Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με τα παιδιά!

Home » Παιδί » Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με τα παιδιά!

Τα παιδιά έχουν αστείρευτη ενέργεια, κάθε γονέας μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό! Όταν εσύ απλώς θέλεις να χαλαρώσεις, εκείνα χοροπηδούν από καναπέ σε καναπέ και προσπαθούν να σου τραβήξουν την προσοχή.

Σε μια εποχή που οι οθόνες έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας, ακόμη και αυτή των παιδιών, το δημιουργικό παιχνίδι είναι η διέξοδος. Τι σημαίνει όμως δημιουργικό παιχνίδι; Πόσα χρήματα πρέπει πάλι να δαπανήσουμε;

Η απάντηση είναι πως το δημιουργικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι, μπορεί να έχει μηδενικό κόστος κι αυτό, επειδή τα παιδιά ξετρελαίνονται με τη χρήση αντικειμένων που βρίσκονται στην καθημερινότητά τους.

Κουζινικά για πάντα!

Θα έχεις παρατηρήσει πως έχεις δώσει μια περιουσία για κουζινικά κάθε είδους, ειδικά τον τελευταίο καιρό που ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι γονείς τείνουμε να χρησιμοποιούμε ξύλινα αντί για πλαστικά παιχνίδια, ενώ συνάμα επιδιδόμαστε στην αγορά ογκωδών κατασκευών, προκειμένου να δημιουργήσουμε σκηνικό master chef.

  1. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά, στον βαθμό που περιγράφονται παραπάνω, μάλλον είναι περιττά. Τα παιδιά ξετρελαίνονται για τον οικιακό εξοπλισμό και δη αυτόν της κουζίνας: τάπερ, κατσαρόλες, κουτάλες και τηγάνια γίνονται το πιο ευχάριστο μέσο είτε για να επιδοθούν στην εκτέλεση δήθεν γαστρονομικών συνταγών είτε για να παράξουν κάθε είδους ήχο!
  2. Αφού τελειώσετε λοιπόν με το μενού της ημέρας, χρησιμοποιώντας στο παιχνίδι σας φρούτα, λαχανικά και υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, επιδοθείτε στην πραγματοποίηση μιας συναυλίας, μετατρέποντας τα σκεύη μαγειρικής σε μουσικά όργανα!

FYI: Ο πλάστης γίνεται ωραιότατο μικρόφωνο! Άλλωστε, μην ξεχνάς πως όλοι κρύβουμε έναν rock star μέσα μας!

  • Ακόμη, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα σκεύη για να παράξετε ήχους που στη συνέχεια θα συνδέσετε με μνήμες των παιδιών ή στοιχεία από την καθημερινότητά τους, μέσα από απλές ερωτήσεις: «Τι σου θυμίζει αυτός ο ήχος;». «Ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τον ήχο της καμπάνας».

 Δραματοποιημένο παιχνίδι

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο μέσο εκτόνωσης και ψυχαγωγίας αλλά συνάμα κι ένας τρόπος να μεταλαμπαδεύσουμε μηνύματα που έχουν αντίκτυπο σε διάφορες εκφάνσεις του βίου μας αλλά και εκείνου των παιδιών μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το δραματοποιημένο παιχνίδι στο πλαίσιο του σπιτιού δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε προετοιμασία. Αρκεί η καλή διάθεση και η φαντασία!

Αρχικά, συνεργαστείτε με τα παιδιά για να δημιουργήσετε από κοινού μια λίστα με αναπαραστάσεις της καθημερινότητας που επιθυμείτε να αναπαράγετε. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι η επίσκεψη σε μια δημόσια υπηρεσία, η μετάβαση στο super market για τα ψώνια της εβδομάδας, ο διάλογος μεταξύ σερβιτόρου και πελατών, και τόσα άλλα… οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Το δραματοποιημένο παιχνίδι είναι ένας εξόχως εύστοχος τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά μας ποιες είναι οι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, χωρίς να φαίνεται ότι τους κάνουμε μάθημα. Επίσης, η δραματοποίηση αποτελεί πάντοτε έναν τρόπο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με τα παιδιά!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top