Life

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η «Μάχη για τα Τιμολόγια Νερού»

Η «μάχη για τα τιμολόγια νερού» εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζει σήμερα την υπόθεση που αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων νερού στην Ελλάδα. Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σειρά αιτήσεων ακύρωσης από ομοσπονδίες, σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς και κατοίκους από διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίκεντρο της Υπόθεσης: Ρυθμίσεις για Τιμολόγηση και Έλεγχος Υπηρεσιών Ύδατος

Στην ουσία, η κρίσιμη απόφαση αφορά το αν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης του νερού στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) διασφαλίζει τη δημόσια ωφέλεια. Η νέα ρύθμιση επηρεάζει την παροχή νερού στην Ελλάδα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την εξασφάλιση προσβάσιμων τιμών για το αγαθό του νερού και τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Παράλληλα, εξετάζεται αν οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε εμπορευματοποίηση του νερού, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για τους πολίτες.

Οι Προσφυγές και οι Αντιρρήσεις: Αμφισβήτηση του Νέου Συστήματος Τιμολόγησης

Μεταξύ των φορέων που έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η ΚΥΑ δημιουργεί ένα μηχανισμό ανεξέλεγκτης κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, αφαιρώντας την ευθύνη από τους δημόσιους φορείς και μεταφέροντας την σε ιδιωτικές οντότητες.

Η Θέση της Κυβέρνησης: Διασφάλιση διαφάνειας και οικονομικής προσιτότητας

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ΚΥΑ θεωρείται ως ένα βήμα για τη διασφάλιση σαφών και διαφανών κανόνων τιμολόγησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αυξήσεις τιμών του νερού θα είναι ελεγχόμενες και θα ακολουθούν τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ενώ παράλληλα οι μειώσεις τιμών θα επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς. Επίσης, οι πάροχοι θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα τιμολόγια, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και τους καταναλωτές.

Αναμένεται υποχρεωτική καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως

Ρυθμίσεις της ΚΥΑ για κοινωνικά ευάλωτους

Η ΚΥΑ προβλέπει ευνοϊκότερες τιμές για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για δημόσιες κοινωνικές υποδομές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει ότι οι ευάλωτες ομάδες δεν θα επιβαρύνονται υπερβολικά και το νερό θα παραμείνει προσιτό για όλους τους πολίτες.

Επιπλέον, η ΚΥΑ ενσωματώνει περιβαλλοντικές παραμέτρους στην τιμολόγηση, ενθαρρύνοντας την αποδοτική χρήση του νερού και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Η υποχρεωτική καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως αναμένεται να συμβάλλει στον εντοπισμό διαρροών και στην πρόληψη υπερβολικών χρεώσεων.

Η ΡΑΑΕΥ: Αυξημένες αρμοδιότητες και ποινές για αθέτηση κανονισμών

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναλαμβάνει ενισχυμένες αρμοδιότητες εποπτείας των παρόχων νερού, με σκοπό τη διασφάλιση ποιότητας και τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚΥΑ. Οι εταιρείες που δεν τηρούν τους κανονισμούς της ΚΥΑ θα υπόκεινται σε κυρώσεις, διασφαλίζοντας ότι η ποιότητα των υπηρεσιών ύδατος παραμένει υψηλή.

Σημαντική απόφαση: Η δεύτερη απόπειρα ρύθμισης τιμολογίων νερού

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΣτΕ εξετάζει το θέμα αυτό για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη προσπάθεια τιμολόγησης του νερού το 2017 απέτυχε να εφαρμοστεί πλήρως. Η απόφαση αυτή αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της τιμολόγησης του νερού στην Ελλάδα και την πολιτική του κόστους για το δημόσιο αγαθό του νερού.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το «ξυλόλιο» που βρέθηκε στην μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών

    X