Ποιος φροντίζει τα παιδιά όσο οι γονείς δουλεύουν;

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Παιδί » Ποιος φροντίζει τα παιδιά όσο οι γονείς δουλεύουν;

Η γέννηση ενός παιδιού φέρνει στο ζευγάρι πολλές χαρές και απεριόριστη ευτυχία. Ωστόσο, δεν παύουν να αναδύονται και ζητήματα τα οποία απαιτούν σοβαρή διαχείριση. Ένα από αυτά είναι η φροντίδα των παιδιών, βρεφών ή και μεγαλύτερων, όταν οι γονείς λείπουν από το σπίτι για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Πολλές οικογένειες αποφασίζουν την παραμονή της μητέρας στο σπίτι για αρκετό καιρό, εφόσον η οικονομική τους κατάσταση επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πέρα από την αξία της σύνδεσης του βρέφους με τη μητέρα κατά τους πρώτους μήνες της γέννησής του, πρακτικοί λόγοι οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η γονική άδεια τελειώνει ή όταν είναι άκρως απαραίτητος ένας δεύτερος μισθός;

Βρεφονηπιακός/παιδικός σταθμός

Υπέρ: Πρόκειται για μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία ωστόσο δεν επιλέγεται ευρέως από τους γονείς, τουλάχιστον μέχρις ότου τα παιδιά κλείσουν το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή προωθείται κυρίως από την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών τους, κυρίως μέσα από τη συναναστροφή τους με συνομήλικους.

Παράλληλα, και με δεδομένο πως έχει προηγηθεί σχετικά έρευνα αγοράς, οι γονείς έχουν καταλήξει στον βρεφονηπιακό σταθμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και οι οποίες ως επί το πλείστον σχετίζονται με την προσωπικότητα των παιδαγωγών που εργάζονται σε αυτόν, την κατάρτισή τους, την ασφάλεια και την ποιότητα της δομής, κ.ά. Επίσης, είναι σημαντικό πως οι παιδαγωγοί δύνανται να βοηθήσουν τους γονείς σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, όπως για παράδειγμα στο κόψιμο της πάνας ή της πιπίλας, ακόμη και να ενημερώσουν σχετικά με επικοινωνιακά ή άλλα ελλείμματα.

Κατά: Το κύριο μειονέκτημα του βρεφονηπιακού σταθμού συνίσταται στο κόστος, εφόσον πρόκειται για ιδιωτική δομή. Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί ο κίνδυνος της μετάδοσης των ιώσεων ή μολύνσεων μεταξύ των βρεφών και γενικότερα των παιδιών. Οι γονείς, πέραν του γεγονότος πως δεν θέλουν τα βρέφη να είναι συνεχώς άρρωστα, θα πρέπει συχνά πυκνά να διαχειρίζονται εκ νέου το ζήτημα της φροντίδας τους, μέχρις ότου αναρρώσουν. Οπότε και πάλι έρχονται αντιμέτωποι ουσιαστικά με αυτό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν συνεχείς άδειες από την εργασία τους και συχνά να εγείρονται ενστάσεις από τους εργοδότες τους, ιδίως όταν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα.

Παππούδες/γιαγιάδες

Υπέρ: Μετά τους γονείς και τα αδέρφια, είναι οι άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο από τον καθένα τα παιδιά. Αν αναθέσετε σε αυτούς τη φροντίδα των παιδιών σας όσο λείπετε, θα έχετε ξενοιάσει από τη σκέψη πως βρίσκονται με ξένους ανθρώπους που στο κάτω κάτω δεν γνωρίζετε το ποιόν τους. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη φροντίδα τους όσο είναι άρρωστα. Πέραν τούτων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα επιμεληθούν τη διατροφή και την υγιεινή τους και φυσικά για τη διασκέδαση και τις βόλτες τους.

Κατά: Οι γονείς μας ανήκουν σε άλλη γενιά και ως εκ τούτου διέπονται από διαφορετικές αντιλήψεις για την ανατροφή των παιδιών. Σίγουρα όλοι έχουμε παραδείγματα οικογενειών στον κύκλο μας, που λογομαχούν γι’ αυτό τον λόγο. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες συνήθως δεν χαλούν χατίρι στα εγγόνια τους, με τους γονείς να αντιδρούν για τις παραπάνω λιχουδιές, το καθημερινό πρόγραμμα που δεν τηρείται και ένα σωρό άλλα ζητήματα για τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε πως εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών σας. Μην περιμένετε, λοιπόν, θαύματα από ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει διαφορετικά και ίσως μέσα από τα εγγόνια τους να προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στα δικά τους παιδιά. Συζητήστε μαζί τους και θέστε όρια. Και για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, δεν θα συμβεί κάτι φοβερό, εάν χρειαστεί πότε πότε να κάνετε τα «στραβά μάτια»…

Παιδαγωγός στο σπίτι

Υπέρ: Τα τελευταία χρόνια, οι γονείς δεν περιορίζονται στην αναζήτηση νταντάδων που περιορίζονται στη φύλαξη των παιδιών. Η σύγχρονη τάση οδηγεί στην επιλογή προσώπων που διαθέτουν παιδαγωγική κατάρτιση και είναι σε θέση αφενός να φροντίσουν για την ασφάλεια, τη διατροφή και την υγιεινή του παιδιού και αφετέρου να εκμεταλλευτούν δημιουργικά αυτό τον χρόνο. Δεδομένου ότι τα παιδιά διανύουν ποικίλα αναπτυξιακά στάδια, η αλληλεπίδραση με ένα παιδαγωγικά καταρτισμένο άτομο, θα τους δώσει την ευκαιρία να «καλλιεργήσουν» και να ενισχύσουν τις σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ένα πλεονέκτημα αυτής της επιλογής αποτελεί το γεγονός πως, προκειμένου να μειώσετε το κόστος, μπορείτε να έχει μια κοινή παιδαγωγό για το παιδί σας και εκείνο ή εκείνα οικείων σας προσώπων, συγγενών ή φίλων. Ακόμη, είναι σημαντικό ότι τα παιδιά βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους. Επίσης, μην παραβλέπετε το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο δεν ανήκει στον κοινωνικό σας κύκλο και ως εκ τούτου, μπορείτε να θέσετε εξαρχής τα όριά σας ή να τα αναπροσαρμόσετε, χωρίς να ανησυχείτε για ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.

Κατά: Ένα συχνά αναφερόμενο μειονέκτημα σχετίζεται με το γεγονός πως την ευθύνη του παιδιού σας για κάποιες ώρες, αναλαμβάνει ένα άτομο που συνήθως δεν είναι γνωστό σας. Αυτή η συνθήκη συνεπάγεται ανασφάλεια και αγωνία για τον τρόπο συμπεριφοράς του απέναντι στο παιδί σας, αλλά και ενίοτε φόβο, ειδικά αν προσμετρήσει κάποιος τα περιστατικά βίας που αναπαράγονται από τα τηλεοπτικά και άλλα μέσα, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τα άτομα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους όσο οι γονείς εργάζονται. Ωστόσο, μια τέτοια σκέψη δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά, καθώς μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει κάθε έκφανση της ζωής της δικής σας και του παιδιού σας. Φροντίστε να προμηθευτείτε μια κάμερα και να έχετε συχνή επικοινωνία με την παιδαγωγό, αλλά και με το παιδί σας, εφόσον βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να μιλήσει και να συνεννοηθεί.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μαρία Κακαλή
Μαρία Κακαλή
Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Ποιος φροντίζει τα παιδιά όσο οι γονείς δουλεύουν;

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι για τα άρθρα μας ?

Εγγραφείτε στο newsletter