Σωστές και λανθασμένες πρακτικές στην εκπαίδευση των σκύλων

Home » Pet Love » Σωστές και λανθασμένες πρακτικές στην εκπαίδευση των σκύλων

Ίσως να έχετε ζηλέψει σκυλάκια που κοιτούν στα μάτια τον κηδεμόνα τους πριν κάνουν οτιδήποτε, ίσως να προτιμάτε το σκυλάκι σας να είναι λιγότερο εκπαιδευμένο και περισσότερο αυθόρμητο. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή βασική εκπαίδευση ενός σκύλου είναι απαραίτητη για να διευκολύνει τις ζωές και των δύο αλλά και να προφυλάξει τον αγαπημένο σας σύντροφο από κινδύνους.   

Σωστές πρακτικές εκπαίδευσης σκύλων

Επιχειρήστε κάθε φορά μικρά και απλά βήματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι ευχάριστη για τον σκυλάκο σας και, εάν του θέσετε έναν περίπλοκο στόχο, απλώς θα τον μπερδέψετε. Μικρά βήματα λοιπόν από τα οποία θα πάρει γρήγορα επιβράβευση.

Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά προσεκτικά στις λεπτομέρειες. Εάν λέτε τη μία φορά «Άλεξ κάτω», την άλλη απλώς «κάτω» και την τρίτη «Άλεξ, κάθισε κάτω», το χάσατε το παιχνίδι. Η προτροπή πρέπει να είναι πάντα ακριβώς ίδια, ώστε να βοηθήσει τον σκύλο σας να καταλάβει τι ζητάτε.

Χρησιμοποιήστε πάντα θετική ενθάρρυνση που σημαίνει λιχουδιές, παιχνίδια, επαίνους ή οτιδήποτε άλλο του αρέσει, όταν πετυχαίνει τον στόχο. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι θέλουν κάποια αμοιβή για τη δουλειά τους. Να είστε εξαιρετικά γενναιόδωροι στην αρχή, ώστε να προσβλέπει σε «αύξηση μισθού».

Να είστε πάντα ειλικρινής μαζί του. Μην τον κοροϊδεύετε για να κάνει αυτό που θέλετε και μην χρησιμοποιείτε τις «εντολές» για να κάνετε επίδειξη σε άλλους κηδεμόνες ή γιατί θεωρείτε χαριτωμένη την «υπακοή» του. Η εκπαίδευση γίνεται για τη διευκόλυνση της ζωής και των δυο σας και όχι για να βγείτε σε τάλεντ σόου.

Διασκεδάστε στον χρόνο της εκπαίδευσης για να κάνει και εκείνος το ίδιο. Έτσι θα συνδέσει την εκπαίδευσή του με τη συντροφικότητα και θα τα κάνει όλα πιο εύκολα. Παίξτε μαζί του πριν και μετά την εκπαίδευση.

Λανθασμένες πρακτικές στην εκπαίδευση των σκύλων

Επιλέξτε έναν τόπο όπου θα είστε εσείς και το σκυλί σας για την εκπαίδευση. Είναι μάταιο να πάτε σε ένα πάρκο σκύλων με δεκάδες περισπασμούς της προσοχής. Όταν πετύχετε την εκτέλεση της οδηγίας στο ήσυχο περιβάλλον, την δοκιμάζεται και… μπροστά σε κοινό.

Μην κάνετε προπονήσεις που ξεπερνούν τα 20 λεπτά. Είναι πάρα πολλή «εργασία» για τον φίλο σας. Ακόμη και πέντε λεπτά προπόνησης μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ειδικά αν υπάρχει η δυνατότητα να την επαναλαμβάνετε πολλές φορές την ημέρα.

Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση – ΜΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ – πόνο, φόβο ή εκφοβισμό κατά την προπόνηση. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να οδηγήσουμε σε μία κλονισμένη σχέση του σκύλου μαζί μας με ψυχολογική αστάθεια.

Δεν απογοητευόμαστε από μία κακή προπόνηση. Η διαδικασία δεν είναι γραμμική. Θα υπάρξουν διακυμάνσεις στην πρόοδο. Εάν έχετε εσείς ή το σκυλάκι μία κακή μέρα, προτιμήστε να διακόψετε την προπόνηση και δοκιμάζετε την επόμενη μέρα – δεν χάθηκε ο κόσμος.

Μην τελειώνετε ποτέ μια προπόνηση με κακή νότα. Παραμείνετε θετικοί και επαινέστε τον για οποιαδήποτε, ακόμα και ασήμαντη, πρόοδο έχει σημειωθεί. Θυμηθείτε, πρόκειται για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης συμπεριφοράς για μια μακροχρόνια σχέση. Πάρτε το λοιπόν σιγά σιγά και πάνω από όλα κάντε το διασκεδαστικό και για τους δύο.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Σωστές και λανθασμένες πρακτικές στην εκπαίδευση των σκύλων

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top