Βάφτιση ή ονοματοδοσία; Ένα σύγχρονο δίλημμα!

Home » Παιδί » Βάφτιση ή ονοματοδοσία; Ένα σύγχρονο δίλημμα!

Ήρθε η ώρα αυτή… Αφού γεννήθηκε το παιδί και όλα πήγαν καλά, ξεκίνησαν και οι ερωτήσεις για τη βάφτισή του. Ναι, ναι, είναι ακόμα αυτονόητο πως θα βαφτίσετε το μωρό. Τι, δεν θέλετε; Θα κάνετε μόνο ονοματοδοσία; Ο Χριστός και η Παναγία!

Κάθε επιλογή, όμως, έχει και το «τίμημά» της…

Το Μυστήριο της Βάφτισης

Τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, εάν εσύ κι ο σύντροφός σου επιθυμείτε να βαφτίσετε το παιδί σας, είτε για λόγους πίστης είτε για εθιμοτυπικούς. Ας μην γελιόμαστε, η βάφτιση δεν είναι πάντοτε συνέχεια της χριστιανικής πίστης, πόσω δε μάλλον στην εποχή μας, που η επαφή με την Εκκλησία είναι για τους περισσότερους μια δεκάλεπτη βόλτα την Ανάσταση, λίγο πριν τη βρώση της μαγειρίτσας.

Είναι γεγονός πως η βάφτιση πραγματοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς, δεν μπορούν καν να διανοηθούν πως δεν θα γίνει. Αν, ωστόσο, ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που επιθυμούν το παιδί τους να βαφτιστεί και να λάβει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς την προετοιμασία.

Αν και το συγκεκριμένο Μυστήριο δεν απαιτεί τόση οργάνωση όσο ο γάμος, εντούτοις προϋποθέτει χρόνο και βέβαια χρήμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεξίωση που ακολουθεί. Καταρχάς, θα πρέπει να αποφασίσετε πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό, συνεκτιμώντας την ηλικία του παιδιού και τον τόπο πραγματοποίησής του, εφόσον δεν πρόκειται για τον μόνιμο τόπο κατοικίας σας αλλά ένα νησί ή την περιοχή καταγωγής σας.

Αν καταφέρεις να οργανώσεις τη βάφτιση με σχετικά οικονομικές λύσεις, που εντούτοις ανταποκρίνονται σε όσα έχεις ονειρευτεί, τότε το γεύμα μετά το Μυστήριο, θα αφαιρέσει πολλά μηδενικά από τον λογαριασμό σας. Κάπου εδώ αρχίζουν και οι λογομαχίες για τη λίστα των καλεσμένων, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε στο κοσμικό κέντρο, το κτήμα ή όποιον άλλον χώρο επιλέξετε.

Φυσικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν λόγο και άποψη, και εάν είναι και το πρώτο τους εγγόνι ή τους τιμήσετε, επιλέγοντας να δώσετε το όνομά τους στο παιδί, να δω πώς θα τα βγάλετε πέρα που θα θέλουν να καλέσουν τα τριτοξάδερφα από το χωριό! Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά και θα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με τα χρήματα που επιθυμείτε να διαθέσετε για τη βάφτιση του παιδιού σας. Ακόμη κι αν εκείνοι προσφερθούν να καλύψουν τα έξοδα, θα πρέπει να τους εξηγήσετε πώς ακριβώς ονειρεύεστε αυτή τη μέρα, προσμετρώντας -όσο γίνεται και όσο θέλετε- και τις δικές τους προσδοκίες.

Ονοματοδοσία

Η διαδικασία της ονοματοδοσίας είναι πλέον υποχρεωτική από τον νόμο. Ωστόσο, πολλοί γονείς στις μέρες μας επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτήν και να μην προχωρήσουν και σε βάφτιση. Οι λόγοι είναι πολλοί και ουσιαστικοί, εξίσου σεβαστοί όπως εκείνοι που σχετίζονται με τη βάφτιση, γι’ αυτό μην την απορρίψεις εξαρχής ως επιλογή…

Φυσικά στους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι επιλέγει την ονοματοδοσία, είναι το κόστος της βάφτισης, το οποίο είναι ανέφικτο να διατεθεί. Στολισμός, ρούχα, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, γλυκά,  δώρο νονάς, δεξίωση…. όλα αυτά προϋποθέτουν ένα «δυνατό» budget, που εν μέσω μιας καθημερινότητας που συντηρείται μέσω κάθε είδους «…pass», δεν είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η ονοματοδοσία μπορεί να εορταστεί πιο χαλαρά, με ένα πάρτυ μεταξύ των στενών σας φίλων και προσφιλών σας προσώπων, ακόμη και την ημέρα των πρώτων γενεθλίων του παιδιού! Με αυτό τον τρόπο, θα ξοδέψετε πολύ λιγότερα, θα έχετε κοντά σας μόνο τους ανθρώπους που πραγματικά θέλετε και θα γλιτώσετε από την ταλαιπωρία που συνυφαίνεται του Μυστηρίου της βάφτισης. Αν πάλι το επιθυμείτε, μην κάνετε τίποτα από αυτά! Είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση!

Παράλληλα, η ονοματοδοσία ως επιλογή σχετίζεται και με το ζήτημα της θρησκείας. Τι σημαίνει αυτό; Για όλες τις προηγούμενες γενιές, η βάφτιση ήταν η συνέχεια της χριστιανικής ιδιότητας των ελληνικών οικογενειών. Ως εκ τούτου, ήταν αυτονόητο πως τα νέα μέλη τους θα γαλουχούνταν σύμφωνα με το χριστιανικό πνεύμα και δεν υπήρχε η επιλογή μιας άλλης θρησκείας ή καμίας εν τέλει.

Στις μέρες μας, ωστόσο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις. Πολλοί νέοι γονείς, αν και πιστεύουν στον Χριστιανισμό, επιθυμούν να αφήσουν την ελευθερία στα παιδιά τους να ακολουθήσουν την πορεία που τα ίδια επιθυμούν όταν μεγαλώσουν και είναι σε θέση να κρίνουν τι τους ταιριάζει και τι όχι.

Δύσκολο πράγμα να επιτρέψεις στο παιδί σου να είναι ελεύθερο… και να το κάνεις να νιώσει πως του εμπιστεύεσαι την απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της ζωής του

Ωστόσο, ό,τι κι αν επιλέξεις με τον/τη σύντροφό σου, να το υποστηρίξετε μέχρι τέλους… Η μέρα αυτή είναι πρωτίστως δική σας και του παιδιού σας και πρέπει να τη θυμάστε με χαρά και αγάπη! Ακόμη κι αν προχωρήσετε μόνο σε ονοματοδοσία, μην ξεχάσετε να απαθανατίσετε στιγμές από αυτή τη μέρα. Άλλωστε, είναι η μέρα που επισφραγίστηκε το όνομα που θα ακολουθεί το παιδί σας για μια ζωή!

Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Βάφτιση ή ονοματοδοσία; Ένα σύγχρονο δίλημμα!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top