Ο Νίκος είναι τραγουδοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής γεννημένος στην Αθήνα. Από τα νεανικά του χρόνια η μουσική και το τραγούδι αποτελούσαν το οξυγόνο της ψυχής του. Η κιθάρα του ήταν ο καρδιακός του φίλος που τον συνόδευε στις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της ζωή του. Παρ’ όλη τη βαθιά του αγάπη και το ενδιαφέρον για τη μουσική, δεν ήταν παρά μόνο το 2019, έχοντας ήδη καταξιωθεί στον επιχειρηματικό στίβο, όταν αποφάσισε να εκφράσει τον ψυχισμό του συνθέτοντας το πρώτο του τραγούδι Ξημέρωμα, μια ρομαντική μπαλάντα που αναφέρεται σε μια χαμένη αγάπη. Έκτοτε ξεκίνησε ένα δημιουργικό ταξίδι για εκείνον, κυκλοφορώντας άλλα έντεκα singles μέχρι το 2023, όταν αποφασίζει να δημιουργήσει το πρώτο άλμπουμ του «Τα βουνά της Βουλιαγμένης».
Τα «Βουνά της Βουλιαγμένης» αποτελούν μια συλλογή από δέκα πολύ γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας, διασκευασμένα με σεβασμό και υπέρμετρη αγάπη, με διαφορετική προσέγγιση, δίχως να αλλοιώνονται οι μελωδικές βάσεις πάνω στα οποίες δημιουργήθηκαν και μας συντροφεύουν αιώνες τώρα. Στο άλμπουμ «Τα βουνά της Βουλιαγμένης» πέραν των δέκα παραδοσιακών τραγουδιών υπάρχουν και άλλα δέκα αντίστοιχα «περιγραφικά» κομμάτια, στα οποία αφηγείται την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του κάθε τραγουδιού ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, για κάθε τραγούδι του άλμπουμ υπάρχει και αντίστοιχο video clip. Το γεγονός από μόνο του δεν θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν δεν σας έλεγα πως δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου μέσω τεχνητής νοημοσύνης (Τ.Ν.), από την εταιρεία παραγωγής Castles of Dreams που είναι πρωτοπόρα στον τομέα αυτό.
Πώς ξεκίνησε η περιπέτειά σου με τη μουσική;
Για εμένα η μουσική και το τραγούδι ήταν πάντα ένας τρόπος έκφρασης του ψυχισμού μου, ανάλογα την περίσταση. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό που με έκανε να ασχοληθώ πιο ενεργά δεν ήταν ένα ευχάριστο γεγονός. Κάποια στιγμή το 2018 αρρώστησε σοβαρά η μητέρα μου. Για να της απαλύνω λίγο τον πόνο αποφάσισα να της ηχογραφήσω μερικά τραγούδια ώστε να τα ακούσει, γιατί της άρεσε όπως τραγουδούσα. Έτσι λοιπόν βρέθηκα στο Best of Studio (δεύτερό μου σπίτι πλέον) όπου και τα ηχογραφήσαμε. Δυστυχώς, μετά από λίγο η ίδια απεβίωσε. Τουλάχιστον πρόλαβε να τα ακούσει και να χαμογελάσει. Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η κατά τ’ άλλα πανέμορφη περιπέτεια στις θάλασσες της μουσικής και του τραγουδιού. Εξάλλου για εμένα η μουσική είναι έκφραση της ψυχής μου στο «κάστρο των ονείρων μου».
Αθήνα – Βερολίνο – Τόκιο – Νέα Υόρκη: Πού πιστεύεις θα είχες μεγαλύτερη ελευθερία να κάνεις αυτό που αγαπάς;
Μιας και πλέον είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου με τις αποστάσεις που έχουν μικρύνει, πιστεύω πως θα είχα την ίδια ελευθερία για να κάνω αυτό που αγαπώ και στις τέσσερις πόλεις. Επειδή έχω επισκεφθεί και τις τρεις πόλεις και στην τέταρτη έχω μεγαλώσει και μένω, η καθεμία είναι όμορφη, ξεχωριστή και έχει τη δική της «περιέργεια». Αν με ρωτούσες πού θα ήθελα να μένω και να δημιουργώ, η απάντηση θα ήταν Αθήνα και πάλι Αθήνα.
