Σάββας Ρακιντζάκης: «Κάποιοι πίστεψαν στις ικανότητές μου περισσότερο από εμένα»

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Νέοι Δημιουργοί » Σάββας Ρακιντζάκης: «Κάποιοι πίστεψαν στις ικανότητές μου περισσότερο από εμένα»

Ο Σάββας Ρακιντζάκης είναι μαέστρος, πιανίστας και μουσικολόγος και ψυχή του φωνητικού συνόλου En-Chor, που φλερτάρει με όλα τα είδη της μουσικής.
Μέσα από μια τολμηρή διαδικασία με τις εναρμονίσεις αλλάζει ηχόχρωμα και ρυθμό σε γνωστά αγαπημένα τραγούδια που έχουν αντέξει στον χρόνο και εξακολουθούν να ικανοποιούν τις ανάγκες του κοινού.

Το En-Chor τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε έξι εμφανίσεις σε διαφορετικούς χώρους (Μουσική σκηνή Ίλιον Plus, Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, Ανοιχτό θέατρο «Μαίρη Αρώνη» στον Άλιμο, Θέατρο Παραμυθίας και Αστεροσκοπείο Αθηνών) και για τον Απρίλιο ετοιμάζεται για τη μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (25/4). Με μελωδίες των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Λάγιου κ.ά., την ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και τους στίχους μεταξύ άλλων των Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Θεοδωράκη φωτίζουν από διαφορετικές γωνίες τα πάθη (στην παράσταση συμμετέχουν η σοπράνο Μαριλένα Στριφτόμπολα και η ηθοποιός Ιφιγένεια Γρίβα ως αφηγήτρια).

Ας γνωρίσουμε τον Σάββα Ρακιντζάκη μέσα από τα δικά του λόγια:

Πώς ξεκίνησε η περιπέτειά σου με τη μουσική;

Η περιπέτεια ξεκίνησε βλέποντας τη συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό το 1982 και μαθαίνοντας ένα απλό τραγουδάκι στο πιάνο στο σπίτι της νονάς μου.

Αθήνα – Βερολίνο – Τόκιο – Νέα Υόρκη: Πού πιστεύεις θα είχες μεγαλύτερη ελευθερία να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Παντού και πουθενά. Άλλωστε αυτό που αγαπάω μπορώ να το κάνω οπουδήποτε.

Ποιος σου έχει δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια και ποιος ή τι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες στον δρόμο σου;

Η μεγαλύτερη βοήθεια ήταν οι άνθρωποι που έχω συναντήσει οι οποίοι πίστεψαν στις ικανότητές μου ίσως και περισσότερο απ’ ό,τι εγώ ο ίδιος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο θα μπορούσα να πω ότι ήταν ο δισταγμός μου να προχωρήσω σε ένα μεγαλύτερο νέο βήμα.

Λες πιο εύκολα συγγνώμη ή «άντε παράτα μας»;

Αναλόγως την περίπτωση. Δεν ντρέπομαι να ζητήσω συγγνώμη όταν νιώθω ότι έχω κάνει λάθος, αλλά ούτε να πω «άντε παράτα μας» αν αισθανθώ ότι χρειάζεται.

Ο έρωτας στα χρόνια των social media. Πώς σχολιάζεις τη νέα συνθήκη;

Η ερώτηση αυτή μου φέρνει στο μυαλό τον στίχο από το τραγούδι Γιουσουρούμ του Νικόλα Άσιμου: «Όλα με πρόγραμμα, όλα στο σχέδιο, πρωτοκολλήσανε τον έρωτα». Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν γνωριστεί μέσα από τα social media. Η όποια σχέση όμως που θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους είναι κάτι καθαρά ανθρώπινο, που για να προχωρήσει θα πρέπει να υπάρξει άμεση επαφή, έξω από το κουτί της εικονικής πραγματικότητας.

Τι βλέπεις στην τηλεόραση;

Όταν και όσο προλαβαίνω θα δω στην τηλεόραση κυρίως ξένες ταινίες και κάποιες συγκεκριμένες ελληνικές σειρές.

Με τι έχεις κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου ή είσαι κολλημένος τώρα;

Στην παρούσα φάση είμαι κολλημένος με την προετοιμασία της επόμενης μουσικής παράστασης του φωνητικού συνόλου En-Chor που έχει τίτλο «Τα τραγούδια γίναν πάθη» και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αν είχες ένα ξόρκι που μπορούσε να αλλάζει τα πάντα, τι θα άλλαζες στην Αθήνα;

Τους εξοντωτικά γρήγορους ρυθμούς της σε όλα.

Ποιο από τα social media χρησιμοποιείς πιο πολύ και γιατί;

Δεν ασχολούμαι ιδιαιτέρως με τα social media. Όμως στο πλαίσιο της εργασίας μου κυρίως χρησιμοποιώ τα μηνύματα του Facebook και του Instagram.

Ποιες πέντε λέξεις σε περιέχουν και σε περιγράφουν καλύτερα;

Επίτρεψέ μου να απαντήσω με τέσσερις λέξεις και είναι ο τίτλος του τραγουδιού των Φατμέ: «Εδώ είναι το ταξίδι». Αν πρέπει να βάλω και μία ακόμη, αυτή είναι η μουσική.

Ακούστε το Γιαρέμ Γιαρέμ, ένα αγαπημένο και διαχρονικό τραγούδι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, διασκευασμένο από τον Σάββα Ρακιντζάκη.

YouTube player

Tο φωνητικό σύνολο En-Chor αποτελείται από τουςΒαλσαμία Αθανασιά, Σωτηρία Γεωργίου, Κωσταντή Δεσπότη, Σοφία Κουνέλα, Κάσση Λάζαρη, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλη Νικολιδάκη και Γιούλη Φιλιππίδου. Τις διασκευές και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Σάββας Ρακιντζάκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Καλή Βανδώρου.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Γιαννης Καφάτος
Γιαννης Καφάτος
Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

Σάββας Ρακιντζάκης: «Κάποιοι πίστεψαν στις ικανότητές μου περισσότερο από εμένα»

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top