Η Αστερόπη Λαζαρίδου μέσα από τις δικές της λέξεις
Το πρώτο μου βιβλίο είναι προϊόν αυτομυθοπλασίας, συγκεντρώνει δηλαδή προσωπικές μου ιστορίες για τον έρωτα, τις σχέσεις, τις σχέσεις δίχως έρωτα και τον έρωτα δίχως σχέσεις, τις απώλειες των γονιών μου που με σημάδεψαν, τις προδοσίες από φίλους που ίσως να με σημάδεψαν ακόμη περισσότερο και το πείσμα να επιβιώνεις και να αγαπάς τη ζωή σου, όσο δύσκολη και απρόβλεπτη κι αν γίνεται. Λέγεται «Μην πατάς ξυπόλυτη», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και γράφτηκε την περίοδο του λοκντάουν, όταν ολόκληρη η υφήλιος έκανε ησυχία και ο καθένας είχε άπλετο χρόνο για τον εαυτό και τις πολύ δικές του ανάγκες και ανησυχίες.
Αποφάσισα να γράψω όταν συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη απήχηση είχε στα social media ένα παλιότερο κείμενό μου που είχα γράψει για ένα σάιτ και από το οποίο ποτέ δεν πληρώθηκα. Το κείμενο λεγόταν «Επιστροφή στο πατρικό στα σαράντα» και είχε να κάνει με την περίοδο που αναγκάστηκα να επιστρέψω στο παιδικό μου δωμάτιο ύστερα από έναν πολύ επώδυνο χωρισμό. Το πώς το αγκάλιασε ο κόσμος, με έκανε να σκεφτώ πως ίσως τελικά η ζωή μου, όπως και οι ζωές όλων μας, έχουν κάποιο ενδιαφέρον και ότι δεν χρειάζεται πάντα να επινοούμε ήρωες και να καταφεύγουμε στη μυθοπλασία για να γράψουμε κάτι που αξίζει να εκδοθεί.
Το βιβλίο που διάβασα και μου έβαλε το σαράκι της συγγραφής είναι «Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρή, όταν το ανακάλυψα στη δανειστική βιβλιοθήκη της Δ’ Δημοτικού. Μιλά για ένα φτωχό κορίτσι που κρύβει από τους συμμαθητές του ότι η μητέρα του καθαρίζει σπίτια, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ τότε. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν συνάντησα τη Ζωρζ Σαρή με αφορμή μία συνέντευξη, της ζήτησα να μου υπογράψει το βιβλίο και έκλαιγα ασταμάτητα με αναφιλητά.
Το να βγάλεις βιβλίο στην Ελλάδα είναι από τα πιο υπέροχα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν, φτάνει μόνο να έχεις κάτι να πεις και τον τρόπο να το εκφράσεις.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι θαυμαστοί κόσμοι, συχνά μυσταγωγικοί και είχα την τύχη να διαβαστούν σε πολλές τόσο το πρώτο μου, όσο και το δεύτερο βιβλίο μου, «Η Ηρα δεν ήταν ζηλιάρα».
Διαβάζουν τελικά οι Έλληνες; Τελικά στην Ελλάδα διαβάζουν πολλοί περισσότεροι και πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, βοηθάει πολύ η ευλογημένη ανάπαυλα των διακοπών και ο παφλασμός των κυμάτων είναι το ιδανικό σάουντρακ για κάθε ανάγνωση.
Υπάρχει κόλπο για να κάνεις κάποιον να αγαπήσει το διάβασμα; Να του κάνεις δώρο βιβλία που πιστεύεις ότι θα τον ενδιαφέρουν, να του διαβάζεις δυνατά αποσπάσματα που νομίζεις πως θα τον συγκινήσουν, να του εξηγήσεις πως το διάβασμα είναι μία από τις πιο δημοκρατικές διασκεδάσεις, γιατί την απολαμβάνεις πάντα στον δικό σου χρόνο.
Χρωστάω «Ευχαριστώ» στην ίδια μου τη ζωή που μοιάζει με γαλλική δραμεντί, έχει πολλές ανατροπές και κλιμακώσεις και με καλεί να την καταγράφω και να τη μοιράζομαι με τόσους ωραίους αναγνώστες.
Στην καθημερινότητά μου εξοργίζομαι με την κουτοπονηριά, τη θρασύδειλη κακία και με όσους σε θεωρούν δεδομένο μόνο και μόνο επειδή ξέρεις να ακούς με προσοχή σε έναν κόσμο που συχνά αδιαφορεί πλήρως.
Αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Μάργκαρετ Ατγουντ. Για όλες τις ανατριχιαστικές φορές που κατάλαβα ότι η οξυδερκής της παρατήρηση πάνω στην ανθρώπινη φύση, της χάρισαν τελικά μεταφυσικές συγγραφικές ικανότητες. Αν ξέρεις να διαβάζεις το παρελθόν και το παρόν, γράφεις για το μέλλον λες και το έχεις ήδη βιώσει.
Ποστάρω άρα υπάρχω; Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Όμως η πραγματική ζωή βρίσκεται στις ανατολές και στα ηλιοβασιλέματα που δεν ποστάραμε ποτέ, γιατί ήμασταν απασχολημένοι να τα ζούμε διά γυμνού οφθαλμού.
Ιnfo
Η Αστερόπη Λαζαρίδου σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και «γραφιάς» στο Βήμα της Κυριακής και στα ΒΗΜΑgazino, ΒΗΜΑdonna, ΒΗΜΑmen, TV Guide, από το 2001 ως το 2015. Ασχολήθηκε με το πολιτιστικό και το κοινωνικό ρεπορτάζ, με γυναικεία θέματα και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ζωρζ Σαρή, Μαρζάν Σατραπί, Ίρβιν Γιάλομ, Μόρισεϊ, Μαρσέλ Μαρσό κ.ά). Το 2008 συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Μαυρογεωργίου τη διασκευή του βιβλίου Η Αλίκη στη xώρα των θαυμάτων για το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (72 Ώρες) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (V for Victoria). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα: Symbol, Protagon, Vice, Elle, Marie Claire. Έχει ασχοληθεί με την υποκριτική, το τραγούδι και τη μεταγλώττιση. Ασχολείται με το σενάριο, τη θεατρική συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά.
Το αφήγημα Η Ήρα δεν ήταν ζηλιάρα είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο, Μην πατάς ξυπόλυτη (Μάιος 2021). Αν ήταν ζώο, θα ήταν ζέβρα, γιατί αγαπάει τα πλάσματα που ξεχωρίζουν.