Γιουλη Μπανούση: Θα ήθελα να δίνονται ευκαιρίες στους νέους χορευτές

Home » Νέοι Δημιουργοί » Γιουλη Μπανούση: Θα ήθελα να δίνονται ευκαιρίες στους νέους χορευτές

"Η χορεύτρια Γιούλη Μπανούση μέσα από τα δικά της λόγια"

Αυτή τη στιγμή που απαντάς στις ερωτήσεις αυτές, πού βρίσκεσαι?

Είναι 8 το βράδυ είμαι στην σχολή που δουλεύω και έχω ένα μισάωρο κενό για να ξεκινήσω το επόμενο μάθημα.

Φαντάσου τον εαυτό σου σε 20 χρόνια από τώρα, ίδια ώρα. Που είσαι και τι κάνεις?

 Σε 20 χρόνια από τώρα θέλω να πιστεύω ότι θα έχω μια πανέμορφη και καταξιωμένη δίκη μου σχολή χορού και θα βρίσκομαι εκεί και θα δουλεύω.

Αν δεν ήσουν εσύ, ποιος ή τι θα ήθελες να είσαι?

 Αν δεν ήμουν εγώ θα ήθελα να είμαι νομίζω δεν θα ήθελα να ήμουν κάποιος-κάτι άλλο , παρά μόνο η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

Καλύτερη και χειρότερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου?

Η χειρότερη στιγμή μέχρι τώρα της πορεία μου ήταν όταν ήμουν στο Λονδίνο σε μια ομάδα χορού και ήμασταν μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουμε τουρ τις παραστάσεις μας και ήρθε ο κόβιντ και δεν καταφέραμε να κάνουμε ούτε μια και όλοι μας γυρίσαμε πίσω στις χώρες μας. Μια από τις καλύτερες στιγμές της πορείας ήταν τον Ιούλιο του 2023 που παρουσίασα για πρώτη φορά το δικό μου έργο, ένα σόλο!

 Αποφάσισα να γίνω χορεύτρια όταν…

… ήμουν 19, πριν ήμουν στην εθνική ομάδα καταδύσεων και γενικά από μωρό παιδί ήμουν μέσα στον πρωταθλητισμό κάτι που δεν μπορώ να πω ότι ήταν 100% επιλογή μου, στα 19 μου λοιπόν είπα ένα μεγάλο τέλος σε πολλά πράγματα και αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρο μου , το οποίο είναι ο χορός.

Η πρωτη φορα που χορεψα μπροστα σε κοσμο επαγγελματικα ήταν…

… με το που τελείωσα την επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου και μπήκα στην ομάδα ” Μικρή Μύα” το 2018.

Περισσότερο από όλους με βοήθησε…

Ξεκίνησα τον χορό ερασιτεχνικά στη Ραλλού Μανου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ που ήταν μια δασκάλα χορού εκεί η οποία επέμενε καθημερινά και μου έλεγε συνέχεια να κάνω την προετοιμασία και να δώσω εξετάσεις στο υπουργείο για να μπω σε κάποια επαγγελματική σχολή χορού και να το ακολουθήσω γενικά επαγγελματικά , όταν μου το έλεγε εγώ γέλαγα γιατί δεν πίστευα με τίποτα ότι θα μπορούσα στα 19 μου να το ξεκινήσω επαγγελματικά εγώ απλά ήθελα να βρίσκομαι στον χώρο του χορού γιατί απλά το ονειρευόμουν από μικρή μέχρι που είπα άντε ας το κάνω αυτό το βήμα και ότι γίνει! Και η αλήθεια είναι ότι πέτυχε!

Αγαπημένος ξένος χορευτής/χορεύτρια?

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο χορογράφοι μου έρχονται στο μυαλό αλλά ένα φανταστικός χορευτής και χορογράφος είναι ο Akram Khan.

Αγαπημένος Έλληνας χορευτής/χορεύτρια?

Η Εύα Γεωργιτσοπούλου.

Η καλύτερη χορογραφία που έχω δει στη ζωή μου…

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ακόμα παρά πολλές παραστάσεις αλλά μια που μου έχει μείνει είναι του Χριστού Παπαδόπουλου το Larsen C.

Ένα βιβλίο που πιστεύω ότι πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε κάποιος…

Το βιβλίο το οποίο διαβάζω εγώ τώρα και μου έχει αρέσει πολύ είναι το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε»  του Yalom.

 Ένα τραγούδι που όταν το χορεύω ταξιδεύω….

Το Slip του Elliot Moss.

Παράσταση live VS γύρισμα.

Εννοείται παράσταση live αυτό το συναίσθημα που παίρνω εκείνη την στιγμή που βρίσκομαι πάνω στην σκηνή δεν το παίρνω από πουθενά άλλου.

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί, θα άλλαζα στο χώρο του επαγγελματικού χορού….

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζα πολλά πράγματα στο χώρο του χορού , ένα από αυτά θα ήταν να δίνονται ευκαιρίες και σε νέους χορευτές και να μην βλέπουμε μόνο τους ίδιους και τους ίδιους , όχι ότι δεν αξίζουν φυσικά αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί καλοί εκεί έξω που θα ήθελαν να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Αυτό που δεν αντέχω στην Ελλάδα είναι…

 … που γίνονται πράγματα στα μουλωχτά και στα κρυφά αλλά κατά τα αλλά είναι όλα φυσιολογικά και όλα αληθινά.

 Αν μπορούσα να συνεργαστώ με οποιονδήποτε χορευτή/ χορεύτρια στον κόσμο, θα ήταν….

…ο Sidi Larbi Cherkaoui.

 Ποστάρω άρα υπάρχω – η σχέση μου με τα social media είναι…

…μέτρια , το προσπαθώ αλλά θα ήθελα να βελτιωθώ σε αυτό το κομμάτι η αλήθεια είναι, γιατί καλώς ή κακώς πλέον παίζει τεράστιο ρόλο.

Info:
Η Γιούλη Μπανούσση θα χορεύει για 3 Τετάρτες του Δεκέμβρη (στις 13, 20 και 27/12) στο θέατρο Όλβιο στον Κεραμεικό, σε ένα σόλο που ονομάζεται Safety Room όπου χορογραφεί η ίδια τον εαυτό της.

Picture of Μυρτώ Πιταούλη

Μυρτώ Πιταούλη

Με λένε Μυρτώ και είμαι καλύτερα…όταν γράφω ή μιλάω. Δούλεψα στο New Channel, στο Jeronimo Groovy ως ραδιοφωνική παραγωγός και στο Star Channel, τη χρυσή εποχή που το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ συναγωνιζόταν επάξια σε βαρύτητα το πολιτικοοικονομικό. Έχω γράψει ένα βιβλίο, το «Ημερολόγιο μιας ανορεξικής» και μια ποιητική συλλογή. Όσον αφορά τις συνεντεύξεις θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, έχει να σου δώσει κι από ένα μάθημα ζωής. Και έτσι πορεύομαι.

Γιουλη Μπανούση: Θα ήθελα να δίνονται ευκαιρίες στους νέους χορευτές

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top