Πώς να μετατρέψεις το smartphone σου σε… dumbphone

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
smartphone
Home » Life » Πώς να μετατρέψεις το smartphone σου σε… dumbphone

Οι ζωές πολλών ανθρώπων χωρίζονται σε προ και μετά smartphone εποχή. Όταν έσκασε μύτη το iPhone το 2007, και έναν χρόνο μετά το App store, όλοι είδαν τις νέες δυνατότητες και τη νέα εποχή που έφερνε ένα έξυπνο κινητό. Τότε ενθουσιαστήκαμε και ψάχναμε να δούμε πώς θα αποκτήσουμε αυτό το αρκετά ακριβό κινητό, δηλαδή το iPhone και τώρα λέμε πώς θα γλιτώσουμε από τις τόσες εφαρμογές, τις διευκολύνσεις αλλά και το ότι ακούει ό,τι λέμε (αφού μετά τα βλέπουμε σε προτεινόμενες διαφημίσεις).

Αντικειμενικά, η ζωή μας έγινε πολύ πιο εύκολη με τις οθόνες αφής, την εξαιρετική ποιότητα της κάμερας, τα Google Maps που μας κατευθύνουν όπου κι αν είμαστε, τις εφαρμογές για εύκολες πληρωμές αλλά και τα social media που έχουν μετατραπεί στη βασική ψυχαγωγία μας. Πολλοί όμως το έχουν γυρίσει στα πιο απλά κινητά, γιατί δεν θέλουν αμέτρητα εργαλεία και ρυθμίσεις, που τους αποσπούν την προσοχή και τους δελεάζουν να είναι όλη μέρα μπροστά από μία οθόνη, τρώγοντας χρόνο από τα σημαντικά στη ζωή τους. Κοινώς, αγαπάμε τα smartphones για όλα τα καλά που μας παρέχουν, αλλά θα τα θέλαμε λίγο πιο dumb σε κάποιες περιπτώσεις, για να ηρεμεί το κεφάλι μας και να νιώθουμε ότι έχουμε εμείς τον έλεγχο της λειτουργίας του.

Αν όμως έχεις ήδη ένα τέτοιο κινητό, και καμία πρόθεση να το αλλάξεις, υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσεις από την πολλή πληροφορία, κατεβάζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές, μέσα από τις οποίες θα μπορέσεις να αλλάξεις τις ρυθμίσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη συσκευή σου και να επανέλθεις στις παλιές, σε περίπτωση που αλλάξεις γνώμη.

Αν έχεις iPhone

Η εφαρμογή Dumb Phone είναι ξεκάθαρα αυτό που ψάχνεις, αν έχεις iPhone και δεν το αλλάζεις με τίποτα. Δημιουργεί ένα μενού επιλογών με λέξεις για τις εφαρμογές που θέλεις εσύ και κρίνεις ως απαραίτητες. Τα υπόλοιπα παραμένουν κάπου κρυμμένα, ακόμα και τα εικονίδια. Μπορείς να ξεκινήσεις δοκιμαστικά, αλλά η χρέωση είναι μόνο 3 δολάρια τον μήνα, και ό,τι πρέπει για εσένα που χάνεσαι στο κινητό και δεν κατάλαβες πώς πέρασε η ώρα.

Η διαδικασία είναι απλή. Κατεβάζεις την εφαρμογή μέσα από το App Store, και επιλέγεις τις 6 εφαρμογές (μέχρι τόσες μπορείς) που θέλεις να βλέπεις στην οθόνη σου. Μπορεί να είναι τα μηνύματα, το Facebook, οι φωτογραφίες σου, το Instagram και οι σημειώσεις. Τα βάζεις όλα στο widget του Dumb phone και μετά αφαιρείς ή απλά κρύβεις όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές, που ξαναβρίσκεις στο app store. Μπορείς επίσης να βάλεις dark mode και να μειώσεις την κινητικότητα της οθόνης, ανάλογα με το τι σου ταιριάζει.

Αν παίξεις λίγο με την εφαρμογή, θα δεις ότι σου δίνονται άπειρες δυνατότητες για να επιλέξεις χρώματα, αποστάσεις μεταξύ των λέξεων, αλλά και να έχεις μία οθόνη Dumb phone για τη δουλειά και μία για την προσωπική σου ζωή. Έτσι τα κρατάς διαχωρισμένα και οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου αλλά δεν στέλνεις λάθος πράγματα σε λάθος παραλήπτες.

Αν διαθέτεις Android

Περνάμε στο αντίπαλον δέος και το Android, που είναι και η εκδοχή που ξέρουμε οι περισσότεροι. Η εφαρμογή που θα χρειαστείς σε αυτή την περίπτωση είναι το Minimalist Phone, κοστίζει 5 δολάρια τον μήνα, αλλά σε συμφέρει να πληρώσεις μία φορά 30 δολάρια και να το έχεις για πάντα. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει δοκιμαστική περίοδος 7 ημερών.

Πρόκειται για την εφαρμογή που αντικαθιστά τα πάντα στην οθόνη και πηγαίνει βαθιά στο διαχειριστικό σύστημα, αλλά με δυνατότητα να επαναφέρεις ό,τι θέλεις. Η εφαρμογή σε καθοδηγεί βήμα βήμα με απλό τρόπο και απλώς σου ζητά να δώσεις την άδειά σου για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Η φιλοσοφία πίσω από το Minimalist Phone είναι ότι έχεις μία μαύρη, minimal οθόνη. Κάνεις swipe up για αναζήτηση, swipe down να δεις τις ειδοποιήσεις που σου έρχονται και swipe left για να εμφανιστούν όλες οι εφαρμογές που έχεις επιλέξεις. Μπορείς φυσικά να κάνεις τις αλλαγές που ταιριάζουν στο στιλ σου, αλλά εδώ έχεις μία πολύ έξυπνη επιλογή. Σου δίνεται η δυνατότητα να μπλοκάρεις μία εφαρμογή για 30 μέρες, ώστε να μην τη βλέπεις και χάνεις χρόνο (ναι TikTok, σε εσένα αναφέρομαι). Μία ακόμη επιλογή που υπάρχει σε κάποια smartphones, είναι οι ειδοποιήσεις που σε ενημερώνουν για το πόση ώρα είσαι στο κινητό και αν έχεις ξεπεράσει τον επιθυμητό χρόνο, και μάλιστα σε κάθε εφαρμογή σου ξεχωριστά.

Τέλος, υπάρχει το φίλτρο για τις ειδοποιήσεις, έτσι ώστε να σου έρχονται μαζεμένες σε ένα χρονικό πλαίσιο και όχι να χτυπούν συνέχεια. Αν ο παραμικρός ήχος αποσπά εύκολα την προσοχή σου, απόφυγέ τις και επίλεξε μία στιγμή που θα είσαι χαλαρός/ή και που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά ή την προσωπική σου ζωή. Και να θυμάσαι, ότι όλες οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν, αν δεις ότι δεν λειτουργούν για εσένα.

Διαβάστε ακόμη: Ποια ευρωπαϊκή χώρα απαγορεύει από τα νήπιά της να εκτίθενται σε οθόνες

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Κλέλια Φατούρου
Κλέλια Φατούρου
Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.

Πώς να μετατρέψεις το smartphone σου σε… dumbphone

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top