Ποιος σου έχει δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια και ποιος ή τι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες στον δρόμο σου;
Αν η ερώτηση αφορά την καλλιτεχνική μου πορεία μέχρι τώρα, μπορώ να πω με μεγάλη χαρά πως ήμουν μάλλον τυχερός. Μέχρι στιγμής μόνο βοήθεια έχω λάβει, από εξαιρετικούς ανθρώπους, εκπληκτικούς μουσικούς και πολύ σοβαρούς συνεργάτες. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον, διότι όλοι τους έχουν συμβάλει από το δικό τους μετερίζι, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, για να παραμένει αυτό το ταξίδι όμορφο μέχρι και σήμερα. Εύχομαι και προσπαθώ να μην αλλάξει αυτό.
Λες πιο εύκολα συγγνώμη ή «άντε παράτα μας»;
Και τα δύο με την ίδια ευκολία και ανάλογα την περίσταση. Ωστόσο και τη συγγνώμη μου και το «άντε παράτα μας» δεν τα σκορπίζω με αδιαφορία. Πάντα είναι ειλικρινή και τα δύο και ποτέ δεν τα παίρνω πίσω.
Ο έρωτας στα χρόνια των social media. Πώς σχολιάζεις τη νέα συνθήκη;
Θα απαντήσω με τον τίτλο του τραγουδιού μου Εφήμερες Μπογιές. Και αυτό γιατί πιστεύω πως ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη το μόνιμο για να ανθίσουμε και να δημιουργήσουμε, κυνηγάμε το εφήμερο. Το εφήμερο σε όλα, ακόμη και στον έρωτα, το οποίο τελικά οδηγεί στην αποξένωση και τη μοναξιά. Ο άνθρωπος είναι βαθιά κοινωνικό ζώο και χρειαζόμαστε όλες τις αισθήσεις να δουλέψουν για να βιώσουμε τον έρωτα. Αυτό τον έρωτα που κατακλύζει το μυαλό και το κορμί μας και μας κάνει σχεδόν ανήμπορους μέχρι να βρεθούμε στην αγκαλιά του καλού ή της καλής μας. Στα social media λείπει αυτή η συνθήκη, η ανθρώπινη επαφή.
Τι βλέπεις στην τηλεόραση;
Μου αρέσει να παρακολουθώ ιστορικά ντοκιμαντέρ, γιατί αν όλοι μαθαίναμε και κάναμε κτήμα μας τα ιστορικά γεγονότα των προηγούμενων εποχών, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Τέλος, όποτε έχει ελληνική ταινία θα καθίσω σίγουρα να την απολαύσω, ώστε να ψυχαγωγηθώ από εκείνα τα καλλιτεχνικά διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου μιας άλλης εποχής.
Με τι έχεις κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου ή είσαι κολλημένος τώρα;
Με τα Κύθηρα. Είναι ένα νησί στο οποίο πρωτοπήγα τυχαία πριν από 25 χρόνια και το αγάπησα τόσο πολύ που από τότε το επισκεπτόμαστε ανελλιπώς κάθε χρόνο. Αυτό το νησί πέραν του ότι είναι πανέμορφο, έχει κάτι που με τραβάει σαν μαγνήτης. Βέβαια, λένε ότι τα Κύθηρα είτε θα τα λατρέψεις είτε δεν θα θες να ξέρεις πού βρίσκονται ούτε στον χάρτη. Αν και δεν είναι η καταγωγή μου από εκεί, προτείνω στους αναγνώστες σας να τα επισκεφθούν κάποια στιγμή.
Αν είχες ένα ξόρκι που μπορούσε να αλλάζει τα πάντα, τι θα άλλαζες στην Αθήνα;
Θα την έκανα πιο προσβάσιμη, πιο καθαρή, με πάρα πολλούς πεζόδρομους και σίγουρα με πολύ λιγότερα αυτοκίνητα. Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη πόλη, που την αδικεί ο τρόπος που χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Ποιο από τα social media χρησιμοποιείς πιο πολύ και γιατί;
Μπορώ να πω πως τα χρησιμοποιώ όλα εξίσου, λόγω της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας κυρίως. Οπότε έχω δημιουργήσει προφίλ στα Facebook, Instagram, TikTok, X (πρώην Twitter), YouTube καθώς και σε όλες τις digital μουσικές πλατφόρμες. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, είναι το Facebook και το Instagram.
Ποιες πέντε λέξεις σε περιέχουν και σε περιγράφουν καλύτερα;
Έντονος, τίμιος, γενναιόδωρος, συναισθηματικός, εύθυμος.
Ακούστε το παραδοσιακό τραγούδι Ένα παλικάρι είκοσι χρονών και δείτε το βίντεο που φτιάχτηκε με Τ.Ν.