Πώς θα κάνω τον σκύλο μου να γαυγίζει λιγότερο

Home » Pet Love » Πώς θα κάνω τον σκύλο μου να γαυγίζει λιγότερο

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να γαυγίζει ο σκύλος σου. Αυτή είναι η λαλιά του. Έτσι επικοινωνεί με εσένα, με τους ανθρώπους και με τα άλλα ζώα. Εάν έχεις πρόβλημα με το γαύγισμα, πάρε καλύτερα ψαράκια σε ενυδρείο. Τώρα, εάν ο σκυλάκος σου έχει βγει… πολυλογάς, υπάρχουν τρόποι για να γίνει λιγότερο ομιλητικός και να εκφράζει τα «θέλω» και τη «γνώμη» του διαφορετικά. Απαιτούν βέβαια αρκετή υπομονή, επανάληψη, πολλή αγάπη (και αρκετές λιχουδιές).

Βασικές αρχές για λιγότερο γαύγισμα

Φωνάζοντας στο σκυλάκι σου να σιωπήσει, καταφέρνεις ακριβώς το αντίθετο. Παίρνει το μήνυμα ότι με το γαύγισμα αποσπά εύκολα την προσοχή σου και θα το κάνει συνέχεια όταν αισθάνεται ότι δεν είσαι 100% αφοσιωμένος-η. Σκοπός σου είναι να δώσεις στο σκυλί έναν εναλλακτικό τρόπο για να επικοινωνεί ή να μειώσεις τα ερεθίσματα που του προκαλούν γαύγισμα. Προσοχή, αυτή η «εκπαίδευση» πρέπει να γίνεται πάντα ως παιχνίδι και να διατηρείς μία ατμόσφαιρα ασφάλειας και χαράς για τον σύντροφό σου.

Τι; Γαύγισε κάποιος;

Εάν έχεις καταλάβει ότι ο σκύλος σου γαύγίζει απλώς γιατί θέλει την προσοχή σου, τότε μη του τη δώσεις. Θα περιμένεις να βαρεθεί να γαυγίζει και τότε θα του ορμήσεις με αγκαλιές, χάδια και παιχνίδια. Τι μήνυμα θα πάρει έτσι; Ότι όταν ΔΕΝ ΓΑΥΓΙΖΕΙ, έχει την προσοχή σου. Ακόμα καλύτερο είναι να προλαβαίνεις τις ανάγκες του. Μην παραλείπεις τις βόλτες σε τακτικούς χρόνους, μην παραλείπεις τα παιχνίδια, προσπάθησε να τον έχεις όσο τον δυνατόν πιο απασχολημένο, ώστε το γαύγισμα να μην είναι έκφραση βαρεμάρας.

Ποιος σιωπηλός σκύλος θέλει μία λιχουδιά;

Είπαμε ότι δεν επιβραβεύουμε τον σκύλο όταν γαύγίζει. Τον επιβραβεύουμε όμως όταν βαρεθεί και μείνει σιωπηλός. Στην αρχή τον επιβραβεύουμε με μία λιχουδιά όταν μείνει σιωπηλός μισό λεπτό, μετά ένα λεπτό και μετά σιγά σιγά αυξάνουμε τον χρόνο της επιβράβευσης ώστε να του μείνει στο μυαλό ότι κάποια στιγμή μετά τη σιωπή θα έρθει η λιχουδιά (ειδάλλως μπορεί να καταλάβει ότι γαύγισμα + μικρή παύση = λιχουδιά). 

Πως θα μειώσω το γαύγισμα σε άλλα σκυλιά

Εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σκυλί που προκαλεί αναστάτωση στο δικό σας, τότε μόλις το δείτε από μακριά γεμίστε τη χούφτα σας με λιχουδιές και δίνετε μία μία στον σκυλάκο σας μέχρι να διασταυρωθείτε με το άλλο σκυλί και να απομακρυνθείτε. Το σκυλάκι σας θα έχει την προσοχή του περισσότερο στη χούφτα σας παρά στο άλλο σκυλί. Μπορεί να μη λειτουργήσει με την πρώτη φορά αλλά να χρειαστεί μέρες ή και μήνες αλλά θα δείτε αποτελέσματα.

Κρατήστε το σκυλί σας κουρασμένο από χαρά.

Ένα σκυλί που έχει καθημερινές σωματικές και διανοητικές δραστηριότητες είναι πιο δύσκολο να γαύγίζει από βαρεμάρα ή δυσφορία. Το σκυλάκι σε χρειάζεται για μεγάλες βόλτες, για κυνηγητό, για «φέρε το μπαλάκι» και παιχνίδια τύπου παζλ που θα ασκήσουν το μυαλό του. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το σκυλάκι σου, τόσο πιο εύκολα μπορεί να μειώσει το γαύγισμα.

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν επιτυχία μη διστάσεις να εμπιστευτείς κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή. Μπορεί το σκυλάκι σου να νιώθει δυσφορία με καταστάσεις, ανθρώπους ή άλλα σκυλιά που μόνο ένας καλός εκπαιδευτής μπορεί να αναγνωρίσει και να προτείνει λύσεις.  

Γαβ γαβ!

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Πώς θα κάνω τον σκύλο μου να γαυγίζει λιγότερο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top