Ρηγίνα Μπουνταλά: «Αισθάνομαι  χρέος να διαφυλάξω αυτή την σπάνια λαϊκή τέχνη»

Home » Νέοι Δημιουργοί » Ρηγίνα Μπουνταλά: «Αισθάνομαι  χρέος να διαφυλάξω αυτή την σπάνια λαϊκή τέχνη»

"Η Ρηγίνα Μπουνταλά μέσα από τα δικά της λόγια..."

Αποφάσισα να γίνω μικροναυπηγός και ξυλογλύπτρια …όταν ήμουν ακόμα παιδί και έμπαινα στο εργαστήριο μικροναυπηγικής του πατέρα μου και του παππού μου και τους έβλεπα να δουλεύουν με δεξιοτεχνία το ξύλο φτιάχνοντας πιστά αντίγραφα ιστιοφόρων με όλες τις ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες τους.

Το πρώτο μου έργο ήταν… σε ηλικία 11 χρονών όταν ξεκίνησα να φτιάχνω με την βοήθεια του πατέρα μου ένα μικρό ιστιοφόρο, ένα γαλιόνι τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, το οποίο άφησα ημιτελές και στόχος μου είναι να το ολοκληρώσω τώρα διότι έχει τεράστια συναισθηματική αξία για μένα.

Αυτά που μου έδωσαν έμπνευση… από παιδική ηλικία για να γίνω αυτό που είμαι σήμερα είναι τα έργα του πατέρα μου και η αίσθηση δέους που μου δημιουργούσαν. Ακόμη ο κόσμος που επισκεπτόταν το εργαστήριο του με έκανε να αισθάνομαι χρέος να διαφυλάξω αυτή την σπάνια λαϊκή τέχνη και να φτιάξω έναν ολοκληρωμένο εκθεσιακό χώρο.

Ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης έργου μας είναι….Ο Τζορτζ Μπους! Ο παππούς μου, Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς κάποια στιγμή κατασκεύασε ένα καράβι που του είχε παραγγείλει ένας Αμερικανός εφοπλιστής για να το κάνει δώρο, στον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζ Μπους.

Το να είσαι μικροναυπηγός στην Ελλάδα σημαίνει ότι… διαφυλάσσεις μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά καθώς η τέχνη σου είναι ζωντανή ιστορία της ναυπηγικής παράδοσης της χώρας και έχεις χρέος να την μεταλαμπαδεύεις στις νεότερες γενιές.

Τι σχέση έχουν οι Έλληνες με τη Τέχνη;

Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τέχνη. Είναι στο DNA μας να δημιουργούμε κάθε μορφή τέχνης. Όλη αυτή η φυσική ομορφιά της χώρας μας και ο πολιτισμός μας σου δίνουν τόσα πολλά ερεθίσματα που είναι αδύνατο να σε αφήσουν ασυγκίνητο.

Περισσότερο από όλους με βοήθησε… ο πατέρας μου που είναι ο συνοδοιπόρος μου σε όλη μου την καλλιτεχνική διαδρομή καθώς όχι μόνο μου διδάσκει την τέχνη του αλλά και μου δίνει έμπνευση και θάρρος καθημερινά να δημιουργώ και να βάζω νέους καλλιτεχνικούς στόχους.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της τέχνης… δεν γνωρίζω κάποιον ξένο ή Έλληνα μικροναυπηγό. Η οικογένεια μου μετρά εφτά γενεές καραβομαραγκών με τελευταίο τον παππού μου τον Τριαντάφυλλο, ο οποίος όταν έκλεισαν τα παραδοσιακά ναυπηγεία έγινε πρωτοπόρος μικροναυπηγός φτιάχνοντας πιστά αντίγραφα σε μικρότερη κλίμακα με δικά του σχέδια πλοίων.

Στην καθημερινότητά μου εξοργίζομαι… με την αρνητική στάση ζωής, με την έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων, απέναντι στα ζώα αλλά και προς τον πλανήτη.

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάποιος είναι… «Η δύναμη της πρόθεσης» του Dr Wayne Dyer γιατί σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης.

Αυτό που δεν αντέχω στην Ελλάδα είναι… ότι οι καλλιτέχνες δεν αμείβονται επαρκώς και για να βιοποριστούν αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν εν μέρει την τέχνη τους.

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζα αύριο στην ελληνική πραγματικότητα… την εγκληματικότητα και την αδικία.

«Ποστάρω άρα υπάρχω;» Ποια η σχέση σας με τα social;

Η σχέση μου με τα social είναι καλή μόνο στο κομμάτι της τέχνης μου, καθώς είναι ένα υπέροχο μέσο προώθησης. Προσωπικά ανεβάζω ελάχιστα posts γιατί με τρομάζει η υπερέκθεση.

INFO

Αυτή την στιγμή ζω στην Σκόπελο και δημιουργώ ξυλόγλυπτα ακρόπρωρα πλοίων (γοργόνες), βάρκες διαφόρων μεγεθών, και μαθαίνω από τον πατέρα μου να κατασκευάζω πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ιστιοφόρων.

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ανοιχτό το εργαστήριο μας και μια αίθουσα όπου εκθέτουμε όλα τα παραδοσιακά εργαλεία των προγόνων μας από τα ναυπηγεία, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα από πραγματικά πλοία και τις δημιουργίες μας δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό του νησιού. Επίσης, η οικογενειακή μικροναυπηγική τέχνη είναι στην διαδικασία εγγραφής στο αρχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας (UNESCO). Τα επόμενα πρότζεκτ είναι να τελειώσω το ημιτελές γαλιόνι της παιδικής μου ηλικίας και να φτιάξω ένα πιστό αντίγραφο ιστιοφόρου εξ’ ολοκλήρου μόνη μου.

Ο Πιρς Μπρόσναν είναι ένας από τους διάσημους επισκέπτες που θέλησαν να μάθουν από κοντά για την τέχνη της οικογένειας
Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Ρηγίνα Μπουνταλά: «Αισθάνομαι  χρέος να διαφυλάξω αυτή την σπάνια λαϊκή τέχνη»

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top