Τι κάνουμε όταν οι έφηβοι βαριούνται στις οικογενειακές διακοπές

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Παιδί » Τι κάνουμε όταν οι έφηβοι βαριούνται στις οικογενειακές διακοπές

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πολλές οικογένειες βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί και να χαλαρώσουν. Οι γονείς αδημονούν να απαλλαγούν, έστω και για λίγο, από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και έτσι να επισκεφθούν έναν καλοκαιρινό προορισμό με τα παιδιά τους.

Τι γίνεται όμως με τους έφηβους που επιζητούν όλο και περισσότερη αυτονομία και ανεξαρτησία και πολλάκις επιθυμούν να βρίσκονται με τους φίλους τους; Τι συμβαίνει, όταν βαριούνται τις οικογενειακές διακοπές και προτιμούν να ακούνε ώρες ατέλειωτες μουσική, φορώντας τα ακουστικά τους;

Επιλογή προορισμού που καλύπτει τις ανάγκες όλων

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η επιλογή του τόπου στον οποίο θα περάσετε τις οικογενειακές σας διακοπές, είναι συνυφασμένη με τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Αυτό αποτελεί πλέον μια αδιαμφισβήτητη συνθήκη για πολλές ελληνικές οικογένειες. Αυτό, επίσης, σημαίνει πως για πολλές από αυτές, το εξοχικό ή το σπίτι σε κάποιο χωριό είναι η μοναδική λύση. Έτσι, η επίσκεψη των «ιδανικών» καλοκαιρινών προορισμών που διαθέτουν χρυσαφένιες παραλίες μάλλον αναβάλλονται επ’ αόριστον.

Οι έφηβοι, ενδεχομένως, να μην ικανοποιούνται με αυτή την επιλογή. Ίσως οι διακοπές στο χωριό ή το εξοχικό ενός φίλου ή συγγενή να φαντάζουν εξόχως βαρετές γι’ αυτούς, ειδικά αν δεν υπάρχουν συνομήλικοι. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να τους προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις, για να περάσουν κι αυτοί καλά με τον τρόπο που επιθυμούν.

Για παράδειγμα, εάν η περιοχή που θα επισκεφθείτε, προσφέρεται για κάμπινγκ, μπορείτε ακόμη και να δανειστείτε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό, προκειμένου να ζήσετε μια οικογενειακή «περιπέτεια» στη φύση! Οι έφηβοι λατρεύουν το άγνωστο! Επιπλέον, ακόμη κι αν αρέσκεστε στις ήσυχες παραλίες και σε χαλάρωση κάτω από τη σκιά των «αλμυριασμένων» από τη θάλασσα δέντρων, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα beach bar, εφόσον το επιθυμούν τα παιδιά σας, προκειμένου να απολαύσετε το μπάνιο σας!

Εφηβική παρέα

Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα είναι μεγάλη χαρά για τα παιδιά σας να περάσουν τις διακοπές τους με τους αγαπημένους τους φίλους! Επικοινωνήστε με τους γονείς τους και συζητήστε αυτό το ενδεχόμενο! Με αυτό τον τρόπο, οι έφηβοι θα μοιραστούν τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες με πρόσωπα που νιώθουν οικεία και έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Επίσης, θα απαλλαγείτε από το άγχος των καινούριων γνωριμιών που συνακολουθούν τις καλοκαιρινές διακοπές, ή από την άλλη πλευρά, θα νιώθετε ασφάλεια, γνωρίζοντας πως τα παιδιά σας διασκεδάζουν με συνομήλικους που ήδη γνωρίζετε.

Συζητήστε, ορίστε τους κανόνες, υποχωρήστε

Δεδομένου του γεγονότος πως οι έφηβοι αρέσκονται να υπερβαίνουν τα όρια σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να θέσετε εξαρχής κανόνες, που πρέπει να τηρούν, πάντοτε σε συνεννόηση και με τους γονείς των άλλων παιδιών, εφόσον αποφασίσετε να φιλοξενήσετε τους φίλους τους. Έτσι, μπορείτε να συμφωνήσετε πόσο χρόνο θα περνούν ασχολούμενοι με τις ηλεκτρονικές συσκευές, τι ώρα θα γυρίζουν από τη βραδινή τους έξοδο και ποια παραλία μπορούν να επισκεφθούν μόνοι σας.

Ωστόσο, έχετε στον νου σας πως βρίσκεστε σε διακοπές και ως εκ τούτου μπορείτε να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις. Μην ξεχνάτε πως η εμπιστοσύνη και ο διάλογος είναι το κλειδί της επιτυχούς επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών, ενώ συνάμα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και συντελεί στο να γίνουν πιο υπεύθυνα. Η διαπραγμάτευση πάνω σε ορισμένα ζητήματα, θα βοηθήσει τους εφήβους να συνειδητοποιήσουν πως η γνώμη τους είναι επίσης σημαντική.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μαρία Κακαλή
Μαρία Κακαλή
Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Τι κάνουμε όταν οι έφηβοι βαριούνται στις οικογενειακές διακοπές

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top