Πώς θα υπολογίσω την ηλικία του σκύλου μου

Home » Pet Love » Πώς θα υπολογίσω την ηλικία του σκύλου μου

Επί δεκαετίες επικρατούσε η λανθασμένη αντίληψη ότι η ηλικία των σκύλων υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των χρόνων ζωής τους επί επτά. Δηλαδή, εάν το σκυλάκι μας είναι 5 ετών, θα είναι 5Χ7=35 σε ανθρώπινη ηλικία. Όχι, όχι, όχι, λένε οι επιστήμονες. Τα σκυλιά, όπως και κάθε διαφορετικό είδος ζωής, δεν έχουν τέτοιου είδους αναλογία με την ανθρώπινη ηλικία. Δεν απογαλακτίζονται το ίδιο, δεν ωριμάζουν αναπαραγωγικά το ίδιο και δεν ενηλικιώνονται και γερνούν το ίδιο.

Οι άνθρωποι γεννιούνται πρόωρα

Οι άνθρωποι είναι από τα ζωικά είδη που εξαρτούνται πολύ από τη μητέρα τους για πολύ χρόνο μετά τη γέννηση τους. Επειδή έχουν αναλογικά μεγάλο κεφάλι, γεννιούνται στην πραγματικότητα πρόωρα (ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να εξέλθουν από το γυναικείο σώμα) και αργούν πολύ να περπατήσουν και να απεξαρτηθούν από την τροφό τους. Αντίθετα, για παράδειγμα τα κατσικάκια γεννιούνται ώριμα, ικανά να σταθούν στα πόδια τους λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους και να αναζητήσουν εκείνα την τροφή από τη μητέρα τους.

Αναλογία ηλικίας σκύλων και ανθρώπων

Τα σκυλιά βρίσκονται κάπου στη μέση. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση δίνει την εξής αναλογία των ετών ζωής σκύλων και ανθρώπων:

  • 15 ανθρώπινα χρόνια ισοδυναμούν με τον πρώτο χρόνο ζωής ενός μεσαίου μεγέθους σκύλου.
  • Το δεύτερο έτος για έναν σκύλο ισούται με περίπου εννέα χρόνια για έναν άνθρωπο (δηλαδή ένα σκυλί 2 ετών είναι 24 χρονών σε ανθρώπινη ηλικία).
  • Μετά τα δύο χρόνια, κάθε ανθρώπινο έτος είναι περίπου πέντε χρόνια για έναν σκύλο.

Η αναλογία αυτή έχει προκύψει στις ΗΠΑ από τρεις πηγές δεδομένων: εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων ζώων, έρευνες φυλών και στοιχεία από κτηνιατρικά νοσοκομεία.

Γιατί τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα;

Είναι ένα θέμα που έχει μπερδέψει πολύ την επιστημονική κοινότητα. Το συνηθισμένο στη φύση είναι τα μεγάλα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες και οι φάλαινες, να ζουν περισσότερο από τα μικρά, όπως τα ποντίκια. Ο κανόνας όμως δεν έχει εφαρμογή στα σκυλιά. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά γερνούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, κάθε 4,4 κιλά μάζας σώματος μειώνει το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κατά περίπου έναν μήνα. Ο λόγος δεν έχει τεκμηριωθεί με την επικρατέστερη μέχρι στιγμής θεωρία να υποστηρίζει ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη μεγαλόσωμων σκύλων (δηλαδή το γεγονός ότι γεννιούνται μερικά γραμμάρια και πολύ σύντομα φτάνουν τα 30 – 40 κιλά) μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερη πιθανότητα μη φυσιολογικής ανάπτυξης κυττάρων και θανάτου από καρκίνο.

Ένα είναι βέβαιο: είτε μετράμε την ηλικία του φίλου μας σε σκυλίσια, είτε σε ανθρώπινα χρόνια, καθώς θα ωριμάζει και θα γερνά δεν θα χάσει τίποτα από την ομορφιά, τη γοητεία, τη χαρά και τις αναμνήσεις που μας έχει προσφέρει, και θα είμαστε μέχρι τέλους μαζί του να τον λατρεύουμε και να μας λατρεύει. 

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Πώς θα υπολογίσω την ηλικία του σκύλου μου

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top