Δεν είναι ανθρώπινο «προνόμιο». Το στρες και το άγχος μπορεί να ταλαιπωρεί τον τετράποδο φίλο σου κι ας μην έχει προβλήματα στη δουλειά, λογαριασμούς να πληρώσει και δεκάδες υποχρεώσεις να χωρέσει σε ένα 24ωρο. Πριν καταφύγεις στον κτηνίατρο, δοκίμασε κάποιους από τους παρακάτω φυσικούς τρόπους για να επανέλθει η ηρεμία που είναι απαραίτητη για μία ευτυχισμένη ζωή ανθρώπων και σκύλων.
Πώς εκδηλώνεται το άγχος στα σκυλιά
Το άγχος στους σκύλους μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες: άγχος αποχωρισμού, φόβος δυνατών θορύβων, αλλαγή περιβάλλοντος και αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους. Το άγχος εκδηλώνεται με: υπερβολικό γάβγισμα, γκρίνια, καταστροφική συμπεριφορά, λαχάνιασμα, απώλεια όρεξης και προσπάθεια του σκύλου να κρυφτεί σε μια ήσυχη γωνιά. Τι κάνεις τότε;
1. Δημιούργησε και διατήρησε μια σταθερή καθημερινότητα
Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας και απολαμβάνουν την προβλεψιμότητα και το πρόγραμμα. Οι χρόνοι φαγητού, οι ώρες άσκησης, οι ώρες παιχνιδιού και οι ώρες ύπνου είναι όλα μέρος μιας ρουτίνας. Μείνε συνεπής όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τη ρουτίνα και θα δεις ότι το σκυλάκι σου θα έχει λιγότερο άγχος. Δώσε σημασία ιδιαίτερα στο θέμα του ύπνου. Μία καθορισμένη ώρα ύπνου τη νύχτα δίνει τη δυνατότητα και στους δύο σας να απολαύσετε μία αναζωογονητική ξεκούραση.
2. Βάλε τον λευκό θόρυβο στη ζωή σου
Θόρυβοι από τον δρόμο, πάρτι των διπλανών, πυροτεχνήματα ή κεραυνοί μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και άγχος στο σκυλάκι σου. Η απάντηση έρχεται με ήρεμη μουσική που καλύπτει τους ήχους ή «white noise»: επαναλαμβανόμενοι ήχοι που μπορεί να είναι από απλές συχνότητες ήχου, ήχοι από βροχή – ακόμα και το «τραγούδι» της φάλαινας από τα βάθη του ωκεανού. Ο «λευκός θόρυβος» συντονίζει την ακοή με τους νευρώνες του εγκεφάλου και μετά από λίγο δεν ακούς τίποτα άλλο από τον «λευκό θόρυβο», ο οποίος όσο αδιάφορος είναι, τόσο χαλαρωτικά αποτελέσματα φέρνει σε σκυλιά και ανθρώπους. Θα βρεις πολλούς δωρεάν «λευκούς θορύβους» στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν και λίστες αναπαραγωγής ειδικά για σκυλιά.
3. Μην παραλείπεις ποτέ το παιχνίδι και την άσκηση
Ψυχική και σωματική υγεία χωρίς άσκηση και παιχνίδι δεν επιτυγχάνεται ούτε στους ανθρώπους, ούτε στους φίλους τους. Εκτός από την κατανάλωση της υπερβολικής ενέργειας, η τακτική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το πόσο καλά νιώθει κάθε οργανισμός. Δεν είναι ανάγκη να σκαρφαλώνεις βουνά κάθε ημέρα. Ένας μεγάλος περίπατος αρκεί με λίγο κυνηγητό και μην παραλείπεις τη διελκυστίνδα που είναι εξαιρετική – εάν όχι απαραίτητη – άσκηση για τα σαγόνια του φίλου σου.
4. Mind games για σκυλιά
Για να αποφύγεις την πλήξη και το άγχος, κράτησε το μυαλό του σκυλάκου σου ενεργό. Χρησιμοποίησε σχετικά παιχνίδια παζλ για σκυλιά ή το «κλασικό» παιχνίδι «έκρυψα το παιχνίδι σου, μπορείς να το βρεις;» Ξεκινάς πολύ απλά, αφήνοντας το σκυλί να δει που έκρυψες το παιχνίδι του ώστε να είναι εύκολο να το βρει και να σου το δείξει με περηφάνια. Συνεχίζεις, ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας, προκαλώντας το σκυλί να σκεφτεί διάφορες κρυψώνες μέχρι να ανακαλύψει το παιχνίδι. Θα διαπιστώσεις με πόση ικανοποίηση θα σου το φέρει μόλις τα καταφέρει.
5. Περιποιήσου τον σκύλο σου
Δεν υπάρχει κάτι πιο τονωτικό της αυτοπεποίθησης ενός πλάσματος από το να το αγαπούν και να του το δείχνουν. Η τακτική περιποίηση διατηρεί το σκυλί σου καθαρό και υγιές και προσφέρει σε εσένα και εκείνο μια εμπειρία δεσίματος. Η πράξη του βουρτσίσματος του τριχώματος επίσης απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το άγχος.
6. Χρησιμοποίησε τεχνικές αντιμετώπισης των ενοχλητικών ερεθισμάτων
Σε ένα ελεγχόμενο και θετικό περιβάλλον, βάλε προσεκτικά το σκυλί σου αντιμέτωπο με το ερέθισμα που του προκαλεί άγχος. Προσπάθησε με πολλά χάδια και λιχουδιές να αντιστρέψεις την αναστάτωση που του προκαλεί το ερέθισμα, συνδέοντάς το με θετικές εμπειρίες. Προσοχή, αυτή η τεχνική χρειάζεται υπομονή και βαθμιαία εφαρμογή ειδάλλως μπορεί να δημιουργήσεις περισσότερη αναστάτωση στο σκυλί, να του προκαλέσει δηλαδή σύγχυση μεταξύ αρνητικών και θετικών ερεθισμάτων.
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι κάθε σκυλί είναι μία ιδιαίτερη και μοναδική προσωπικότητα. Κάποια «κόλπα» που λειτουργούν σε πολλά σκυλιά, αφήνουν αδιάφορα άλλα. Εάν δοκιμάσεις τις παραπάνω συμβουλές και δεις ότι δεν μειώνονται τα επίπεδα άγχους του σκυλιού σου, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτής έναν έμπειρο κτηνίατρο.