Life

Τελικά, τα έλατα είναι βρώσιμα;

Οι βελόνες του άγριου έλατου, όταν συλλέγονται σε κατάλληλες συνθήκες και την κατάλληλη εποχή στο δάσος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, όπως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι αρχές της Σουηδίας, μετά την προειδοποίηση του Βελγίου ότι «τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι βρώσιμα».

Η Ομοσπονδιακή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Βελγίου (Afsca) προέβη σε παρέμβαση και ζήτησε από τον δήμο της Γάνδης να αναθεωρήσει την πρότασή του προς τους πολίτες με οικολογικές ευαισθησίες, να καταναλώσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους για να μειώσουν τη «σπατάλη».

Ο δήμος χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη συνήθεια των Σκανδιναβών, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, αποξηραίνοντας τις βελόνες, φτιάχνουν ένα είδος βουτύρου.

Η Στοκχόλμη συμφωνεί με την προειδοποίηση της βελγικής υπηρεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι βελόνες του έλατου μπορούν να καταναλωθούν.

«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση. Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Εμείς πάντως, δεν θα δοκιμάσουμε…

Διαβάστε ακόμα: Τι γνωρίζουμε για τον μεταπνευμονοϊό (HMPV)

X