Οι μυστικοί τρόποι που οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους

Home » Pet Love » Οι μυστικοί τρόποι που οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους

Ζω με γάτες από τη στιγμή που γεννήθηκα και έχω διαβάσει περισσότερα από 100 βιβλία για την ψυχολογία τους. Ε, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα που να μην με εκπλήξουν με τη συμπεριφορά τους!

Καλά κρυμμένα μυστικά

Οι γάτες είναι μυστηριώδη ζώα, κρύβουν καλά τα μυστικά τους, θέλουν με πάθος να συντηρήσουν τον μύθο ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να μας εκπαιδεύσουν», οι πιο καπάτσες ξέρουν πώς θα μας χειραγωγήσουν, στην πλειοψηφία τους όμως είναι παντελώς αδιάφορες για τη γνώμη μας. Γνωρίζουν ότι αρκεί η φυσική ομορφιά τους και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους για να μας έχουν για πάντα σκλάβους.

«Οι γάτες είναι συμφεροντολόγες – δεν αγαπούν τον άνθρωπο»

Κούνια που σας κούναγε, όσοι το υποστηρίζετε. Πριν από χρόνια, έβαφα το σπίτι μου και θεώρησα καλό να πάω τον γάτο στο πατρικό μου για να μην είναι μέσα στην ανακατωσούρα. Ο γατούλης τα είχε όλα εκεί. Την τροφή του, το νερό του, την ησυχία του (ηλικιωμένοι και ήσυχοι άνθρωποι οι γονείς). Ε, λοιπόν, μόλις μπήκα στο πατρικό την τρίτη μέρα, με βλέπει ο γάτος, βγάζει μια σπαρακτική κραυγή και σκαρφαλώνει σε χρόνο μηδέν στην αγκαλιά μου. Είχε γαντζωθεί πάνω μου, σαν να ήθελε να γίνει ένα μαζί μου, να μην χωρίσουμε ποτέ. (Και μετά, μού λέτε ότι οι γάτες δεν αγαπούν τον άνθρωπο; )

«Όταν η γάτα με γλείφει, δείχνει την αγάπη της;» 

Εδώ θα κάνουμε ένα myth buster. Οι γάτες συνήθως δεν μας γλύφουν γιατί μας αγαπάνε αλλά γιατί δεν τους αρέσει η μυρωδιά μας ή – για να το διατυπώσουμε πιο πολίτικαλ κορέκτ – θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους μυρωδιά πάνω μας. Αυτό κάνουν και με τα μωρά τους. Τα καθαρίζουν μεν, μεταφέρουν συστατικά με το σάλιο τους που βοηθούν στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού των μωρών γατιών αλλά παράλληλα τα «σφραγίζουν» με τη δική τους μυρωδιά. Εάν ένα μωρό χάσει τη μυρωδιά της μάνας του (π.χ. το απομακρύνεις από κοντά της για δύο ημέρες) δεν θα το αναγνωρίζει πια ως δικό της.

«Ε τότε, πώς δείχνουν την αγάπη τους;»

Οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους στον άνθρωπο με την οικειότητα. Το να ξαπλώσουν ανάσκελα για να τους χαϊδέψεις την κοιλιά (όσο περισσότερο σε αφήνει, τόσο περισσότερο σε εμπιστεύεται), να νιώθουν την άνεση να πηδήξουν πάνω στη δική σου κοιλιά, να σκαρφαλώνουν στον ώμο σου, να σου κάνουν «πατουσάκια» (μασάζ), όπως έκαναν στο στήθος της μαμάς τους για να κατέβει γάλα, να θέλουν τον χειμώνα να κοιμούνται μαζί σου και το καλοκαίρι κάπου κοντά σου (ζεσταίνονται πιο εύκολα από εμάς),  και, γενικά, να επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία την επαφή του σώματός τους με το δικό σου, έστω κι αν αυτό σημαίνει να ακουμπήσει η άκρη της ουράς τους στη γάμπα σου.

Τα «ματάκια»

Ένα κόλπο για να κάνεις μία γάτα να σε αγαπήσει είναι να της κάνεις «ματάκια»: την κοιτάς από κοντινή απόσταση μέσα στα μάτια και αρχίζεις να ανοιγοκλείνεις τα δικά σου, σαν να είσαι έτοιμος να κοιμηθείς. Οι γάτες σε αισθάνονται έτσι ευάλωτο και για κάποιον λόγο πολύ συμπαθητικό. Δεν πιάνει όμως πάντα. Όταν το κάνω στη μία μου γάτα, αρχίζει το γουργουρητό χαράς χωρίς καν να την χαϊδεύω. Όταν το κάνω στην άλλη με κοιτά του τύπου «τι κάνει τώρα αυτός ο χαζός;». Μυστήρια ζώα αυτές οι γάτες, είναι σίγουρο!   

Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopian Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Οι μυστικοί τρόποι που οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top