H απίθανη αλλά αληθινή ιστορία του σκύλου με τις δεκάρες στον Βόλο

Home » Pet Love » H απίθανη αλλά αληθινή ιστορία του σκύλου με τις δεκάρες στον Βόλο

Πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί για την εξυπνάδα των σκύλων στα όρια της υπερβολής, αυτή εδώ όμως είναι 100% αληθινή. Την αφηγήθηκε η Πηνελόπη Δέλτα στον «Μάγκα» της και είχε απασχολήσει τις εφημερίδες της εποχής. Είναι η ιστορία του σκύλου με τις δεκάρες. Τη μεταφέρουμε με την εξαιρετική γραφή της Δέλτα:

«Είχε πάγει στον Βόλο για δουλειά ο καημένος ο παππούς μου, και με πήρε μαζί του. Το απόγευμα καθίσαμε σε ένα καφενείο στην προκυμαία και τρώγαμε παγωτά, όταν ήλθε ένας σκύλος και ακούμπησε στο γόνατο του παππού μου και τον κοίταξε παρακλητικά. «Μα τι θέλεις από μένα;» ρώτησε ο παππούς. Στο πλαγινό τραπέζι κάθονταν κάτι γνωστοί του. «Σου γυρεύει δεκάρα», του είπαν. Και του εξήγησαν πως έτσι γυρίζει αυτός ο σκύλος, απόγευμα και βράδυ στα καφενεία της προκυμαίας και από τραπεζάκι σε τραπεζάκι πηγαίνει και ζητά μία δεκάρα. Όταν του την έδιναν, την έπαιρνε στο στόμα, την πήγαινε σε έναν ορισμένο φούρναρη, την άφηνε στο πεζούλι της αποθήκης και ο φούρναρης του έδινε ένα κουλούρι. Το έτρωγε ο σκύλος και πήγαινε σε άλλον να ζητήσει δεκάρα. Δεν πήγαινε όμως ποτέ στον ίδιο, την ίδια μέρα. Του άρεσε η ιστορία του παππού μου και του έδωσε μία δεκάρα. Έφυγε ο σκύλος και δεν γύρισε πίσω. Την άλλη μέρα, καθόμασταν στο καφενείο ο παππούς μου κι εγώ, και πάλι ήρθε ο σκύλος, και πάλι του έδωσε μια μπακίρα. Σε λίγο όμως ξαναέρχεται και του βάζει τη μπακίρα στα πόδια. Ο παππούς μου προσπάθησε να του την ξαναδώσει αλλά ο σκύλος δεν την έπαιρνε. Απλώς καθόταν μπροστά του και τον κοίταγε. Τότε παρατήρησε ο παππούς μου ότι κατά λάθος του είχε δώσει πεντάρα αντί για δεκάρα. Την είχε πάγει ο σκύλος στον φούρναρη, ο φούρναρης αρνήθηκε να του δώσει κουλούρι, και του επέστρεψε την πεντάρα. Και το έξυπνο αυτό σκυλί δεν την πέταξε, να πάει σε κάποιον άλλον να ζητήσει δεκάρα, αλλά την επέστρεψε στον παππού μου και στάθηκε να περιμένει το σωστό νόμισμα. Τού έδωσε τότε ο παππούς μου μία δεκάρα και ο σκύλος την πήρε και δεν γύρισε πάλι! Οι Βολιώτες ήταν πολύ περήφανοι για τον σκύλο τους που μάζευε δεκάρες και αγόραζε κουλούρια. Και ήταν του δρόμου σκύλος, όχι καλής ράτσας…».  

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

H απίθανη αλλά αληθινή ιστορία του σκύλου με τις δεκάρες στον Βόλο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top