Βρέφη και καύσωνας. Τι να προσέχετε

Home » Παιδί » Βρέφη και καύσωνας. Τι να προσέχετε

Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αποτελούν πλέον και για τη χώρα μας απτή πραγματικότητα. Μέσα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας εν μέσω καύσωνα, συγκαταλέγονται και τα βρέφη.

Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα που συνακολουθούν τη δυσφορία των βρεφών ως αποτέλεσμα της έντονης ζέστης και μιας ενδεχόμενης θερμοπληξίας.

Πρώιμα συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση, είναι ωφέλιμο να γνωρίζετε πως οι ενδείξεις αρχικά δύνανται να αντικατοπτρίζονται απλώς ως ευερεθιστότητα, ανησυχία και γενικότερα ως αλλαγή των συνηθειών που έχει υιοθετήσει το βρέφος.

Tired desperate parents holding their baby crying desperately at home

Η αφυδάτωση του οργανισμού δύναται να παρατηρηθεί ως νωθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, άρνηση για κατανάλωση κάποιου γεύματος και ενίοτε ως μειωμένος αριθμός βρεγμένων πανών μέσα στο εικοσιτετράωρο.

Τρόποι προφύλαξης

Προκειμένου να διασφαλίσετε πως το μωρό σας είναι προστατευμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, είναι σημαντικό καταρχάς να μην εκτίθεται σε τέτοιες συνθήκες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών. Ως εκ τούτου, η παραμονή του εκτός σπιτιού τουλάχιστον για τις ώρες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, αντενδείκνυται.

Εντούτοις, και τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην παραλείπετε τη χρήση του αντηλιακού – προσοχή στην επιλογή του ενδεδειγμένου για κάθε ηλικία γαλακτώματος, προτιμήστε εκείνα που διαθέτουν φυσικά φίλτρα. Απαραίτητο αξεσουάρ, επίσης, είναι το καπέλο. Χρήσιμο είναι να προμηθευτείτε ένα καπέλο με αντηλιακή προστασία, που να καλύπτει και τον αυχένα του μωρού.

Όσον αφορά την ένδυση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δη τις μέρες με καύσωνα, είναι αυτονόητο πως όσο βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνετε με περιττά ρούχα. Εάν βρεθείτε εκτός σπιτιού, προτιμήστε βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή, όταν υπάρχει ανεμιστήρας ή κλιματιστικό κοντά του. Σε τέτοια περίπτωση, επιλέξτε ένα ρουχαλάκι (κορμάκι ή φανελάκι), που δεν θα το επιβαρύνει αλλά θα το προστατεύσει από την ψύξη των προαναφερθεισών αυτών συσκευών. Επίσης, φροντίστε να μην βρίσκεται απέναντι ή κάτω από το σημείο από το οποίο πηγάζει ο αέρας του ανεμιστήρα ή του κλιματιστικού και η θερμοκρασία να ρυθμίζεται στους ενδεδειγμένους για ένα μωρό βαθμούς.

Μην παραλείπετε να αερίζετε καθημερινά το σπίτι και δη τους χώρους στους οποίους παραμένει το παιδί. Επιλέξτε τα πιο δροσερά δωμάτια και κοιμίστε το στην κούνια του, αφαιρώντας τις πάντες, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα η κυκλοφορία του αέρα.

Ενυδάτωση του οργανισμού του βρέφους

Επιπλέον, πρωτεύουσας σημασίας είναι η ενυδάτωση του βρέφους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη συχνότερη κατανάλωση του μητρικού γάλακτος, εφόσον θηλάζετε, ή φόρμουλας, εφόσον έχετε επιλέξει γάλα σε σκόνη. Εάν το μωρό σας έχει ξεκινήσει τις στέρεες τροφές, είναι ωφέλιμο να του δίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμού του. Ωστόσο, μην παραλείψετε να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρο, ούτως ώστε να σας καθοδηγήσει με ακρίβεια σχετικά με τις τροφές, την ποσότητα των γευμάτων και την πόση νερού κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για δροσερά ντουζάκια που θα ενυδατώσουν και θα ανακουφίσουν τα μωράκια από την έντονη ζέστη. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό.

Σχετικά με το μπάνιο στη θάλασσα, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε το σύνηθες πρόγραμμά σας. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες και φροντίστε να έχετε επιστρέψει στο σπίτι μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ακόμη, ενδείκνυνται και οι απογευματινές ώρες μετά τις 18:00, οπότε η ζέστη αρχίζει και περιορίζεται σιγά σιγά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρατηρείτε τις θερμοκρασίες κάθε ημέρας και να πράττετε ανάλογα και πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του/της παιδιάτρου σας.

Το ξέρατε ότι τα βρέφη…

  • Ανεβάζουν πολύ εύκολα τη θερμοκρασία του σώματός τους και αισθάνονται τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες;
  • Δεν ιδρώνουν πολύ και το σώμα τους ούτε δροσίζεται εύκολα ούτε προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας;
  • Όταν κινούνται, ζεσταίνονται αμέσως και παράγουν 20% με 25% περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικους;
  • Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, το ζεστό δέρμα στην αφή, η γρήγορη αναπνοή και η υπερδιέγερση δύνανται να αποτελούν ενδείξεις αφυδάτωσης;
Picture of Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Βρέφη και καύσωνας. Τι να προσέχετε

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top