Τα αστεία βίντεο με γάτες δεν είναι πάντα για γέλια

Home » Pet Love » Τα αστεία βίντεο με γάτες δεν είναι πάντα για γέλια

Πάνω από 2 εκατομμύρια αστεία βίντεο με γάτες αναρτώνται κάθε χρόνο στο youtube, κερδίζοντας περισσότερες από 26 δισεκατομμύρια μοναδικές «θεάσεις». Τα funny cats video παραμένουν εδώ και μία δεκαετία το Νο1 τρεντ όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα ηθικής μεταχείρισης των ζώων, καθώς κάποιοι δημιουργοί περιεχομένου δεν αρκούνται στην προσπάθεια καταγραφής μίας αστείας στιγμής του ζώου τους αλλά στήνουν σκηνές στα όρια της κακοποίησης.

Γιατί μας αρέσουν τα αστεία βίντεο με γάτες

Το φαινόμενο της δημοφιλίας των αστείων βίντεο με γάτες έγινε αντικείμενο έρευνας του πανεπιστημίου της Ιντιάνας. Πάνω από 7.000 συστηματικοί θεατές τέτοιων βίντεο ρωτήθηκαν γιατί επιλέγουν να τα βλέπουν και τι προσφέρει αυτή η θέαση στην καθημερινότητά τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, λιγότερο άγχος, λιγότερη ενόχληση ή μελαγχολία και γεμίζουν τις μπαταρίες τους με περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Από χαμόγελα μέχρι τρανταχτά γέλια

Όσες και όσοι ζούμε συντροφιά με γάτες γνωρίζουμε ότι τα ζώα μας έχουν γεννηθεί για να προσφέρουν τρυφερότητα αλλά και πολλές στιγμές γέλιου. Τους αρέσει να «τσαλακώνονται», να παίρνουν αστείες πόζες, να βγάζουν περίεργα νιαρουρίσματα, να κάνουν ό,τι περάσει από το κεφάλι τους για να διασκεδάσουν αλλά και να τραβήξουν την προσοχή μας. Διαθέτουν άλλωστε… επτά ψυχές, οπότε είναι διατεθειμένα να πάρουν το ρίσκο και για τα πιο επικίνδυνα ακροβατικά. (Πριν από πολλά χρόνια είχα ένα πάρα πολύ ζωηρό γατάκι που συνέχεια προσπαθούσε να ανέβει σε ψηλές επιφάνειες του σπιτιού -και όχι στις ειδικές κατασκευές για εκείνο- ή έπαιρνε φόρα και γλιστρούσε στο πάτωμα χτυπώντας στους τοίχους. Ρώτησα τον κτηνίατρο «μα δεν χτυπάει; Δεν πονάει;» Μου είπε ότι εάν εκείνη την εποχή του ξυρίζαμε το τρίχωμα, θα βλέπαμε ότι το σώμα του ήταν γεμάτο μελανιές. Και χτυπάει και πονάει, αλλά είναι στη φύση του να δοκιμάσει και να εξελίσσει τις δυνατότητες του σώματός του χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.)   

Πότε τα αστεία βίντεο με γάτες γίνονται κακοποιητικά

Επικές τούμπες, «μάχες» με το είδωλό τους στο καθρέφτη, αποτυχημένα άλματα από έπιπλο σε έπιπλο, γενικά κάθε αυθόρμητη στιγμή της γάτας μας ή του παιχνιδιού της μαζί  μας μπορούμε να την καταγράψουμε και να τη μοιραστούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Της είναι παντελώς αδιάφορο. Εάν όμως αρχίσουμε να στήνουμε παγίδες στο σπίτι για να πέφτει, όταν την κάνουμε μπάνιο ενώ κραυγάζει από δυσφορία, όταν τη φέρνουμε αντιμέτωπη με άλλα ζώα που γνωρίζουμε ότι δεν τα πάει καλά, τότε αρχίζει η κακοποίηση του ζώου για χάρη των «κλικς». Δυστυχώς οι πλατφόρμες δεν δέχονται εύκολα  αναφορές. Το παιχνίδι είναι στη χέρια μας. Ας μην μοιράζουμε «likes» χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνθήκες που γυρίστηκε το κάθε βίντεο. Μπορούμε επίσης να αφήνουμε σχόλια ότι «το βίντεο δεν είναι αστείο αλλά κακοποιητικό», ώστε να διαδώσουμε το μήνυμα για την ηθική μεταχείριση των γατιών αλλά και όλων των ζώων στον ψηφιακό κόσμο.      

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Τα αστεία βίντεο με γάτες δεν είναι πάντα για γέλια

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top