Δεν του αρέσει το αυτοκίνητο – Πώς θα πάμε μαζί διακοπές;

Home » Pet Love » Δεν του αρέσει το αυτοκίνητο – Πώς θα πάμε μαζί διακοπές;

Τα περισσότερα σκυλιά είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν τους ανθρώπους τους ακόμα και στην κόλαση αλλά είναι και κάποια που, βλέποντας το… μεγάλο κουτί με τις ρόδες που, όταν μπαίνεις μέσα, τρέχουν εικόνες γρήγορα τριγύρω σου, στηλώνουν τα πόδια τους αποφασιστικά: ως εδώ φιλαράκι! Επειδή εσύ είσαι τρελός και θέλεις να μπεις σε αυτό το κατασκεύασμα, δεν θα με υποβάλεις κι εμένα στο βασανιστήριο!

Σκύλος και αυτοκίνητο

Είναι αδικία τώρα που υπάρχουν περισσότερα καταλύματα και καταστήματα εστίασης που δέχονται σκυλιά, να αποχωριστείς τον σύντροφό σου στις διακοπές. Δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο για να μειώσεις τις επιφυλάξεις του στην οδική μετακίνηση. Προέχει βέβαια πάντα η ασφάλεια του, που δεν τη διασφαλίζεις, ούτε στην αγκαλιά σου, ούτε στο πίσω κάθισμα. Τη διασφαλίζεις με το κιβώτιο μεταφοράς. Έτσι, δεν θα χτυπήσει σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή – χτύπα ξύλο – δεν θα κινδυνεύσει να εκσφενδονιστεί εκτός αυτοκινήτου σε κάποια σύγκρουση (από την οποία εσύ έχεις προφύλαξη με τη ζώνη ασφαλείας και τον αερόσακο). Το κιβώτιο μεταφοράς πρέπει να είναι άνετο για να μπορεί το σκυλί να ξαπλώνει.

Κάνω το κιβώτιο μεταφοράς ευχάριστο για το σκυλί

Μέσω της χρήσης νόστιμων λιχουδιών, μαθαίνω στον σκυλάκο μου ότι το κιβώτιο μεταφοράς είναι ένα υπέροχο μέρος για σνακ και ξεκούραση. Αγοράζω πολλές ημέρες πριν από το ταξίδι το κιβώτιο (ή το βγάζω από την αποθήκη) για να το συνηθίσει ο φίλος μου. Για τους πιο δύσπιστους σκύλους, φτιάχνω έναν διάδρομο με λιχουδιές που καταλήγουν σε μία μεγάλη λιχουδιά μέσα στο κιβώτιο. Έχω κάθε ημέρα μία λιχουδιά στο κιβώτιο, ώστε ο σκύλος μου να θέλει να το διερευνήσει. Όταν αρχίζει να νιώθει άνετα μέσα, αρχίζω να του κλείνω την πόρτα. Για μερικά δευτερόλεπτα πρώτα και μετά για ένα λεπτό, 5 λεπτά κ.ο.κ

Σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το άγχος μειώνεται όταν ξεκινάμε σύντομες βόλτες με τον σκυλάκο στο κιβώτιο να απολαμβάνει τη λιχουδιά του. Ανοίγω το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας και ενδιαφέρουσες μυρωδιές στο αυτοκίνητο. Η άνεση του σκυλάκου είναι πρωταρχικής σημασίας, οπότε αν δεν φαίνεται να απολαμβάνει το αεράκι, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξω τον κλιματισμό και τα παράθυρα κλειστά.

Η θέα δεν είναι πάντα απαραίτητη

Μερικά σκυλιά απολαμβάνουν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, σε άλλα όμως, το τοπίο που φεύγει προκαλεί έντονο στρες. Εάν ο σκυλάκος σου δεν δείχνει ενδιαφέρον να κοιτάξει έξω από το παράθυρο, τότε γύρισε τον μεταφορέα κατάλληλα και κάλυψε τη θέα με μια πετσέτα. Βεβαιώσου όμως ότι υπάρχει αρκετή ροή αέρα.

Χαλαρωτική μουσική

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη μουσικής, όπως η κλασική και η ρέγκε μπορούν να ηρεμήσουν το άγχος του σκύλου στο αυτοκίνητο. Μερικοί σκύλοι εμφάνισαν επίσης μειωμένα σημάδια άγχους όταν άκουγαν ηχητικά βιβλία!

Συχνά διαλείμματα για ξεκούραση

Αν και δεν θα κάνουν το ταξίδι σου συντομότερο, τα συχνά διαλείμματα μπορεί να είναι χρήσιμα για να μειωθεί το άγχος του σκύλου για το αυτοκίνητο. Είναι ευκαιρία βέβαια και για τουαλέτα αλλά και λίγη σωματική επαφή με τον σκυλάκο που ήταν κλεισμένος στο κιβώτιο.

Για συμπτώματα ναυτίας, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου – υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά σκευάσματα. Για σκυλάκια τώρα, που παρά τις προσπάθειες, συνεχίζουν να νιώθουν καταρρακωμένα όταν τα βάζεις στο αυτοκίνητο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς τις χωριστές διακοπές, έχοντας εξασφαλίσει όμως μία ζεστή και ευχάριστη φιλοξενία για τον σύντροφό σου.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Δεν του αρέσει το αυτοκίνητο – Πώς θα πάμε μαζί διακοπές;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top