Τι λέμε στα παιδιά όταν δεν έχουμε χρήματα για διακοπές;

no-vacation
Home » Παιδί » Τι λέμε στα παιδιά όταν δεν έχουμε χρήματα για διακοπές;

Αν και το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις διακοπές, ιδίως σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, η οικονομική δυσπραγία αποτελεί πλέον δεδομένο για πολλές ελληνικές οικογένειες. Ενόσω η ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων είναι επίπονη και ενίοτε ανέφικτη για πολλές από αυτές, η συζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές μοιάζει μάταιη και ουτοπική.

Ωστόσο, τα παιδιά δεν έχουν συνείδηση όλων αυτών των δυσκολιών και δεν χρειάζεται να εμπλακούν σε τέτοιες καταστάσεις, παραμερίζοντας έστω και λίγο την αθωότητα και την ξεγνοιασιά τους. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τους λέμε την αλήθεια, χωρίς να τα επιβαρύνουμε με αρνητικά συναισθήματα.

Σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν πως υπάρχει οικονομικός λόγος και εξαιτίας αυτού δεν θα παραθερίσετε. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τους εξηγήσετε σχηματικά κάποια πράγματα, χωρίς να υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, όλα τα παιδιά, όπως άλλωστε και οι γονείς τους που επιφορτίζονται Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με περισσές ευθύνες και προβλήματα, έχουν ανάγκη από αλλαγή παραστάσεων και χαλάρωση. Γι’ αυτό και είναι ουσιώδες να τους προτείνετε εναλλακτικές δραστηριότητες, που θα ανακουφίσουν έστω και λίγο την πικρία της ματαίωσης των διακοπών.

  1. Μπάνιο στη θάλασσα: Εάν το σπίτι σας είναι κοντά στη θάλασσα, τότε είστε από τους ευνοημένους! Ενημερώστε τα παιδιά ποιες μέρες της εβδομάδας, μπορείτε να πηγαίνετε για μπάνιο και βρείτε λύση για περιορισμό των εξόδων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Επιλέξτε πλαζ που δεν χρεώνουν ξαπλώστρες, ετοιμάστε από το σπίτι σνακ που ενδείκνυνται για την παραλία.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικό σας εξοπλισμό (καρεκλάκια, ομπρέλα, κ.λπ.), ή να δανειστείτε από κάποιον γνωστό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε για μπάνιο αργά το απόγευμα ή, γιατί όχι, και το βράδυ, οπότε μια πετσέτα αρκεί για να ξαπλώσετε στην αμμουδιά χωρίς να σας κάψει ο ήλιος!

Εάν πάλι δεν είστε κοντά ή εάν δεν έχετε μεταφορικό μέσο, λάβετε πληροφορίες από ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στη θάλασσα με χαμηλό κόστος.

  • Παππούδες/γιαγιάδες: Μοναδική λύση για κάθε περίπτωση! Εφόσον οι γονείς σας είναι σύμφωνοι, ρωτήστε τα παιδιά αν θέλουν να πάνε διακοπές μαζί τους στο χωριό ή στο εξοχικό. Ακόμη κι αν δεν μεταβούν σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απολαύσουν τις διακοπές τους, αφού οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα φροντίσουν γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε πως τα χωριά γεμίζουν κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά συνέπεια τα παιδιά θα μπορέσουν να κάνουν καινούριες φιλίες ή να ανανεώσουν παλαιότερες.

Εάν έχετε τη δυνατότητα, πραγματοποιήστε μια επίσκεψη τα Σαββατοκύριακα, καθώς είναι βέβαιο πως θα τους λείπετε.

  •  Εξοχικά φίλων και συγγενών: Όλο και κάποιον φίλο ή συγγενή θα έχετε που διαθέτει σπίτι στην εξοχή και σας έχει προτείνει να τον επισκεφθείτε για μια, έστω, ημερήσια εκδρομή! Μην χάσετε την ευκαιρία να αποδράσετε για λίγο και να χαλαρώσετε!
  • Κατασκήνωση: Μην τρομάζετε με το κόστος! Μπορεί πολλά καλοκαιρινά camp να προϋποθέτουν την καταβολή υψηλού κόστους για συμμετοχή σε αυτά, πόσω μάλλον εάν στην οικογένεια υπάρχουν παραπάνω από ένα παιδιά, στην πραγματικότητα όμως, η επιλογή αυτή χρειάζεται έγκαιρη αναζήτηση και οργάνωση.

Στις μέρες μας, και δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που υφίστανται, η Πολιτεία έχει φροντίσει για τη συμμετοχή των παιδιών σε ανάλογα camp, τα οποία απαιτούν χαμηλό ή μηδαμινό κόστος. Φρόντισε να ενημερωθείς έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να κάνεις την αίτησή σου εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Τα παιδιά σίγουρα θα το διασκεδάσουν!

  • Δραστηριότητες: Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο μπάνια και διακοπές, εάν θεωρούνται πλέον διακοπές οι χρυσοπληρωμένες τρεις διανυκτερεύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της κακιάς ώρας, οι σχεδόν σπασμένες ξαπλώστρες με ελάχιστη καταβολή όσο η μηνιαία κάρτα των ΜΜΜ και, το μεσημεριανό που μια μερίδα σαρδέλες κοστίζει όσο ένα κιλό κρέας γάλακτος…

Προτείνετε στα παιδιά σας εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν παραπάνω από μία φορές και είναι ιδανικές την καλοκαιρινή περίοδο που οι περισσότεροι παραθερίζουν, ειδικά εάν διαμένετε σε αστικά κέντρα. Επισκέψεις σε πάρκα, μουσεία και ό,τι άλλο μπορείτε να θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δεν προλαβαίνετε.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το πιστά! Νοικιάστε ποδήλατα για όλη την οικογένεια και κάντε βόλτες όλοι μαζί μόλις πέσει ο ήλιος… Γίνετε τουρίστες στην ίδια σας την πόλη, αγοράζοντας εισιτήρια για το λεωφορείο που κάνει βόλτα στα αξιοθέατα της περιοχής. Φάτε παγωτό… κάντε πράγματα που επιθυμείτε και περάστε καλά, όπου κι αν είστε.

Δεν γίνεται όλη τη χρονιά να περιμένουμε τέσσερις μέρες διακοπές και αμέτρητα ευρώ για να χαρούμε! Η ζωή είναι στιγμές και δεν χρειάζεται πάντοτε χρήματα, τουλάχιστον πολλά…

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Τι λέμε στα παιδιά όταν δεν έχουμε χρήματα για διακοπές;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top