμα, καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους. Αντίθετα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε «τροφή» για τα καρκινικά κύτταρα, ένα εντυπωσιακό εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέες δυνατότητες για την καρκινική θεραπεία.

Η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της παρέχοντας στα ζώα διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη και παρακολουθώντας την ταχύτητα ανάπτυξης των όγκων τους. Διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη προωθούσε την ανάπτυξη των όγκων χωρίς να επηρεάζει το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας.
Αν και οι ερευνητές αρχικά πίστευαν ότι τα καρκινικά κύτταρα θα μεταβολίσουν τη φρουκτόζη όπως τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας τα άτομα της για την παραγωγή κυτταρικών στοιχείων, όπως το DNA, βρήκαν ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται ελάχιστα στα καρκινικά κύτταρα. Μέσω της μεταβολικής ανάλυσης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φρουκτόζη ενθαρρύνει την ανάπτυξη όγκων με την αύξηση των κυκλοφορούντων λιπιδίων στο αίμα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.
Ο Δρ. Ronald Fowle-Grider, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι το ήπαρ διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τα καρκινικά κύτταρα, καθώς μετατρέπει τη φρουκτόζη σε θρεπτικά συστατικά που τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν.

Η φρουκτόζη είναι χημικά παρόμοια με τη γλυκόζη και βρίσκεται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά. Ωστόσο, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντικό, και η κατανάλωσή της έχει αυξηθεί δραματικά τον 21ο αιώνα. Ο Δρ. Gary Patti από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εξηγεί ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης βρίσκεται σε τρόφιμα όπως γλυκά, κέικ, σάλτσες και κέτσαπ, και αν δεν προσπαθείς να το αποφύγεις, είναι πιθανό να είναι μέρος της καθημερινής διατροφής σου.
Ο Δρ. Patti τονίζει ότι αν κάποιος έχει καρκίνο, ίσως θα πρέπει να αποφεύγει τη φρουκτόζη, αν και αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να εφαρμοστεί στην πράξη.
Διαβάστε ακόμα: Πέντε ξεχωριστές σούπες για τα… κρύα βράδια