Η ζωή δεν βγαίνει εύκολα χωρίς μικρά, αθώα ψέματα. Τα γνωστά και ως κατά συνθήκη ψεύδη που λέμε όταν δεν θέλουμε να πληγώσουμε κάποιον που αγαπάμε ή όταν η αλήθεια θα μας βάλει σε μπελάδες, ειδικό στο εργασιακό περιβάλλον. Είναι μία κοινή αλήθεια (τι ειρωνικό) που αποδεχόμαστε όλοι και έτσι πορευόμαστε.
Δεν είναι όλα τα ψέματα μικρά και αθώα. Υπάρχουν άνθρωποι που τα προτιμούν με τεράστια ευκολία, προκειμένου να τη γλιτώσουν, και εμείς που έχουμε ως δεδομένη την ειλικρίνεια, πιστεύουμε αυτό που μας λένε. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί σε όλους μας; Ερωτικοί σύντροφοι που ορκίζονται ότι λένε την αλήθεια, αλλά σιγά σιγά αποδεικνύεται ότι ψεύδονται, φίλοι που χρησιμοποιούν δικαιολογίες και μία λίστα από ατελείωτα παραδείγματα που αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται.
Είμαστε καταδικασμένοι να πιστεύουμε ό,τι μας λένε και να βασιζόμαστε στην καλοσύνη και την ειλικρίνεια των άλλων; Ιδανικά ναι, αλλά η ζωή δεν είναι τέλεια και καλό είναι να εφοδιαζόμαστε με κάποια «όπλα» που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιον έχουμε απέναντί μας και πώς επιλέγει να επικοινωνήσει. Αυτά τα όπλα είναι η γλώσσα του σώματος και ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να απαντήσει σε μία ερώτηση.
Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και ποια είναι αυτά τα σημάδια που προδίδουν τον ψεύτη απέναντί σου, οι πράκτορες του FBI και της CIA είναι καλά εκπαιδευμένοι και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, που σπάνια πέφτουν έξω. Ας δούμε τα 6 σημάδια που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις.
Μακροσκελείς απαντήσεις
Όταν κάνεις σε κάποιον μία ερώτηση και η απάντηση θα έπρεπε να είναι «ναι» ή «όχι», αλλά εκείνος/η επιλέγει να αναλύσει χωρίς να πει ξεκάθαρα ναι ή όχι, αυτό κάτι δείχνει, ειδικά με ανθρώπους που έχουμε επαγγελματική σχέση. Ωστόσο, υπάρχει μία παγίδα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε το στιλ επικοινωνίας του ανθρώπου με τον οποίο μιλάμε γιατί μπορεί ο άλλος να μην απαντά σε τίποτα μονολεκτικά και να το παρακάνει με την ανάλυση και τις εξηγήσεις.
Αποφεύγουν το eye contact
Κλασικότατη περίπτωση ψεύδους. Αν σε κοιτά ενώ μιλάτε και ξαφνικά παίρνει το βλέμμα όταν του γίνεται μία ερώτηση στην οποία δεν θέλει να απαντήσει με ειλικρίνεια, μάλλον το αποφεύγει και σκέφτεται να πει κάτι αναληθές. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν πας να αγοράσεις ένα προϊόν και ενώ ο πωλητής προσπαθεί να σε πείσει, εσύ τον ρωτάς κάτι συγκεκριμένο. Αν κοιτάξει αλλού, το πιθανότερο είναι ότι λέει ψέματα ή δεν έχει ιδέα για το αν ισχύει αυτό που τον ρωτάς.
Ή σε κοιτούν επίμονα
Προσοχή, αυτός που λέει ψέματα δεν αποφεύγει απαραίτητα την οπτική επαφή. Ίσα ίσα, μπορεί να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Να σε κοιτά κατάματα για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ξέρει ότι η αποφυγή του eye contact είναι ύποπτη και δεύτερον, επειδή έχει στο μυαλό του ότι πρέπει να σε πείσει οπωσδήποτε και σε κοιτά για να καταλάβει αν έχεις πειστεί και αν έχει αλλάξει κάτι στις δικές σου εκφράσεις. Κοινώς, ο ένας παρακολουθεί τον άλλον, για διαφορετικούς λόγους.
Βάζουν το χέρι στο στόμα όταν απαντούν
Περνάμε στη γλώσσα του σώματος που είναι πιο σημαντική από αυτά που λέγονται. Εκεί υπάρχουν ασυναίσθητες κινήσεις που συνήθως «προδίδουν» τον ομιλητή, ακόμα και αν νομίζει ότι πείθει τον απέναντί του.
Νευρικό κούνημα ποδιού
Θα σου έχει συμβεί όταν νιώθεις νευρικότητα ή αμηχανία. Κουνάς το πόδι σου εντελώς ασυναίσθητα, επειδή εκεί πηγαίνει όλη η ένταση . Αν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας δεν πιάνει το πρόσωπό του, αλλά ξαφνικά τον βλέπεις να παίζει με το στόμα του ή να καλύπτει εκείνο το σημείο, κάτι δεν πάει σίγουρα καλάκαι είναι φανερό ότι δεν περνάς ευχάριστα. Αν ο συνομιλητής σου δεν έχει καταναλώσεις πολλή καφείνη ή ενεργειακά ποτά, έτσι ώστε να δικαιολογείται το τρέμουλο, μάλλον λέει ψέματα.
Ακούγονται διαφορετικά
Αυτό είναι εντελώς κυριολεκτικό. Κάποιος που νιώθει άβολα επειδή πρέπει να σκεφτεί ένα ψέμα, αλλάζει ρυθμό, ένταση, ακόμα και απόχρωση στη φωνή του. Το άγχος κάνει τη φωνή πιο ψηλή, ο ρυθμός γίνεται πιο αργός επειδή θέλει χρόνο για να σκεφτεί τι θα πει ή μπορεί ξαφνικά να φωνάζει, επειδή αυτός είναι ο υποσυνείδητος τρόπος του να επιβληθεί.
Παρόλα αυτά, καμία ένδειξη δεν σου εγγυάται ότι ο άλλος ψεύδεται. Είναι πάντα απαραίτητο να ξέρουμε πώς λειτουργούν οι άλλοι συνήθως. Υποπτευόμαστε κάποιον όταν ξέρουμε καλά πώς λειτουργεί, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας του.
Διαβάστε ακόμη: Δεν κοιμήθηκες καθόλου χθες το βράδυ; Να πώς θα βγάλεις κανονικά τη μέρα σου