Eurovision 2024

Δημήτρης Γαλίτης: Στην Αθήνα μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα (την τέχνη μου)

Home » Νέοι Δημιουργοί » Δημήτρης Γαλίτης: Στην Αθήνα μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα (την τέχνη μου)

Ο Δημήτρης Γαλίτης ανακάλυψε από πολύ νωρίς την παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Οι οικογενειακές ρίζες από τη Μικρά Ασία, αν και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχουν παίξει το ρόλο τους… Η φοίτησή του στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης έβαλε κι αυτή το λιθαράκι της για να μπει στο χώρο της μουσικής. Βεβαίως όλα ξεκινούν από το σπίτι και εκεί άκουγε από μικρός τους μεγάλους Έλληνες αλλά και ξένους συνθέτες.

Στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά ως δημιουργός και ερμηνευτής, που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Της Νύχτας τα Ευαγγέλια», είχε την τιμή να συμμετάσχουν πολλοί σπουδαίοι ερμηνευτές όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Μόρφω Τσαϊρέλη καθώς και οι νεότερες Μαρία Αναματερού και Σαββέρια Μαργιολά

Η αγάπη του για τη μουσική δεν σταματά στη δημιουργία αλλά και ως καθηγητής σε ωδεία και μουσικές προσπαθεί να κάνει τα νέα παιδιά να αγαπήσουν την ελληνική μουσική.

Πώς ξεκίνησε η «περίπετειά» σου με το αντικείμενο σου;

Έχω μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, να ακούγεται πολλή μουσική και διαφορετικού στυλ μέσα στο σπίτι μου. Κυρίως ελληνική αλλά και ξένη μουσική. Θυμάμαι έντονα τους δίσκους να παίζουν στο πικάπ και το «χρατς» της βελόνας που ακουγόταν. Μέσα στο αυτοκίνητο να ακούμε μουσικές εκπομπές στο ράδιο σε κάθε μας διαδρομή. Αργότερα ήρθε στη ζωή μου η κιθάρα. Έκτοτε μέσα μου δεν υπήρχε κάτι άλλο. Ο έρωτας με την μουσική είχε πια μπει για τα καλά στη ζωή μου.

Αθήνα – Βερολίνο – Τόκυο – Νέα Υόρκη: Πού πιστεύεις θα είχες μεγαλύτερη ελευθερία να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Αθήνα, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι η πόλη που αγαπώ και το μέρος που μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα την τέχνη μου.

Ποιος σου έχει δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια και ποιος ή τι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες στο δρόμο σου;

Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και οι συνάδελφοι μου είναι αυτοί που με βοήθησαν και με βοηθούν. Υπάρχουν πολλά μεγαλύτερα και μικρότερα προβλήματα που συναντώ  στην πορεία μου, αλλά με επιμονή και θέληση καταφέρνω και τα ξεπερνάω.

Λες πιο εύκολα: Συγγνώμη ή «άντε παράτα μας»;

Συγγνώμη, δεν είναι ντροπή να ζητάς. Αρκεί να κάνεις ένα βήμα πίσω, να βγαίνεις έξω απ’ το θέμα, να παρατηρείς σαν τρίτος και να αντιλαμβάνεσαι το λάθος.

Ο έρωτας στα χρόνια των σόσιαλ μίντια – Πώς σχολιάζεις την νέα συνθήκη;

Ο έρωτας και ο αυθορμητισμός χάνονται πίσω από μια οθόνη, νομίζω πως ζεις τον «έρωτα» εκ του ασφαλούς, χωρίς ουσία και σοβαρή επικοινωνία. Όλα βέβαια είναι θέμα ηλικίας αλλά και χαρακτήρα.

Τι βλέπεις στην τηλεόραση;

Μουσικές εκπομπές, κυρίως το «Μουσικό κουτί». Μια υπέροχη σειρά το «Κάνε ότι κοιμάσαι». Και ελάχιστες φορές κάποια ταινία απ τις γνωστές πλατφόρμες και όχι σε ζωντανή ροή λόγω έλλειψης χρόνου.

Με τι έχεις κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου –  ή είσαι κολλημένος/η τώρα;

Με τίποτα. Δεν είναι ωραίο να κολλάς. Πρέπει να έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντες σου και να επεξεργάζεσαι-σκέφτεσαι τα δεδομένα τις αλλαγές και τις νέες συνθήκες.

Αν είχες ένα ξόρκι που μπορούσε να αλλάζει τα πάντα, τι θα άλλαζες στην Αθήνα;

Την αφόρητη κίνηση στους δρόμους, την ηχορύπανση και το καυσαέριο.

Ποιο από τα σοσιαλ μίντια χρησιμοποιείς πιο πολύ και γιατί;

Χρησιμοποιώ κυρίως το facebook και το instagram για να ανεβάσω κάτι, ένα νέο τραγούδι μου, μια συναυλία. Κυρίως για επαγγελματική χρήση.

Ποιες πέντε λέξεις σε περιέχουν και σε περιγράφουν καλύτερα;

Ευαίσθητος, υπομονετικός, επίμονος, ήρεμος και δίκαιος.

Ακούστε το «Μυστικά (Αγάπησέ με) που ηχογράφησε με τους εξαιρετικούς μουσικούς από το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ σε μουσική του ίδιου και στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου. Ενορχήστρωση του  Γιάννη Δίσκου, ο οποίος έπαιξε και κλαρίνο. Πιο αναλυτικά έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Καζάνης στο βιολί, Στέλιος Φραγκούς στο πιάνο, Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα, Βύρωνας Τσουράπης στο ηλεκτρικό μπάσο, Θανάσης Τσακιράκης στα τύμπανα και ο ίδιος ο ερμηνευτής ακουστική κιθάρα. Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από τον Νίκο Κόλλια (Studio Antart) ενώ το mastering έγινε από τον Ανέστη Ψαραδάκο (Athens Mastering Studio).

Την σκηνοθεσία του video clip υπογράφουν από κοινού οι Θάνος Λυμπερόπουλος και Κίρκη Λιατοπούλου.

YouTube player
Picture of Γιαννης Καφάτος

Γιαννης Καφάτος

Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

Δημήτρης Γαλίτης: Στην Αθήνα μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα (την τέχνη μου)

Most Popular

Social Media

Scroll to Top