Έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για τις νέες τάσεις που εναλλάσσονται με τρομακτική ταχύτητα στα social media. Το TikTok μάς έχει δώσει πολλές χρήσιμες συμβουλές και έχει λύσει τα χέρια μας, όταν θέλουμε οικονομικά και πολύ γρήγορα tips. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να χαωθείς σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα και να μην ξέρεις τι είναι ουσιαστικά χρήσιμο.
Η μάστιγα του fridgescaping
Ένα τέτοιο παράδειγμα που βαρεθήκαμε να βλέπουμε στο TikTok είναι η οργάνωση του ψυγείου, που θυμίζει περισσότερο διακόσμηση και hipster μαγαζιά με φρούτα και λαχανικά, παρά κανονικό ψυγείο. Κυριαρχούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βιολογικά αυγά, ενίοτε και μερικά λουλούδια. Αντί να δεις το θέμα πιο πρακτικά και να βάλεις μέσα τα τρόφιμα που χρειάζεσαι, το γεμίζεις με εκείνα που θα το κάνουν καλαίσθητο.
Το καλό με την καραντίνα είναι ότι μας έφερε πιο κοντά στην κουζίνα, ενώ το food waste και η τρομακτικά ακρίβεια στα πάντα, μας έκανε να επαναξιολογήσουμε το εβδομαδιαίο μενού, πόσα χρήματα θα σπαταλάμε σε junk food και γιατί είναι σημαντικό να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Το κακό είναι ότι πολλοί έμειναν στην επιφάνεια και τους ενδιέφερε πιο πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα. Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε, πρέπει να προμηθευόμαστε όσπρια, κρέας, ψάρια, λαχανικά, υδατάνθρακες και να τα συνδυάζουμε με μέτρο (εκτός αν είμαστε χορτοφάγοι ή vegans). Όταν λοιπόν πρόκειται για τη διατροφή αλλά και την οργάνωση της κουζίνας μας, τι μας προτείνουν οι ειδικοί;
Η κουζίνα πρέπει να έχει σκοπό, και όχι μόνο αισθητική
Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να μπαίνει σε μία κουζίνα που να τον εμπνέει; Βάψε τους τοίχους σε απαλές αποχρώσεις και βάλει μικρές διακοσμητικές πινελιές που σου αρέσουν. Αν δεν είναι μεγάλη, μην τη φορτώνεις. Σκέψου όμως πρώτα πρακτικά. Εκεί μαγειρεύεις και πλένεις τα πιάτα, οπότε θες ελεύθερο χώρο και αντικείμενα που θα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά.
Κάνε τα προϊόντα σου να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια
Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή δεν τα έχουμε αποθηκεύσει με τον τρόπο που θα τους δώσει μέγιστη διάρκεια ζωής. Ένας γρήγορος τρόπος είναι να βάλουμε κάποια στην κατάψυξη, εάν δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Το δεύτερο tip είναι να παρατηρήσουμε πώς διατηρείται κάθε λαχανικό στο σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια μπαίνουν στο νερό, ενώ τα μαρούλια και τα λάχανα πρέπει να βγαίνουν από τις σακούλες και να μπαίνουν σε κλειστά τάπερ, τυλιγμένα με χαρτί. Το ίδιο ισχύει για τις φράουλες και όλα τα είδη μούρων. Γενικά, η χρήση στεγνού χαρτιού είναι απαραίτητη εξαιτίας της υγρασίας που έχουν όλα τα φρούτα και λαχανικά.
Φέρε μπροστά αυτά που λήγουν
Μου έχει τύχει άπειρες φορές να ξεχάσω την ύπαρξη συγκεκριμένων τροφίμων, επειδή έτυχε να τα βάλω πίσω πίσω στο ψυγείο και δεν τα είδα ποτέ ξανά. Τσέκαρε μία φορά την ημέρα τι υπάρχει μέσα και φρόντισε να είναι μπροστά ή σε πλαινό ραφάκι. Δεν είναι μόνο ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις καινούρια, αλλά μειώνεις και τις πιθανότητες για food waste. Είναι κρίμα να πετιούνται επειδή τα ξέχασες.
Έξυπνη διατήρηση
Καταρχάς, οι σεφ σε αποτρέπουν από το να αγοράζεις πανάκριβα τάπερ και δοχεία. Απλά φρόντισε να έχεις διάφορα σε διαφορετικά μεγέθη, ώστε να αποθηκεύεις μία μερίδα, μεγάλες ή μικρές ποσότητες όπως τα τυριά. Θα πρότεινα γυάλινα τάπερ, επειδή πλένονται πιο εύκολα και δεν κολλάνε πάνω οι σάλτσες. Καλό είναι να γράφεις έξω από κάθε τάπερ τι περιέχει, ώστε να επιλέγεις πάντα το ίδιο για κρέας ή ψάρι και να μην σου μυρίζουν.
Η κουζίνα θέλει συνεχή οργάνωση
Δεν είναι event της μίας φοράς. Δεν αρκεί να τα δίνεις όλα μία φορά, να είναι πεντακάθαρη και τέλεια οργανωμένη αλλά μετά να την ξεχνάς. Μιλάμε για φαγητό, άρα για μυρωδιές, βακτήρια και προιόντα που θέλουν ανανέωση. Αντί να κουράζεσαι πολύ μία φορά, κάνε λίγα αλλά σημαντικά σε καθημερινή βάση. Κάθε κουζίνα είναι διαφορετική και δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Αν είναι σχετικά μικρή, πρέπει να σκέφτεσαι πρακτικά και να έχεις τις περισσότερες συσκευές σε ένα ντουλαπάκι και όχι αραδιασμένες στον πάγκο. Πρέπει να πετάς τα ληγμένα προϊόντα και φυσικά να μην αφήνεις γεμάτο τον νεροχύτη σου. Αν θες να λειτουργείς σαν σεφ, να θυμάσαι ότι πλένουμε αμέσως τα πάντα και μετά πλένουμε και τον νεροχύτη. Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει και με το μπάνιο μας. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε, τόσο πιο συχνό καθάρισμα θέλει.
Μαγειρεύουμε όταν έχουμε διάθεση
Ξέρω ότι δεν είναι πάντα εφικτό, όταν πρέπει να ετοιμάσουμε το φαγητό των παιδιών, αλλά όταν έχεις νεύρα ή είσαι πολύ κουρασμένος/η, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα συναισθήματα θα διογκωθούν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ καλό. Αν δεν νιώθουμε καλά, είναι προτιμότερο να παραγγείλουμε ή να φάμε ένα τοστ. Η μαγειρική φτιάχτηκε για να χαλαρώνουμε και να το κάνουμε με χαρά, είτε αν μαγειρεύουμε μία μερίδα για τον εαυτό μας, είτε για dinner party. Ιδανικά, θα θέλαμε έναν άνθρωπο να μας βοηθήσει στο τέλος με το καθάρισμα.
Διαβάστε ακόμη: Feng Shui στην κουζίνα: 8 tips για φθινοπωρινή οργάνωση και ηρεμία