Παιδικό πάρτι vs εφηβικό: βρες τις διαφορές!

Home » Παιδί » Παιδικό πάρτι vs εφηβικό: βρες τις διαφορές!

Εάν είστε γονείς και ετοιμάζετε παιδικό ή/και εφηβικό πάρτι, τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει! Μπορεί αν το παιδί σας βρίσκεται στο Δημοτικό, η βασική σας έννοια να είναι ποιους θα καλέσετε και τι θα ετοιμάσετε, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο όμως τα πράγματα και οι προτεραιότητες αλλάζουν άρδην! Για να δούμε τι σημαίνει αυτό!

Οι προσκεκλημένοι!

Εάν το παιδί είναι μικρό σε ηλικία, τότε οι προσκεκλημένοι προέρχονται από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον. Εάν πηγαίνει σχολείο, φροντιστήριο και δραστηριότητες, τότε η συζήτηση είναι μεγάλη σχετικά με ποιους θα καλέσετε, ώστε το σπίτι σας να μην γίνει ένας απέραντος παιδότοπος που δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε!

Αν πάλι το παιδί σας βρίσκεται στην εφηβική ηλικία, καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε εάν θέλει να κάνει πάρτι ή προτιμά να βγεις με τους/τις κολλητούς/κολλητές για σουβλάκι, πίτσα, καφέ, milk shake, κ.λπ., κ.λπ. Στην περίπτωση που επιθυμεί να διοργανώσει γιορτή στο σπίτι σας, τότε θα πρέπει να ξέρετε εξαρχής πόσα άτομα θα φιλοξενήσετε, καθώς δεδομένης της τεχνολογίας και της ταχύτητας διάδοσης των νέων, είναι πιθανό μέσα σε λίγα λεπτά το χαρμόσυνο νέο να γίνει γνωστό σε όλο το σχολείο και στο σπίτι να βρεθεί από το δεκαπενταμελές μέχρι τον τριτοξάδερφο του κολλητού του γιου σας ή της κόρης σας!

Φαγοπότι και προϋπολογισμός!

Ναι, ξέρω… εάν διοργανώνετε εσείς εξ ολοκλήρου το πάρτυ, οι συζητήσεις για το θέμα δίνουν και παίρνουν και συμπαρασύρουν τις σκέψεις για τα πιατάκια, τις πινιάτες, τα μπισκότα με τη ζαχαρόπαστα, γενικότερα τη διακόσμηση και φυσικά την τούρτα! Τι, δεν πιστεύω να μην έχετε ήδη παραγγείλει μπισκότα με ζαχαρόπαστα με θέμα frozen και pop cakes; Δεν πιστεύω να είστε τίποτα δεύτεροι και η τούρτα σας να κοστίζει κάτω από 150 ευρώ, χωρίς φιγούρες ζαχαρόπαστας που απλώς θα πετάξετε σε λίγες μέρες; Τι θα ανεβάσετε, καλέ, στο Instagram;

Αφήστε το άγχος για τα αλμυρά εδέσματα… Αχ, πάνε οι εποχές που με τα κατεψυγμένα τυροπιτάκια, τις πίτσες από το σούπερ μάρκετ, τα γαριδάκια και τα αλμυρά κρακεράκια γίνονταν τα πάρτυ μας τέλεια! Τώρα, χρειάζονται από τη μία τα hot dog και τα hamburger κι από την άλλη «ε, δεν θα έχουμε και κάτι υγιεινό;», οι τορτίγιες ολικής άλεσης με σολομό και τα καναπεδάκια με σπόρους τσία και αβοκάντο.

Φτιάξατε τη λίστα; Στα πόσα ευρώ έχετε φτάσει μέχρι τώρα;

Από την άλλη πλευρά, εάν το πάρτι είναι εφηβικό, τα πράγματα φαίνονται πιο απλά. Δεν σας απασχολεί ο συνδυασμός όλων, ώστε να ταιριάζουν με το θέμα, και δεν χρειάζεται όλη αυτή η διακόσμηση. Μην νομίζετε όμως, η εφηβεία «ανοίγει την όρεξη». Οπότε, φροντίστε να έχετε κάποια τσιμπολογήματα ή ακόμη καλύτερα, ψήστε ή παραγγείλτε πίτσες και σουβλάκια. Οι έφηβοι θα τα τιμήσουν δεόντως! Καλή λύση είναι να φτιάξετε και κρέπες, αλμυρές και γλυκές.

Πού θα κάτσουν «οι μεγάλοι»!

Εάν τα παιδιά σας είναι μικρά σε ηλικία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να βρίσκεστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Εάν βρίσκονται στην εφηβεία, τα πράγματα δυσκολεύουν… Μάλλον τα παιδιά δεν θα θέλουν να είστε στο ίδιο δωμάτιο – το ίδιο θέλαμε κι εμείς, μην ξεχνιόμαστε – μην σας πω, ούτε καν στο σπίτι.

Πόσο θα υποχωρήσετε, είναι προσωπικό σας θέμα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία και των δύο πλευρών. Πώς θα γίνει αυτό; Εάν θεωρείτε παράλογο να ξεσπιτωθείτε ή δεν νιώθετε ασφάλεια να αφήσετε τα παιδιά μόνα τους, τότε συμφωνήστε ότι θα παραμείνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο (κουζίνα, αθάνατο μέρος), και θα επέμβετε μόνο εάν συμβεί κάτι που ξεφεύγει των ορίων που έχετε θέσει.

Όπως και να έχει, θέστε τα όρια σας προκαταβολικά!

Αυτό σημαίνει πως, μετά το πάρτι, τα παιδιά σας θα φροντίσουν να σας βοηθήσουν την ίδια ή την επόμενη ημέρα για να κάνετε τις προετοιμασίες και εν συνεχεία να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε τον χώρο.

Εάν πρόκειται για εφηβικό πάρτι, τότε πρέπει να ξεκαθαρίσετε μέχρι περίπου ποια ώρα θα διαρκέσει και πόσο θα ακούγεται η μουσική, ώστε να μην ενοχλήσετε τους γείτονες.

Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα πιουν, αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει πριν την έναρξη του πάρτι. Δεδομένου ότι πρόκειται για ανήλικους, το αλκοόλ απαγορεύεται δια ροπάλου. Άντε, στο τσακίρ κέφι, να τους έχετε διαθέσιμες μπύρες χωρίς αλκοόλ!!

Μην ξεχνάτε πως, εφόσον οι φίλοι τους έρχονται στο δικό σας σπίτι, εσείς είστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους!

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Παιδικό πάρτι vs εφηβικό: βρες τις διαφορές!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top