Είναι ώρα να καταργήσουμε τα στερεότυπα. Όλα εκείνα περί «προαιώνιων εχθρών» και «μαλώνουν σαν τις γάτες με τους σκύλους» καταρρίπτονται καθημερινά από την πραγματικότητα που θέλει δεκάδες ζωόφιλους να διευρύνουν τις οικογένειες τους και με γάτες και με σκύλους σε αρμονία, απολαμβάνοντας τις χαρές που προσφέρουν και τα δύο ζώα.
Πώς βγήκε το «κακό όνομα»
Γάτες και σκύλοι δεν ήταν στην πραγματικότητα ποτέ προαιώνιοι εχθροί. Ναι, είναι αλήθεια ότι στα ένστικτα κάποιων κυνηγητικών φυλών σκύλων βρίσκεται η επίθεση σε μικρότερα είδη ζώων, όπως τα ποντίκια, οι λαγοί, οι νυφίτσες και οι γάτες. Η ειδικότερη «έχθρα» μεταξύ σκύλων και γατών βγήκε επειδή οι τελευταίες έχουν πολλά «όπλα» να αντιμετωπίσουν μία επίθεση σκύλου και πολλές φορές να τον τρέψουν σε άτακτη φυγή.
Χαμένοι στη μετάφραση
Γάτες και σκύλοι επικοινωνούν με τα άλλα ζώα με τη στάση και τις κινήσεις του σώματός τους. Ένας σκύλος για να δείξει τη φιλική και χαρούμενη διάθεσή του θα κουνήσει έντονα την ουρά του και μπορεί να ξαπλώσει ανάσκελα για να του χαϊδέψεις την κοιλίτσα. Ακριβώς την ίδια σωματική επικοινωνία δείχνει όμως και η γάτα όταν είναι θυμωμένη και έτοιμη για καβγά. Θα κουνήσει την ουρά της πέρα δώθε και θα ξαπλώσει στο ένα πλευρό της για να έχει ελεύθερα και τα δύο χέρια της, ώστε τα νύχια της να καταφέρουν ισχυρά χτυπήματα στον «εχθρό». Πώς να μην χαθούν στη «μετάφραση» τα δύο είδη όταν οι ίδιες συμπεριφορές εκφράζουν ακριβώς αντίθετες διαθέσεις;
Εκπαίδευση, καλή γνωριμία και όχι DNA
Το στερεότυπο της «έχθρας» αλλάζει όταν τα δύο είδη ζώων έρχονται σε επαφή από πολύ μικρή ηλικία. Ένα κουτάβι που θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι που ζει ήδη μία γάτα, θα μάθει σιγά σιγά τον χαρακτήρα της, τα «κάνω – δεν κάνω» και θα τη σέβεται ακόμα και όταν γίνει 40 κιλά. Το αντίστροφο είναι συνήθως ακόμα πιο εύκολο. Ένα γατάκι που θα υιοθετηθεί από ένα σπίτι με σκύλο είναι πολύ πιθανό αμέσως να τον δει σαν «μεγάλο αδελφό» και να του γίνει «κολιτσίδα»: να θέλει να κοιμάται πλάι ή πάνω του, να παίζει με την ουρά του, να τον γλύφει και να δέχεται το δικό του γλείψιμο, να γίνουν, με άλλα λόγια, οι καλύτεροι φίλοι. Τα γατάκια συνήθως έχουν άγνοια κινδύνου, νομίζουν ότι είναι πιο τρομερά και από λιοντάρια, κάτι που αποδέχονται οι σκύλοι, που από τη φύση τους είναι ευκολόπιστα ζώα.
Προϋποθέσεις συγκατοίκησης γάτας και σκύλου
Είτε έχετε σκύλο είτε γάτα, θα πρέπει να μετρήσετε καλά τον χαρακτήρα του ζώου σας πριν αποφασίσετε να διευρύνετε την οικογένειά σας. Μία γάτα που δεν νιώθει άνετα όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι, δεν της αρέσει η φασαρία και οι αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να μην χαρεί με την παρουσία ενός «μπουνταλά»στον χώρο της. Το ίδιο και ένας σκύλος που δείχνει επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ζώα και δεν τον έχετε μάθει να σέβεται τις γάτες, είναι απίθανο να δεχτεί με χαρά την παρουσία της στο σπίτι. Πολύ σημαντικό, όπως ήδη σημειώσαμε, είναι να τα ζωάκια να είναι μικρά σε ηλικία και να μην έχουν «εμπειρίες» από το άλλο είδος ζώου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να νιώθουν απόλυτα την αγάπη σας και να συνεχίσουν να τη νιώθουν και όταν έρθει το νέο μέλος, ώστε να μην αισθανθούν ότι επιχειρείτε να τα «αντικαταστήσετε».
Φύλαγε τα ρούχα σου
Μία γάτα μπορεί να τραυματίσει άσχημα έναν σκύλο αλλά όχι να τον σκοτώσει. Αντίθετα, ένας σκύλος μπορεί να σκοτώσει εύκολα μία γάτα γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα προστασίας για τη ζωή της γάτας. To βασικό είναι σε κάθε δωμάτιο να υπάρχει μία εύκολη διαφυγή της γάτας σε κάποιο ψηλό σημείο (ειδική κατασκευή, ράφι κλπ) όπου δεν μπορεί να τη φτάσει ο σκύλος. Φροντίζουμε επίσης το δοχείο με την άμμο της να μην είναι προσβάσιμο στον σκύλο, ώστε η γατούλα να μην νιώθει στρες όταν χρειάζεται να κάνει την ανάγκη της.
Τις πρώτες ημέρες εισαγωγής του νέου ζώου στην οικογένεια, εννοείται ότι δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας. Όταν απουσιάζουμε τα έχουμε σε διαφορετικούς χώρους μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει αποδεχτεί πλήρως το ένα το άλλο και περνάνε καλά μεταξύ τους χωρίς την παρουσία μας. Και βέβαια πάντα τούς μοιράζουμε ισότιμα την αγάπη μας.