Εξωσχολικές δραστηριότητες: πότε ωφελούν τα παιδιά

Home » Παιδί » Εξωσχολικές δραστηριότητες: πότε ωφελούν τα παιδιά

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών θεωρούνται, θα τολμούσαμε να γράψουμε, δεδομένες. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί αντίστοιχα και νέα ξεκινήματα, όπως η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, τις Τέχνες ή κάποιο άλλο χόμπι.

Οι γονείς, επιθυμώντας να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν, συχνά διερωτώνται πότε πρέπει το παιδί τους να ξεκινήσει τέτοιες δραστηριότητες, πόσες πρέπει να επιλέξει και ποιες. Προκειμένου οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα να είναι ξεκάθαρες, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες ωφελούν τα παιδιά και δεν λειτουργούν απλώς επιβαρυντικά στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Πολυεπίπεδη ανάπτυξη

Ο κύριος παιδαγωγικός λόγος για τον οποίο είναι ωφέλιμο ένα παιδί να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες, σχετίζεται με τη συνεισφορά των τελευταίων σε πολλαπλές μορφές νοημοσύνης. Η επιστημονική κοινότητα έχει αναδείξει τουλάχιστον οχτώ είδη νοημοσύνης, και συγκεκριμένα τη γλωσσολογική, τη λογικό-μαθηματική, τη χωροταξική, τη σωματική- αισθησιοκινητική, τη μουσική, τη διαπροσωπική, την ενδοπροσωπική και τη νατουραλιστική.

Ως εκ τούτου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αναγκαίο να έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχύουν μια ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες μορφές νοημοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του είδους της εξωσχολικής δραστηριότητας με την οποία θα καταπιαστεί ένα παιδί, είναι ωφέλιμο να συνδέεται με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τα ταλέντα του.

Ας δούμε ορισμένες δραστηριότητες και τα οφέλη τους!

Θεατρικό παιχνίδι: Καταρχάς, το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί πολύ καλή επιλογή, δεδομένου πως βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ενισχύει την ενσυναίσθηση, τη φαντασία και την κοινωνικοποίηση. Επιπλέον, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, ένα εσωστρεφές παιδί δύναται να καταστεί πιο εκφραστικό και επικοινωνιακό.

Αθλήματα: Τα αθλήματα, όπως για παράδειγμα η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, οι πολεμικές τέχνες, κ.ά., συντελούν ανάλογα με τη φύση τους, στην ανάπτυξη της ομαδικότητας ή/και της ατομικότητας και στην εκμάθηση της ακολουθίας των κανόνων. Ακόμη, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δύνανται να βοηθήσουν αρκετά τα παιδιά που τυγχάνουν εσωστρεφή, και διαθέτουν χαμηλή αυτοεικόνα και συναισθηματικές δυσκολίες. Όσον αφορά τις πολεμικές τέχνες, αυτές λειτουργούν ενισχυτικά ως προς τη διαχείριση των δυσκολιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν εξάσκηση σε όλο το σώμα.

Μουσική: Η εξοικείωση του παιδιού με τη μουσική σε μικρή ηλικία διέπεται από πολλαπλά οφέλη. Σχετικά με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δημιουργική δραστηριότητα, η οποία εκτός των άλλων, βοηθά το παιδί να κατανοήσει τη μουσική, αλλά και να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πέραν τούτων, πρόκειται για δραστηριότητα που απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση, χαρακτηριστικά που, αν αναπτυχθούν από το παιδί, θα το ακολουθήσουν και στην υπόλοιπη ζωή του.

Τι δεν πρέπει να ξεχάσετε:

  • Τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο για το εάν και ποια εξωσχολική δραστηριότητα θα ακολουθήσουν, γι’ αυτό μην τα πιέζετε να ξεκινήσουν κάποια που ταιριάζει στη δική σας προσωπικότητα και όχι στη δική του.
  • Μην παραφορτώνετε το παιδί με καθημερινές εξωσχολικές δραστηριότητες. Συζητήστε μαζί του και επιλέξτε μία ή δύο την εβδομάδα.
  • Το παιδί έχει ανάγκη από ελεύθερο παιχνίδι, και μάλιστα αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο να φάει και να ξεκουραστεί!
Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Εξωσχολικές δραστηριότητες: πότε ωφελούν τα παιδιά

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top