Ανάγνωση κόμικς: τι προσφέρουν στα παιδιά

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Παιδί » Ανάγνωση κόμικς: τι προσφέρουν στα παιδιά

Τα κόμικς αποτελούν διαχρονικά μια αγαπημένη συνήθεια των παιδιών, και όχι μόνο… Οι περισσότεροι τα έχουμε συνδυάσει με τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια μας στο χωριό, τη μεσημεριανή σιέστα και άλλες όμορφες στιγμές του όχι και τόσο τελικά μακρινού παρελθόντος. Ακόμη και η διαδικασία της αγοράς τους από το περίπτερο, ήταν συνυφασμένη με την προσμονή μας για την ανάγνωση του νέου τεύχους των αγαπημένων μας κόμικς.

Τα παιδιά μας φαίνεται να έχουν επιστρέψει για τα καλά σε αυτή τη συνήθεια, ενώ αρκετοί εκδοτικοί οίκοι έχουν επιδοθεί στην κυκλοφορία παιδικών και νεανικών βιβλίων που παραπέμπουν σε αυτό το είδος. Οι μικροί αναγνώστες φαίνεται πως τα έχουν λατρέψει. Πέρα όμως από το ευχάριστο περιεχόμενο που διαθέτουν τα κόμικς και την τέρψη που συνακολουθεί την ανάγνωσή τους, ποιο άλλο όφελος μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά;

Οφέλη από την ανάγνωση κόμικς

Καταρχάς, τα κόμικς αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και κίνητρο για την ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες που σχετίζονται με το διάβασμα βιβλίων. Απαλλαγμένα από την υποχρεωτικότητα που διέπουν τα σχολικά αναγνώσματα, τα κόμικς ως κείμενο αναδεικνύουν την ευχαρίστηση που προκύπτει από την ανάγνωση βιβλίων. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο κόμικ έχουν επιλέξει τα παιδιά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το περιεχόμενο κάθε λογοτεχνικού, ή μη, έργου.

Ο τρόπος αποτύπωσης μιας ιστορίας κόμικς, μέσα από διαλόγους που ενισχύονται με τη χρήση ποικίλων σημείων στίξης, ευνοεί την εξοικείωση των παιδιών με την αναγνωστική διαδικασία.

Τα κείμενα των κόμικς χαρακτηρίζονται από πολυτροπικότητα, δηλαδή αξιοποιούνται μια σειρά από σημειωτικοί τρόποι, οι οποίοι συνδυαστικά αποδίδουν το μήνυμα που επιδιώκεται να μεταλαμπαδευτεί στους αναγνώστες. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά διευρύνουν αφενός την παρατηρητικότητα και αφετέρου τη φαντασία τους, ενισχύοντας παράλληλα την οπτική τους αντίληψη αλλά και τη μνήμη και την κριτική τους ικανότητα.

Επίσης, δεδομένης της αφηγηματικής συνέχειας που υπάρχει μεταξύ των εικόνων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό την έννοια του χρόνου, δηλαδή ποια συμβάντα αναφέρονται στο παρόν και ποια στο παρελθόν και είναι σε θέση να κατανοήσουν τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων.

Παράλληλα, εκπαιδεύονται στην αναδιήγηση της ιστορίας που διάβασαν. Συνάμα, τα παιδιά καθίστανται πιο δημιουργικά, αφού η πλοκή μπορεί να γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία μιας νέας ιστορίας, ενώ η εικονογράφηση είναι η αφορμή για μεγαλύτερη ενασχόληση με τη ζωγραφική.

Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως κάποια από τα κόμικς πραγματεύονται σοβαρά θέματα, τα οποία δεν είναι εύκολο οι γονείς να συζητήσουν μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο, η διαδικασία καθίσταται πιο ευχερής, καθώς μέσα από το χιούμορ που διέπει τις ιστορίες των κόμικς, τα θέματα αυτά αποτυπώνονται πιο ανώδυνα. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς λαμβάνουν μέσω αυτών την ευκαιρία για να συζητήσουν με τα παιδιά τους δύσκολα ζητήματα, όπως ο θάνατος, η βία, κ.ά.

Το ήξερες ότι…

Τα κόμικς, στα αγγλικά «comics», θεωρούνται η ένατη μορφή Τέχνης; Μάλιστα, συχνά αναφερόμενα με τον αγγλικό όρο «graphic storytelling», παραπέμπουν σε μια μορφή οπτικής τέχνης, η οποία διαμορφώνεται στο πλαίσιο διαδοχικών εικόνων, συνδυασμένων με κείμενο που αποτυπώνεται μέσα σε συννεφάκια, λεζάντες, κ.ά.

Τα κόμικς, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ανάγονται στα μέσα του 20ου αιώνα από την Marvel και την DC Comics. Οι πρώτοι ήρωες που πλαισίωσαν τα κόμικς της εποχής, ήταν ο Batman, ο Spiderman, ο Superman και ο Captain America. Σύντομα δημιουργήθηκε ο γνωστός και αγαπημένος όλων Mickey Mouse.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μαρία Κακαλή
Μαρία Κακαλή
Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Ανάγνωση κόμικς: τι προσφέρουν στα παιδιά

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top