O Γιάννης Βαγιανός μέσα από τα δικά του λόγια

Home » Νέοι Δημιουργοί » O Γιάννης Βαγιανός μέσα από τα δικά του λόγια

Αποφάσισα να γίνω μουσικός  όταν…

Ήμουν στο τρίτο έτος φοίτησης στο Πολυτεχνείο. Παρότι έπαιζα μουσική από την παιδική και κυρίως την εφηβική ηλικία, την απόφαση να κυνηγήσω την επαγγελματική ενασχόληση την πήρα όντας συνειδητοποίησα ότι δε θα μπορέσω να είμαι ευτυχισμένος κάνοντας κάποιο άλλο επάγγελμα.

Η πρώτη μου συναυλία …

Iron Maiden live στη Μαλακάσα, 21 Ιουνίου 2005

Περισσότερο από όλους με βοήθησε…

Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου.

 Αγαπημένος ξένος τραγουδιστής…

Η μουσική που ακούω είναι ως επί το πλείστον οργανική (εκτός από τη χιπ χοπ) αλλά και πάλι η λίστα είναι τεράστια.

Αγαπημένος Έλληνας τραγουδιστής…

Και εδώ η λίστα (οργανοπαικτών και τραγουδιστών) είναι τεράστια.

Η καλύτερη συναυλία που έχω πάει στη ζωή μου…

Είναι πολλές αλλά μπορώ να ξεχωρίσω Tool στο Ελληνικό το 2006 (παρ’ ότι ο ήχος ήταν κακός), Brad Mehldau Trio στο Palace το 2012, Nik Baertsch Solo στο Rotterdam το 2021, Harmen Fraanje Trio στο Amsterdam το 2022, Monolink στην Κοπεγχάγη το 2023.

Το κοινό σημείο όλων των παραπάνω συναυλιών είναι ότι ήταν όλες εμπειρίες που χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη και την αισθητική μου και εξέλιξαν τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη μουσική και τη τέχνη.

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάποιος…

Εάν η ερώτηση αφορά τη λογοτεχνία θα διαλέξω τη Δασκάλα με τα Χρυσά μάτια του Στρατή Μυριβήλη, λαμβάνοντας υπόψιν το εύρος των πολεμικών συγκρούσεων και την τάση για γενίκευσή τους. Υπάρχουν αντιπολεμικά λογοτεχνικά έργα με απείρως μεγαλύτερη επιρροή και αξία, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο καθόρισε τη δική μου περί πολέμου αντίληψη σε πολύ νεαρή ηλικία.

 Ένα τραγούδι που όταν το ερμηνεύω ταξιδεύω…

Isfahan του Duke Ellington

Συναυλία VS Στούντιο…

Είναι και τα δύο αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς. Δε μπορώ να ένα, καθώς η εμπειρία κάθε είδους καλού performance είναι ο λόγος που έχω επιλέξει τη συγκεκριμένη δουλειά. Μπορώ όμως να πω ότι και σε στούντιο και σε συναυλία, προτιμώ την εκτέλεση που δίνει χώρο σε αυτοσχεδιαστική αφήγηση.

Αυτό που δεν αντέχω στην Ελλάδα …

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που δεν αντέχω. Υπάρχουν τεράστια ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα. Αυτά όμως δε θα βελτιωθούν με έναν ετεροπροσδιορισμό απέναντι σε φαντασιακούς παραδείσους που συνηθίζεται να αναφέρονται σημειολογικά ως «εξωτερικό», συμβολίζοντας το, περί βορειοδυτικής Ευρώπης και βόρειας Αμερικής, ελληνικό αστικό αφήγημα.

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζα αύριο στο ελληνικό μουσικό στερέωμα…

Μία σειρά πραγμάτων που περιλαμβάνουν τον αριθμό ποιοτικών χώρων διαθέσιμων για συναυλίες, τη συμπερίληψη των τεχνών στην εκπαίδευση και στα μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και μη, τη χρηματοδότηση των παραστάσεων και της εκπαίδευσης από την πολιτεία, την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τέχνη, ανεξαρτήτου γεωγραφικής κατοικίας, οικονομικής ευχέρειας και ειδικών ικανοτήτων. Δυστυχώς με την αλλαγή μόνο ενός πράγματος δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό διότι η μουσική είναι κομμάτι της κοινωνίας και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 Αν μπορούσα να συνεργαστώ με οποιονδήποτε τραγουδιστή ή συνθέτη στον κόσμο, αυτός/-η θα ήταν…

Η λίστα είναι τεράστια

 «Ποστάρω άρα υπάρχω;» Ποια η σχέση σας με τα social;

Τα social media είναι απαραίτητα στη δουλειά μας για λόγους προώθησης και δυστυχώς δεν είμαι καλός στο να τα χρησιμοποιώ. Η ιντερνετική παρουσία και το marketing είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου που ποτέ δε μου ήταν ευχάριστο αλλά σιγά σιγά βελτιώνομαι.

INFO

Αυτή τη στιγμή είμαι σε τουρ στην Ευρώπη για την προώθηση του πρώτου άλμπουμ των Merem. Η παρουσίαση του δίσκου στην Ελλάδα έγινε το Νοέμβριο.

Στις αρχές Γενάρη θα κάνουμε ένα τουρ στην Ελλάδα και θα γράψουμε τον πρώτο μας δίσκο με το σχήμα ARBOR το οποίο συντονίζω μαζί με τον κιθαρίστα Μιχάλη Τσιφτσή. Στην Αθήνα παίζουμε στις 6 Γενάρη στο Metaphor Athens

Ετοιμάζονται επίσης κάποιες παραστάσεις στην Ολλανδία και τη Γερμανία με το προσωπικό μου πρότζεκτ Tangent Quartet.

Εκτός από τα παραπάνω, συμμετέχω και σε σειρά άλλων πρότζεκτ στην Αθήνα ως sideman.

Aκούστε το album:

Picture of Γιαννης Καφάτος

Γιαννης Καφάτος

Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

O Γιάννης Βαγιανός μέσα από τα δικά του λόγια

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top