Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι μικρή και πως αυτό που αξίζει είναι οι στιγμές που συνήθως σνομπάρουμε; Όταν το καταλάβουμε αυτό, η ποιότητα της ζωής μας θα βελτιωθεί κατά πολύ και δεν θα περιμένουμε μόνο να μας συμβούν κοσμοιστορικές αλλαγές.
Μία νέα τάση που ξεκίνησε μετά την καραντίνα, που μας έδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χαλαρά, από το σπίτι, ή χωρίς εντάσεις και τρελούς ρυθμούς, είναι το slow living. Και δεν έχει μόνο μία μορφή. Μπορείς να βρεις τον δικό σου τρόπο να ζεις το slow living.
Πώς εφαρμόζεται το slow living;
Ένα θέμα και μία ανάγκη που αναδύθηκε κυρίως μέσα από το TikTok και έχει 240.000 σχετικά posts. Δεν έχει μόνο μία μορφή και αυτό είναι πολύ καλό γιατί δεν χρειάζεται να μπεις σε καλούπια. Μπορεί να ισχύει για κάποιον που θέλει να ζήσει στο χωριό του, με πρόβατα και χωράφια, κάποιον που απλώς ζει στην πόλη και βλέπει τα πράγματα πιο ήσυχα και ρομαντικά ή κάποιον που βάζει στη ζωή του χόμπι που του δίνουν την αίσθηση του slow living.
@theresaelaineee 📖🧸🫶🏻🕯️ #calm #cozy #aesthetic #foryou #hygge #fordig #fördig #slowliving #pinterest #reading #readwithme #bookworm #relax #relaxing ♬ Boyhood – Birth Day
Θα έχεις δει σίγουρα βίντεο με χαλαρές στιγμές στην εξοχή ή μία κουζίνα με παραδοσιακή διακόσμηση, τσάι να βράζει και γλυκά που μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία. Εικόνες που θα έπρεπε να είναι κομμάτι της ζωής μας, και όχι μόνο κάτι που βλέπουμε στην οθόνη. του κινητού. Στιγμές που ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε όταν θέλουμε να αποσυμπιεστούμε και να ηρεμήσουμε. Και είναι εύκολο να γίνει.
Ο ορισμός του
«Slow living είναι το να ζεις σε αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να είσαι πάντα παρών/παρούσα και να συνδέεσαι με τον εαυτό σου. Είναι το να απορρίπτεις την ένταση και όλα αυτά που σου φέρνουν άγχος ενθαρρύνοντας τον εαυτό σου να ηρεμεί, να θρέφει το νευρικό σύστημα και να ζει τη ζωή με σκοπό και νόημα», τονίζει η ολιστική θεραπεύτρια Kim Burris. Πολλοί εξάλλου επέλεξαν αυτό το lifestyle όταν έπαθαν burnout από τη δουλειά και έφτασαν στα όρια του άγχους τους.
Μπορείς να δουλεύεις 8ωρα σε γραφείο, να απολαμβάνεις ακόμα και τις έντονες στιγμές με δουλειά, αλλά να αξιοποιείς όλο τον υπόλοιπο χρόνο σου με ήρεμες στιγμές, που σε τροφοδοτούν με ενέργεια και ισορροπημένη ψυχική υγεία για την καθημερινότητά σου. Να φτιάχνεις γλυκά αντί να κάνεις shopping ή να διαβάζεις βιβλία αντί να κάνεις binge watching σε σειρές. Αγοράζεις λουλούδια για το σπίτι, πηγαίνεις για περπάτημα και ασχολείσαι με την κηπουρική (ακόμα κι αν έχεις δύο φυτά στο μπαλκόνι). Slow living είναι και το να ακυρώνεις εξόδους ή έξτρα δραστηριότητες μετά τη δουλειά γιατί απλά νιώθεις ότι χρειάζεσαι αποσυμπίεση στο σπίτι σου.
Τα μεγαλύτερα οφέλη του slow living
Σε περίπτωση που δεν έχεις πειστεί ακόμα, οι ειδικοί μάς προτρέπουν να υιοθετήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής για πολύ σημαντικό λόγο. Έχει άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους, στο εύρος ικανοτήτων του νευρικού συστήματος και συνολικά στην ψυχική υγεία. Τέλος, μας επιτρέπει να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να χαιρόμαστε αληθινά αυτό που συμβαίνει χωρίς να σκεφτόμαστε το πριν ή το μετά. Όσο περισσότερο εξασκηθείς στο να ζεις έτσι, τόσο περισσότερο εξοικειώνεται ο εγκέφαλος στο να σκέφτεται θετικά, να απολαμβάνει και να μην σκέφτεται μόνο όσα είναι πηγές άγχους. Ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου είναι εφικτός και μπορεί να γίνει μέσα από τις αλλαγές που κάνεις εσύ.
Είναι εφικτό σε μία τέτοια καθημερινότητα;
Είναι μία πρόκληση, αλλά δεν είναι σίγουρα ακατόρθωτο. Ξεκινά από τα πολύ μικρά και απλά. Από το να περπατάς λίγο πιο αργά μέσα στο σπίτι και να πίνεις τον καφέ σου χωρίς βιασύνες. Αργά και απολαμβάνοντας. Μία τέλεια μέθοδος που αφορά την ώρα της δουλειάς, είναι η Pomodoro. 20 λεπτά δουλειά και 10 λεπτά διάλειμμα. Αν δεν είναι εφικτό, κάνει έστω 2 λεπτά διάλειμμα, για να περπατήσεις, να κάνεις stretching ή να βγεις στον ήλιο και να πάρεις ενέργεια από το φως.
Αν μιλάμε για τις στιγμές του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι, ο βασικός κανόνας είναι ένας. Ελεγχόμενος χρόνος στα social media. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων μας είναι ότι έχουμε συσχετίσει τη χαλάρωση με ατελείωτο σκρολάρισμα στο κινητό και περνούν έτσι ώρες χωρίς να το καταλάβουμε. Μόνο που αυτό καταλήγει σε άγχος, πονοκεφάλους και σίγουρα τίποτα θετικό για τη σωματική ή την ψυχική υγεία μας. Μπορούμε να βάλουμε ένα χρονικό όριο και μετά να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στο διάβασμα, το περπάτημα και τους ανθρώπους μας. Κάνουμε πράγματα μαζί ή συζητάμε χωρίς να επιτρέπουμε στις ειδοποιήσεις να διακόπτουν την αλληλεπίδρασή μας. Είναι κρίμα να χάνουμε όμορφες και ουσιαστικές στιγμές με τους ανθρώπους της ζωής μας, εφόσον δεν είναι τίποτα δεδομένο και η ζωή είναι μικρή. Ακόμα όμως και αν ζούμε μόνοι, ας δώσουμε στον εαυτό μας ενδιαφέροντα που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα της καθημερινότητας, μένοντας μακριά από οθόνες και την υπερπληροφόρηση που φέρνουν.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να μετατρέψεις το smartphone σου σε… dumbphone