Με ποια κριτήρια επιλέγουμε παιδίατρο

Home » Παιδί » Με ποια κριτήρια επιλέγουμε παιδίατρο

Η επιλογή παιδιάτρου αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τους νέους γονείς, και όχι μόνο, καθώς εκείνος ή εκείνη θα τους καθοδηγήσει σε πολλά θέματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό εξαρχής να επιλέγεται εκείνο το πρόσωπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντοτε εφικτό, καθώς ο ερχομός ενός παιδιού και τα διάφορα αναπτυξιακά του στάδια, μας κάνουν να αναρωτηθούμε για δεκάδες πράγματα που μέχρι πρότινος δεν είχαμε φανταστεί και ως εκ τούτου δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να συζητήσουμε με τον/την παιδίατρο. Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να μην συμφωνούμε μαζί του σε καίρια ζητήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση που να μας κρατά δέσμιους στην πρώτη μας επιλογή. Ωφέλιμο θα ήταν, όμως, να κατασταλάξουμε, ούτως ώστε και τα παιδιά να νιώθουν οικεία.

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που συνυπολογίζουμε, προκειμένου να επιλέξουμε παιδίατρο…

Εμβόλια

Τα εμβόλια αποτελούν αναντίλεκτα ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εγείρει αμφισβητήσεις αναφορικά με το όφελος που παρέχουν στο παιδί ή εάν είναι ασφαλή για αυτό. Είναι γεγονός πως η περίοδος του covid έχει εντείνει αυτές τις συζητήσεις, με πολλούς γονείς να τάσσονται κατά του εμβολιασμού τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συζητήσεις το θέμα αυτό με τον/την παιδίατρο που θα επιλέξεις, ώστε να ενημερωθείς για τη χρησιμότητά τους, τις ενδεχόμενες παρενέργειες και τους κινδύνους από τη χορήγησή τους. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξεις έναν/μια παιδίατρο που είναι συμβατός/συμβατή με τη δική σου οπτική, εφόσον βέβαια έχεις ενημερωθεί σχετικά και εμπεριστατωμένα. Σε διαφορετική περίπτωση, αναπόφευκτα θα επέλθει διάσταση απόψεων και θα χρειαστεί να αναζητήσεις κάποιον άλλο επιστήμονα με διαφορετική προσέγγιση.

Θηλασμός

Εάν επιθυμείς να θηλάσεις, είναι καλό να επιλέξεις έναν/μια παιδίατρο που διαθέτει περαιτέρω γνώσεις γύρω από το θέμα, ώστε να σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με τη διαδικασία, να σε στηρίξει στις δύσκολες στιγμές και να σε βοηθήσει σταδιακά στον αποθηλασμός. Για ποιο λόγο να σε βοηθήσει ο/η παιδίατρος και όχι η μαία ή η σύμβουλος θηλασμός σου; Επειδή εκείνος ή εκείνη θα μπορέσουν να σου παρέχουν περισσότερη και ενδεχομένως πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το βάρος του βρέφους ή νηπίου και εάν ο θηλασμός καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες.

Διατροφή

Παρόμοια αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της διατροφής του παιδιού. Εάν είσαι σε δίλημμα σχετικά με το εάν θα ξεκινήσετε με αλεσμένες τροφές ή θα υιοθετήσετε τη μέθοδο του baby led weaning, ο/η παιδίατρός σου είναι εκεί για να σε κατατοπίσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμείς το παιδί σου να ακολουθήσει τη vegan διατροφή. Έχε στον νου σου πως, η πλειοψηφία των σύγχρονων παιδιάτρων είναι γνώστες όλων των μεθόδων και είναι σε θέση να σε διαφωτίσουν και να σε κάνουν να νιώσεις ασφαλής ό,τι κι αν επιλέξεις. Παρόλα αυτά, εάν είσαι υπέρμαχος του baby led weaning, είναι ωφέλιμο στην πρώτη σας συνάντηση, να τον/την ρωτήσεις σχετικά.

Αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι αναπτυξιακές διαταραχές διαγιγνώσκονται σε πολλά παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία. Δεδομένου πως οι γονείς δεν έχουν τη γνώση αλλά και την ευθύνη να αποφανθούν εάν μια συμπεριφορική ή άλλη αντίδραση του παιδιού τους είναι δυσλειτουργική ή όχι, είναι απαραίτητο να συνεργάζονται με έναν/μία παιδίατρο που έχει την αντίστοιχη κατάρτιση και δύνανται να τους κατευθύνει ανάλογα με τη συμπτωματολογία ή τις ενδείξεις.

Δυνατότητα επικοινωνίας

Σίγουρα ο/η παιδίατρός σου δεν είναι το google search για να τον αναζητάς κάθε τρεις λίγο που έχεις μια απορία. Είναι σημαντικό, όμως, να είναι διαθέσιμος/διαθέσιμη όταν υπάρχει ανάγκη, ώστε να μπορέσει να σας επισκεφθεί, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ή να σας δώσει τηλεφωνικές συμβουλές. Με βεβαιότητα, η αδυναμία επικοινωνίας μαζί του/της είναι ένας σοβαρός λόγος για να αλλάξεις παιδίατρο. Επίσης, σημαντικό είναι να βρίσκεται κοντά στον μόνιμο τόπο διαμονής σου, ώστε να τον επισκέπτεσαι με ευκολία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχέση με το παιδί

Ο/η παιδίατρος είναι αναγκαίο να έχει καλή σχέση με το παιδί και να υπάρχει οικειότητα και εμπιστοσύνη. Μην ξεχνάς πως τα εμβόλια ή η εξέταση όταν είναι άρρωστο, δεν είναι και η πιο ανώδυνη διαδικασία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξεις έναν/μια παιδίατρο που δεν θα προκαλεί τον φόβο αλλά θα έχει τον τρόπο να το κάνει να νιώσει άνετα και να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε παιδίατρο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top