Κακοποίηση ζώων: τι μπορώ να κάνω ως ζωόφιλος

Home » Pet Love » Κακοποίηση ζώων: τι μπορώ να κάνω ως ζωόφιλος

Η χώρα μας διαθέτει πλέον μία αυστηρή νομοθεσία κατά της κακοποίησης των ζώων με μεγάλες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Σκοπός είναι η πρόληψη και αποτροπή κάθε ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων. Και για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ούτε συνείδηση, ούτε φόβος ποινής, σκοπός είναι η τιμωρία. Στο Utopia Zone συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζουμε όλοι και όλες οι ζωόφιλοι ώστε να βοηθήσουμε να μπει ένα τέλος στην κακοποίηση.

Τι προβλέπει ο νόμος για την κακοποίηση ζώων

Ως κακοποίηση ζώων ορίζεται η κακή και βάναυση μεταχείριση ζώων, όπως ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη σύννομη αναπαραγωγή και ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη. Ως κακουργήματα αντιμετωπίζονται πλέον οι περιπτώσεις: φόνου και βασανισμού ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Παθητική κακοποίηση ζώων

Η κακή μεταχείριση των ζώων δεν προκύπτει μόνο από ενέργειες που κάνουμε στα ζώα αλλά και από εκείνες που αμελούμε να κάνουμε. Ως παθητική κακοποίηση των ζώων ορίζονται παραλείψεις και αμέλειες όπως:

  • Η συνεχή ή παρατεταμένη έκθεση του ζώου σε αντίξοες ή ακραίες καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, κλπ).
  • Η μη πρόσβαση του ζώου σε κατάλληλο στεγνό και άνετο κατάλυμα, ζώα σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, χωράφια, κλπ.
  • Τα μόνιμα αλυσοδεμένα ζώα. 
  • Ζώα χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή και καθαρό νερό.
  • Ζώα τα οποία δεν εμβολιάζονται/αποπαρασιτώνονται σε σταθερή βάση.
  • Ζώα τα οποία δεν τυγχάνουν κτηνιατρικής φροντίδας.
  • Ζώα τα οποία δεν εξασκούνται και δεν βγαίνουν βόλτα καθημερινά.

Τι μπορώ να κάνω ως ζωόφιλος

Η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει σε λειτουργία τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10410για την προστασία των ζώων. Εκεί μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν  κακοποιήσεις ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους. Οι διώξεις για κακοποίηση ζώων δεν γίνονται πλέον μετά από μήνυση. Δεν είναι υποχρεωμένος δηλαδή ο ζωόφιλος να μπει στην ποινική διαδικασία. Είναι αναμενόμενο όμως ότι ο κατηγορούμενος θα επιχειρήσει στην ανάκριση και την δίκη να αμφισβητήσει την παράνομη δράση του, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο κ.α).

Οι ανώνυμες καταγγελίες

Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει μία ανώνυμη καταγγελία αλλά η καταδίκη του δράστη είναι εξαιρετικά δύσκολη χωρίς επώνυμη καταγγελία ή εάν αυτός/η που θα την κάνει, δεν εμφανιστεί τελικά στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs Voice δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις να ζητήσουν παροχή νομικής βοήθειας στο https://lawyersforanimals.dogsvoice.gr/ .  Σε όλα τα αιτήματα παρέχεται μια πρώτη νομική εκτίμηση και καθοδήγηση από την ομάδα νομικών του Dogs’ Voice και σε κάποιες περιπτώσεις ορίζεται Συνήγορος του Οργανισμού, με όλα τα νομικά έξοδα καλυμμένα (όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να γίνει για όλες τις περιπτώσεις).

Το τέλος της κακοποίησης των ζώων από τους ανθρώπους, δεν μπορεί να γίνει χωρίς άλλους ανθρώπους που θα αναλάβουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποκαταστήσουν την απανθρωπιά που εκδηλώνει το είδος τους.    

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Κακοποίηση ζώων: τι μπορώ να κάνω ως ζωόφιλος

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top