Ταξίδι με τα παιδιά με το αυτοκίνητο… αυτή η περιπέτεια!

Home » Παιδί » Ταξίδι με τα παιδιά με το αυτοκίνητο… αυτή η περιπέτεια!

Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η προετοιμασία και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού, όταν στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά!

Μέσα σε όλα αυτά που πρέπει να σκεφτούν οι γονείς, είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα απασχολήσουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι φράσεις «Φτάνουμε;» και «Βαριέμαι», ακούγονται λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση της μηχανής.

Τα φορητά ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα tablet και το κινητό αποτελούν εύκολη λύση και αρεστή στα παιδιά. Ωστόσο, το ταξίδι είναι μια καλή ευκαιρία για να απομακρυνθούν – έστω και προσωρινά – από τις οθόνες. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και θέλεις τα παιδιά να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, έως ότου φτάσετε στον τελικό προορισμό, αξιοποίησε κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες.

  1. Παιχνίδια/αγαπημένα αντικείμενα:

Δεδομένου πως τα παιδιά γρήγορα βαριούνται, δεν είναι ρεαλιστικό να κουβαλήσουμε ένα σωρό παιχνίδια ή κατασκευές που ενδείκνυνται για το αυτοκίνητο. Αντιθέτως, είναι καλύτερα να επιλέξουμε δύο από τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή αντικείμενα, ή και ένα καινούριο που θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον τους.

Tip: Εάν στην οικογένεια υπάρχουν βρέφη, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας ένα μασητικό ή ένα παιχνίδι με ήχους, που ενδείκνυται για την ηλικία τους!

  • Βιβλία:

Αν το παιδί σας δεν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, μπορείτε να έχετε μαζί κάποιο από τα αγαπημένα του βιβλία ή ένα καινούριο που να έχει ως θέμα τα ταξίδια. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να του διαβάσετε εσείς κάποιο.

Tip: Πολύ καλή επιλογή είναι και εκείνη των παιδικών audiobook!

  • Ζωγραφική:

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τη ζωγραφική και αυτό μας βολεύει γιατί η συγκεκριμένη απασχόληση μπορεί να γίνει με πράξη μόλις με ένα μπλοκ ζωγραφικής και λίγα χρώματα (κατά προτίμηση ξυλομπογιές για να μην λερωθούν).

Tip: Ιδιαιτέρως χρήσιμοι είναι οι πίνακες με ενσωματωμένο μαρκαδόρο, τύπου γράψε-σβήσε!

  • Τραγούδι:

Τα παιδιά λατρεύουν τα τραγούδια! Μην παραλείψεις να φροντίσεις εκ των προτέρων να έχεις περάσει σε ένα στικάκι τα αγαπημένα τους παιδικά άσματα, τα οποία και θα αναπαράγεις μόλις ακουστεί το πρώτο «μαμά, μπαμπά, φτάνουμε;». Φυσικά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα, εάν στο ρεπερτόριό τους περιλαμβάνονται και τραγούδια που ακούτε εσείς. Αυτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ατέλειωτο οικογενειακό τραγούδι στο αυτοκίνητο!

Tip: Διασκεδαστική απασχόληση είναι και η αλλαγή των στίχων των τραγουδιών, συνήθως με χιουμοριστικό περιεχόμενο!

  • Αυτοσχεδιασμός:

Αν και συνήθως έχουμε την τάση να παίρνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από όσα χρειαζόμαστε, στην προκειμένη περίπτωση ο αυτοσχεδιασμός μάλλον είναι περισσότερο βοηθητικός. Αξιοποίησε στοιχεία της διαδρομής για να δημιουργήσεις παιχνίδια στο λεπτό. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παρατήρηση των αυτοκινήτων και η καταμέτρησή τους σύμφωνα με το χρώμα τους ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά!

Tip: Μην παραβλέψετε να συμπεριλάβετε και τα παιδιά στη διαδικασία, ζητώντας τους να δημιουργήσουν και αυτά με τη σειρά τους μια παρόμοια δραστηριότητα!

  • Γεωγραφία και Ιστορία:

Ναι, ναι! Μπορεί στο σχολείο να μην ήταν τα αγαπημένα σου μαθήματα, ωστόσο δεν είναι κακό να εξασκήσεις μαζί με τα παιδιά τις γνώσεις σου! Με βάση τον προορισμό που έχετε επιλέξει για το ταξίδι σας, συζητήστε για τις περιοχές που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μετά δημιουργήστε κουίζ. Ορίστε, αν θέλετε, και ένα βραβείο για τον νικητή του κουίζ!

Tip: Περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε η δραστηριότητα, εάν έχετε μαζί σας έναν χάρτη με το γεωγραφικό διαμέρισμα το οποίο θα επισκεφθείτε!

  • Όνομα, ζώο, πράγμα:

Αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, μπορείτε να παίξετε προφορικά το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι «όνομα, ζώο, πράγμα»!

Tip: Περιορίστε τις κατηγορίες για να μην μπερδευτείτε ή δημιουργήστε νέες, σχετικές με το ταξίδι σας!

  • Αινίγματα:

Τα παιδιά τρελαίνονται για τα αινίγματα! Πριν το ταξίδι, εκτυπώστε μια λίστα μια αινίγματα, κόψτε τα και διπλώστε τα! Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα, ανακατέψτε τα και τραβήξτε ένα-ένα τα αινίγματα! Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα διασκεδάσετε αλλά συγχρόνως θα εξασκήσετε και το μυαλό σας!

Tip: Μην ξεχάσετε να τραβήξετε κι ένα αίνιγμα για τον μπαμπά, που συνήθως είναι ο οδηγός!

  • Σνακ:

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα παιδιά έχουν την τάση, προφανώς και λόγω της οκνηρίας τους, να τρώνε διαρκώς! Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας ένα lunch box, με τροφές που ενδείκνυνται για το ταξίδι με το αυτοκίνητο και με τρόφιμα που δεν λερώνουν ή δημιουργούν στομαχικές διαταραχές στα παιδιά.

Tip: Εάν έχετε βρέφος και δεν θηλάζετε, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας γάλα σε σκόνη, ζεστό νερό και καθαρά μπιμπερό!

  1. Ξεκούραση:

Αν και η διαδρομή ενίοτε δημιουργεί υπερένταση στα παιδιά, είναι σημαντικό για κάποια ώρα να παραμείνουν ήσυχα και να ξεκουραστούν. Έτσι, θα μπορέσουν να επιδοθούν αμέσως στο παιχνίδι, μόλις φθάσετε στον προορισμό σας, χωρίς να νιώθουν εξαντλημένα από το ταξίδι.

Tip: Προκειμένου να είναι δεκτικά σε κάτι τέτοιο, κάντε κι εσείς το ίδιο, αφήνοντας παράλληλα τον οδηγό να ησυχάσει λίγο από τις αλλεπάλληλες φωνές και ομιλίες!

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Ταξίδι με τα παιδιά με το αυτοκίνητο… αυτή η περιπέτεια!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top