Επί δεκαετίες επικρατούσε η λανθασμένη αντίληψη ότι η ηλικία των σκύλων υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των χρόνων ζωής τους επί επτά. Δηλαδή, εάν το σκυλάκι μας είναι 5 ετών, θα είναι 5Χ7=35 σε ανθρώπινη ηλικία. Όχι, όχι, όχι, λένε οι επιστήμονες. Τα σκυλιά, όπως και κάθε διαφορετικό είδος ζωής, δεν έχουν τέτοιου είδους αναλογία με την ανθρώπινη ηλικία. Δεν απογαλακτίζονται το ίδιο, δεν ωριμάζουν αναπαραγωγικά το ίδιο και δεν ενηλικιώνονται και γερνούν το ίδιο.
Οι άνθρωποι γεννιούνται πρόωρα
Οι άνθρωποι είναι από τα ζωικά είδη που εξαρτούνται πολύ από τη μητέρα τους για πολύ χρόνο μετά τη γέννηση τους. Επειδή έχουν αναλογικά μεγάλο κεφάλι, γεννιούνται στην πραγματικότητα πρόωρα (ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να εξέλθουν από το γυναικείο σώμα) και αργούν πολύ να περπατήσουν και να απεξαρτηθούν από την τροφό τους. Αντίθετα, για παράδειγμα τα κατσικάκια γεννιούνται ώριμα, ικανά να σταθούν στα πόδια τους λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους και να αναζητήσουν εκείνα την τροφή από τη μητέρα τους.
Αναλογία ηλικίας σκύλων και ανθρώπων
Τα σκυλιά βρίσκονται κάπου στη μέση. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση δίνει την εξής αναλογία των ετών ζωής σκύλων και ανθρώπων:
- 15 ανθρώπινα χρόνια ισοδυναμούν με τον πρώτο χρόνο ζωής ενός μεσαίου μεγέθους σκύλου.
- Το δεύτερο έτος για έναν σκύλο ισούται με περίπου εννέα χρόνια για έναν άνθρωπο (δηλαδή ένα σκυλί 2 ετών είναι 24 χρονών σε ανθρώπινη ηλικία).
- Μετά τα δύο χρόνια, κάθε ανθρώπινο έτος είναι περίπου πέντε χρόνια για έναν σκύλο.
Η αναλογία αυτή έχει προκύψει στις ΗΠΑ από τρεις πηγές δεδομένων: εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων ζώων, έρευνες φυλών και στοιχεία από κτηνιατρικά νοσοκομεία.
Γιατί τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα;
Είναι ένα θέμα που έχει μπερδέψει πολύ την επιστημονική κοινότητα. Το συνηθισμένο στη φύση είναι τα μεγάλα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες και οι φάλαινες, να ζουν περισσότερο από τα μικρά, όπως τα ποντίκια. Ο κανόνας όμως δεν έχει εφαρμογή στα σκυλιά. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά γερνούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, κάθε 4,4 κιλά μάζας σώματος μειώνει το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κατά περίπου έναν μήνα. Ο λόγος δεν έχει τεκμηριωθεί με την επικρατέστερη μέχρι στιγμής θεωρία να υποστηρίζει ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη μεγαλόσωμων σκύλων (δηλαδή το γεγονός ότι γεννιούνται μερικά γραμμάρια και πολύ σύντομα φτάνουν τα 30 – 40 κιλά) μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερη πιθανότητα μη φυσιολογικής ανάπτυξης κυττάρων και θανάτου από καρκίνο.
Ένα είναι βέβαιο: είτε μετράμε την ηλικία του φίλου μας σε σκυλίσια, είτε σε ανθρώπινα χρόνια, καθώς θα ωριμάζει και θα γερνά δεν θα χάσει τίποτα από την ομορφιά, τη γοητεία, τη χαρά και τις αναμνήσεις που μας έχει προσφέρει, και θα είμαστε μέχρι τέλους μαζί του να τον λατρεύουμε και να μας λατρεύει.