Αγοράζοντας σχολικά… γίνε μαζί του παιδί αλλά μην ξοδέψεις και μια περιουσία!

Home » Παιδί » Αγοράζοντας σχολικά… γίνε μαζί του παιδί αλλά μην ξοδέψεις και μια περιουσία!

Η λίστα με τα σχολικά είναι επιπρόσθετο έξοδο για την οικογένεια κάθε φθινόπωρο. Σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό προϋπολογισμό, ειδικά αν τα παιδιά είναι περισσότερα του ενός. Εάν συνυπολογίσει κάποιος και τις τιμές των προϊόντων αυτών που κάθε χρόνο παίρνουν την ανιούσα, τον ρουχισμό και τα υποδήματα που πρέπει να αγοραστούν για να πηγαίνει το παιδί ευπρεπώς στο σχολείο ή τα «ειδικά» σχολικά είδη που ζητούνται από τους εκπαιδευτικούς, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επιβαρυντικά.

Ωστόσο, στόχος του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να σε αγχώσει. Τουναντίον, εμείς θέλουμε να ξεχάσεις για λίγο, όσο γίνεται τέλος πάντων, το ζήτημα του κόστους των σχολικών ειδών και να ευχαριστηθείς τη διαδικασία μαζί με το παιδί ή τα παιδιά σου! Άλλωστε, θα  σπαταλήσεις τουλάχιστον ένα δίωρο για να τα συγκεντρώσεις όλα, οπότε ας περάσει αυτός ο χρόνος όσο πιο ευχάριστα γίνεται!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Σχολική τσάντα (ή για τους μεγαλύτερους «σάκα») και κασετίνα!

Δεν πιστεύω να έχεις αντίρρηση να είναι ασορτί! Εάν το παιδί σου πηγαίνει στο Δημοτικό, δύσκολα θα αποφύγεις να αγοράσεις τσάντα και κασετίνα με το αγαπημένο του θέμα! Εάν πάλι πηγαίνει στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Εάν δεν είσαι διατεθειμένος/η να ξοδέψεις πολλά χρήματα για τη συγκεκριμένη αγορά, συζήτησέ το με το παιδί σου πριν πάτε στο κατάστημα. Εάν έχεις φροντίσει νωρίτερα για την αφορά της από κάποιο online κατάστημα ή κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρεις να ικανοποιήσεις την επιθυμία του παιδιού, χωρίς να ξεπαραδιαστείς!

Μπορείτε να βρείτε, επίσης, εναλλακτική λύση πριν ξεκινήσετε τις αγορές. Για παράδειγμα, αντί για μία ακριβή τσάντα τέτοιου είδους, μπορείτε να επιλέξετε μία πιο απλή στο αγαπημένο του χρώμα και να τη συνδυάσετε με την κασετίνα που επιθυμεί ή το φαγητοδοχείο, που είναι πιο οικονομικά.

Ωφέλιμο είναι να συζητήσετε εάν η τσάντα θα είναι η κλασική ή θα έχει ροδάκια. Σε αυτό το ζήτημα, καλό είναι να συμβουλευτείς και τον/την παιδίατρο.

Τετράδια!

Καταρχάς, καλό είναι να περιμένεις τις οδηγίες των εκπαιδευτικών προτού επιδοθείς στην αγορά αναρίθμητων μπλε τετραδίων, καθώς καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις περιττά έξοδα, αφού στο Δημοτικό οι επισημάνσεις για αγορά «τετραδίων πρώτης γραφής» ή εκείνων με ξεχωριστό χρώμα για κάθε μάθημα, δίνουν και παίρνουν. Ας μην αναφερθούμε στη Δευτεροβάθμια, που άλλος καθηγητής θέλει σπιράλ με δύο θέματα, άλλος 100φυλλα, κ.λπ. Ναι, όπως κατάλαβες, τα απλά μπλε τετράδια είναι passé!

Μολύβια, γόμες, ξύστρες και στυλό!

