Life

Συνωστισμός στα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης: FOMO και πραγματική ανάγκη να ζούμε Ιστορικές Στιγμές

Μετρό Θεσσαλονίκης

Παρά την κακοκαιρία, εκατοντάδες άτομα συνωστίστηκαν για να δουν «πρώτα» τους σταθμούς Μετρό της Θεσσαλονίκης και να κάνουν κάποιο δρομολόγιο χωρίς να χρειάζεται να πάνε κάπου. Η χιουμοριστική ερμηνεία λέει ότι αυτά τα άτομα ήθελαν να… βεβαιωθούν ότι το Μετρό είναι πραγματικό, μετά από δεκαετίες αναμονής. Η αλήθεια, όμως είναι ότι ιστορικές στιγμές ενώνουν τις κοινωνίες μέσα από την κοινή μνήμη. Από τα εγκαίνια έργων όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, μέχρι μεγάλες πολιτιστικές ή αθλητικές διοργανώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο του FOMO (Fear of Missing Out) ή «φόβος της απώλειας», το οποία έχουν φτάσει σε άλλα επίπεδα τα social media.  

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τι είναι το FOMO;

Ως FOMO περιγράφει το άγχος που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν πιστεύουν ότι χάνουν μια σημαντική εμπειρία που ζουν άλλοι. Σε μια εποχή που βασιλεύουν τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό ενισχύεται από τη συνεχή έκθεση στις εμπειρίες των άλλων, μέσω εικόνων, βίντεο και σχολίων που αναδεικνύουν συνεχώς «στιγμές που δεν πρέπει να χάσει κανείς».

Ψυχολογικά, το FOMO συνδέεται με την αίσθηση ανεπάρκειας και τη δυσκολία διαχείρισης της προσωπικής ικανοποίησης. Κοινωνιολογικά, πηγάζει από την ανάγκη για συμμετοχή σε συλλογικές εμπειρίες, που προσφέρουν μια αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η Επιθυμία για Συμμετοχή σε Ιστορικές Στιγμές

Η επιθυμία των ανθρώπων να είναι παρόντες σε ιστορικές στιγμές, όπως τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης, δεν περιορίζεται μόνο στο FOMO. Συνδέεται επίσης με:

  1. Την αναζήτηση νοήματος: Οι ιστορικές στιγμές γίνονται σύμβολα προόδου και αλλαγής, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια αίσθηση ότι είναι μέρος της εξέλιξης.
  2. Την ανάγκη σύνδεσης με την κοινότητα: Οι μαζικές εκδηλώσεις δημιουργούν συλλογικές αναμνήσεις, που είναι βασικές για την κοινωνική συνοχή.
  3. Την προβολή του εαυτού μέσω κοινωνικών δικτύων: Στην εποχή του Instagram και του TikTok, η συμμετοχή αποκτά μια επιπλέον διάσταση – την προβολή μιας «σημαντικής» στιγμής στη ζωή ενός ατόμου.

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Αν και η συμμετοχή σε τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι ενδυναμωτική, το υπερβολικό FOMO μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η συνεχής σύγκριση με τους άλλους ή το άγχος για την απώλεια εμπειριών μπορεί να οδηγήσει σε στρες και μειωμένη ευεξία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Πώς Μπορεί Κανείς να Διαχειριστεί το FOMO;

Η υγιής διαχείριση του FOMO περιλαμβάνει:

  • Αυτογνωσία: Αναγνώριση των συναισθημάτων και των αναγκών πίσω από την επιθυμία συμμετοχής.
  • Αποδοχή των ορίων: Κατανόηση ότι δεν είναι εφικτό να συμμετέχει κανείς σε όλα.
  • Αξιολόγηση προτεραιοτήτων: Συμμετοχή σε γεγονότα που ανταποκρίνονται πραγματικά στις προσωπικές αξίες.

Η ανθρώπινη επιθυμία να ανήκει και να συμμετέχει σε ιστορικές στιγμές είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνικές και ψυχολογικές μας ανάγκες. Όμως, η ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία συμμετοχής και τη συναισθηματική ευεξία είναι το κλειδί για την αξιοποίηση αυτών των εμπειριών χωρίς υπερβολικό άγχος.

Διαβάστε επίσης: Περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα του 2025: Εκπαιδευμένοι στο Α.Ι και… ανειδίκευτοι εργάτες.

X