Eurovision 2024

Ποια είναι τα σκυλιά ευεξίας και πώς φέρνουν αρμονία σε σχολεία και δομές υγείας

Home » Pet Love » Ποια είναι τα σκυλιά ευεξίας και πώς φέρνουν αρμονία σε σχολεία και δομές υγείας

Έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενο άρθρο τα ζώα θεραπείας που βοηθούν στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων υγείας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα σκυλιά ευεξίας, μία ιδέα που έρχεται από την Αυστραλία, ήδη λειτουργεί σε 250 σχολεία και ετοιμάζεται να εφαρμοστεί σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και φυλακές.

Συναισθήματα ευεξίας και χαλαρότητας

Η ιδέα έχει στο επίκεντρο της τα φυσικά χαρακτηριστικά των σκύλων, δηλαδή την κοινωνικότητα και τον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσουν με τους ανθρώπους. Τα σκυλιά έχουν αποδειχτεί επιστημονικά ότι μειώνουν το ανθρώπινο στρες, τους καρδιακούς ρυθμούς και δημιουργούν τα αισθήματα ευεξίας και χαλαρότητας. Με αυτά τα δεδομένα μία ομάδα επιστημόνων στη Βικτώρια πειραματίστηκε με το πώς θα επιδρούσε ένας σκύλος, όχι σε έναν μεμονωμένο άνθρωπο αλλά σε μία κοινότητα ανθρώπων, όπως είναι το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

«Σκύλος ευεξίας»

Ο «σκύλος ευεξίας» του σχολείου έδειξε ότι μειώθηκε η ένταση και το άγχος των μαθητών, τα παιδιά δήλωσαν πιο χαλαρά επειδή υπήρχε στη σχολική κοινότητα ένα ζώο και όχι μόνο άνθρωποι, ενώ κάποιοι μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες επικοινωνίας με τους συμμαθητές τους, έδειξαν να γίνονται πιο κοινωνικοί, παρατηρώντας το σκυλί να πηγαίνει από το ένα παιδί στο άλλο και να χαίρεται με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητές τους. Με άλλα λόγια, το σκυλί ευεξίας έγινε η συνδετική «κόλα» του σχολείου. 

Σε νοσοκομεία, φυλακές και οίκους ευγηρίας 

Η επιτυχία του πειράματος στη Βικτώρια, το οποίο έγινε με την τήρηση των Διεθνών Πρωτοκόλλων Παρέμβασης Υποβοηθούμενης από Ζώα, οδήγησε στην εφαρμογή του προγράμματος σε δεκάδες σχολεία, ενώ φέτος γίνονται οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του σε άλλα περιβάλλοντα, όπως δομές φροντίδας ηλικιωμένων, νοσοκομείων, φυλακών και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, στις οποίες το προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με υψηλά επίπεδα άγχους.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Προσοχή. Σκυλιά ευεξίας δεν μπορούν να γίνουν τυχαία και ανεκπαίδευτα σκυλιά. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με αυστηρά πρωτόκολλα στα οποία προβλέπεται η έρευνα των αναγκών κάθε κοινότητας που θα τοποθετηθεί το σκυλί, η επιλογή ενός σταθερού και μόνιμου φροντιστή του σκυλιού, ακολουθεί η εκπαίδευση του σκυλιού αλλά και η εκπαίδευση της κοινότητας για το πώς θα το υποδεχτεί και θα αναπτύξει σχέσεις μαζί του.

Πρώτα η ευεξία του σκυλιού

Προκειμένου να έχει επιτυχία το πρόγραμμα σκύλων ευεξίας είναι απόλυτη προτεραιότητα να εξασφαλιστεί πρώτα η ευεξία του ίδιου του σκυλιού, ώστε να μπορεί να προσφέρει την αρμονία στην ανάδοχη, μεγάλη οικογένειά του.  

Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Ποια είναι τα σκυλιά ευεξίας και πώς φέρνουν αρμονία σε σχολεία και δομές υγείας

Most Popular

Social Media

Scroll to Top