Ναι, ναι, οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων και κάθε ξακουστού παιχνιδομάγαζου που διαθέτει σχολικά είδη, είναι γεμάτο από κάθε λογής μολύβια, γόμες, ξύστρες και στυλό. Ζωάκια της φάρμας και της ζούγκλας, σούπερ ήρωες και όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου πάνω σε αυτού του είδους τη γραφική ύλη! Τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα αγαπημένα τους σχέδια και είναι αυτονόητο πως όλα πρέπει να είναι σεταρισμένα.

Ωστόσο, οι οδηγίες των εκπαιδευτικών είναι σαφείς: προτιμώνται τα κλασικά μολύβια, οι γόμες, οι ξύστρες και τα στυλό, χωρίς πολλά σχέδια και χρώματα, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και να μην νιώθουν μειονεκτικά οι μαθητές που δεν διαθέτουν τόσο φαντεζί γραφική ύλη.

Εμείς θα σου επισημάνουμε και κάτι άλλο, με το οποίο μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσεις κάποια ευρώ: τα κλασικά μολύβια και υπόλοιπα σχολικά είδη που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τα παιδιά, φαίνεται να υπερτερούν ποιοτικά. Προτιμήστε τα, λοιπόν, ή φροντίστε να αγοράσετε περισσότερα από αυτά. Εκτός των άλλων, θα αποφύγετε τον εκνευρισμό από το συνεχές ξύσιμο των μολυβιών που δεν έχουν καλή μύτη, τις γόμες που δεν σβήνουν καλά κι αφήνουν μουντζούρες, κ.ο.κ.

Όσον αφορά το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ξέχασε τα κλασικά στυλό, ακόμη κι αν ξέρεις πως το μελάνι τους διαρκεί πολύ καιρό… Έχουμε νέα μόδα: στυλό με ενσωματωμένη ειδική γόμα, συχνά σε πενταπλάσια τιμή από τα κλασικά!

Καλλιτεχνικά!

Μην προαγοράσεις αυτά που πιστεύεις ότι θα ζητήσει ο δάσκαλος ή ο καθηγητής των Καλλιτεχνικών. Κλασικό μπλοκ ζωγραφικής ή ακουαρέλα; Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές ή τέμπερες; Μεγάλα χαρτόνια ή χρωματιστά σε μέγεθος Α4;

Έλα, παραδέξου του! Θέλεις να τα αγοράσεις όλα! Να σου πω, δεν είναι κακή ιδέα… λίγη χαλάρωση το βράδυ τη χρειαζόμαστε! Καλό και το Netflix αλλά σαν τα σπιτάκια και τα δεντράκια στον αγρό που ζωγραφίζαμε σαν ήμαστε παιδιά, δεν έχει!

Διάφανα αυτοκόλλητα για τα βιβλία!

Δεν πιστεύω να μην σου αρέσει να «ντύνεις» βιβλία; Δεν θέλω τέτοια τώρα! Μην παραλείψεις να αγοράσεις αρκετά ρολά, ποτέ δεν φτάνουν! Οπλίσου με αρκετή υπομονή, ώστε να είσαι έτοιμος/η να ισιώσεις τις φουσκαλίτσες που θα δημιουργηθούν και απομάκρυνε κάθε υγρό από το σημείο που θα κάνεις αυτή τη δουλειά! Αν πάλι βαριέσαι, σου έχω νέα: πλέον πολλά βιβλιοπωλεία αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία. Οπότε, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, άφησέ το πάνω τους και ξεμπέρδεψες!

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από το οικονομικό κόστος της αγοράς των σχολικών ειδών και της ταλαιπωρίας στα σχετικά καταστήματα, κάποτε θα θυμάσαι με νοσταλγία αυτά τα χρόνια και θα αναπολείς τα σχολικά χρόνια των παιδιών σου!

Ακόμη, εν μέσω μιας εποχής που μόνο η αλληλεγγύη θα μας σώσει, φρόντισε να πληροφορηθείς διακριτικά εάν κάποιος συμμαθητής του παιδιού σου χρειάζεται οικονομική στήριξη για την αγορά των σχολικών ειδών…

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Αγοράζοντας σχολικά… γίνε μαζί του παιδί αλλά μην ξοδέψεις και μια περιουσία!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top