Ποια Είναι Τα Σκυλιά Θεραπείας Και Πως Βοηθούν Στην Ίαση

Home » Pet Love » Ποια Είναι Τα Σκυλιά Θεραπείας Και Πως Βοηθούν Στην Ίαση

"του Δημήτρη Καλαντζή"

Από την παρουσία δίπλα σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μέχρι την επίσκεψη σε κάποιον ηλικιωμένο που νοσηλεύεται, οι σκύλοι θεραπείας και οι ιδιοκτήτες τους συνεργάζονται ως ομάδα για να βελτιώσουν τη ζωή ανθρώπων που έχουν την ανάγκη για μια ιδιαίτερη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά τους.

Άνθρωπος και Σκύλος: μία σχέση που κρατά χιλιάδες χρόνια

H σχέση ανθρώπου και σκύλου χρονολογείται από τη στιγμή που ο homo sapiens  σταμάτησε τη νομαδική ζωή και εγκαταστάθηκε σε οικισμούς, καλλιεργώντας γη και εκτρέφοντας ζώα. Ο σκύλος ήταν το ζώο που πλησίασε τους πρώτους οικισμούς, επέλεξε να ζήσει κοντά στους ανθρώπους και να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αντάλλαγμα τη φροντίδα και την ανθρώπινη συντροφικότητα.

Ο σκύλος / σύντροφος αναγνωρίζεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα ως πολύτιμος αρωγός και στους πάσχοντες ανθρώπους. Η γυναίκα που αναμόρφωσε τις νοσηλευτικές υπηρεσίες στη Βρετανία του 18ου αιώνα, Florence Nightingale, ήταν η πρώτη που παρατήρησε ότι τα σκυλιά μείωναν το άγχος και διευκόλυναν την ανάρρωση σε παιδιά και ενηλίκους που νοσηλεύονταν σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Έκτοτε δεκάδες έρευνες και πειράματα έχουν αποδείξει τη θεραπευτική επίδραση των σκυλιών σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων. 

Πως επιδρούν τα σκυλιά στη βελτίωση της υγείας

Φανταστείτε για λίγο τον εαυτό σας σε μία δύσκολη κατάσταση υγείας, όπου έχετε τριγύρω σας συγγενείς και φίλους που προσπαθούν να κρύψουν την ανησυχία τους, ενώ το ιατρικό  προσωπικό σάς δίνει συνεχώς οδηγίες ή σας υποβάλλει σε δυσάρεστες θεραπείες.

Σε αυτό το γκρίζο σκηνικό, φανταστείτε τώρα να μπαίνει ένα χαρούμενο σκυλάκι που να θέλει απλώς να σας γνωρίσει, να σας ξεσηκώσει, να σας κάνει χαρές και να ζητήσει την παρέα σας. Ένα πλάσμα που δεν γνωρίζει από ιατρική ή περίπλοκες ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά έχει μάθει να προσεγγίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη και να χαίρεται πραγματικά να προσφέρει λίγη από τη χαρά του.

Το σκυλί θεραπείας ανοίγει με τον δικό του τρόπο ένα διαφορετικό παράθυρο αισιοδοξίας στο βαρύ κλίμα της ασθένειας, του άγχους, της σύγχυσης, της απώλειας ή του πένθους.

Ράτσες και εκπαίδευση των σκύλων θεραπείας

Καμία ράτσα δεν αποκλείεται από το έργο του σκύλου θεραπευτή με πιο κατάλληλα να θεωρούνται τα Golden Retriever, Labrator Retriever και Cavalier King Charles Spaniel (ιδιαίτερα για περιπτώσεις που το σκυλί θα πρέπει να κάθεται αρκετή ώρα στην αγκαλιά του θεραπευόμενου). Τα σκυλιά θεραπείας λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για κάθε πάθηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Κάποια θα χρειαστεί να παρακινήσουν ασθενείς να αλληλοεπιδράσουν και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες, άλλα θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσουν για να αποσπάσουν μερικά χαμόγελα και άλλα απλώς να συντροφεύσουν τον ασθενή κάποιες ώρες στο κρεβάτι, κοιτώντας τον στα μάτια μέχρι να κερδίσουν το ενδιαφέρον του.   

Τα σκυλιά θεραπείες βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών τους και – περιττό να πούμε – δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τα ιατρικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για τις ασθένειες.

Σε επόμενη ανάρτηση θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το σπουδαίο έργο που γίνεται και στην Ελλάδα με τα σκυλιά θεραπείας.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Ποια Είναι Τα Σκυλιά Θεραπείας Και Πως Βοηθούν Στην Ίαση

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top