Τι ονειρεύονται τα σκυλάκια μας;

Home » Pet Love » Τι ονειρεύονται τα σκυλάκια μας;

Σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει: εκεί που κοιμάται βαθιά, αρχίζει να κουνάει τη μυτούλα του σαν να προσπαθεί να μυρίσει κάτι, μετά τα πόδια του,  την ουρά του και κάποιες φορές βγάζει και κάποια πνιχτά γαβγίσματα. Ο σκυλάκος σου κοιμάται και… ονειρεύεται. Ναι, ονειρεύεται. Όπως και εμείς, οι άνθρωποι.

«Τα σκυλιά ονειρεύονται τους κηδεμόνες τους»

Το συμπέρασμα είχε βγάλει πριν από μερικά χρόνια η καθηγήτρια Εξελεγκτικής Ψυχολογίας του Harvard Deirdre Barrett, που έχει αφιερώσει το ακαδημαϊκό της έργο στη μελέτη του ύπνου και των ονείρων: “Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα ίδια πράγματα που τους ενδιαφέρουν καθημερινά, αν και περισσότερο με εικόνες παρά με λογική. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα ζώα είναι διαφορετικά. Δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι γενικά εξαιρετικά δεμένα με τους ανθρώπους τους, είναι πιθανό ο σκύλος σου να ονειρεύεται το πρόσωπό σου, τη μυρωδιά σου και ότι σε ευχαριστεί ή σε ενοχλεί σε αυτόν».

Όνειρα ανθρώπων και σκυλιών

Όπως και οι κηδεμόνες τους, όταν κοιμούνται τα σκυλιά περνούν από τα στάδια του βαθέος  ύπνου και του ύπνου με Ταχεία Κίνηση Οφθαλμών (REM). Στο στάδιο REM έρχονται τα όνειρα. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει ένας μηχανισμός που συνήθως εμποδίζει τους μύες μας να κινούνται ενώ κοιμόμαστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός εξασθενεί και τα άτομα προσπαθούν να κάνουν κινήσεις σε ονειρική κατάσταση. Έτσι έχουμε τις συνεχείς εναλλαγές πλευρού, τις κλωτσιές στον ύπνο μας και το παραμιλητό. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Αν αυτός ο μηχανισμός στον εγκέφαλο εξασθενήσει, τότε θα δείτε τον σκυλάκο σας να κάνει μικρές κινήσεις, να προσπαθεί να πιάσει μία αόρατη μπάλα ή να προσπαθεί να σας πει πόσο σας αγαπάει.

Κι αν βλέπουν εφιάλτες;

Όπως δεν είναι όλα τα ανθρώπινα όνειρα καλά, έτσι δεν είναι και όλα τα όνειρα των σκυλιών χαρούμενα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξυπνάμε ένα σκυλί που δείχνει ότι βρίσκεται σε αγωνία στον ύπνο του, όπως θα κάναμε με ένα παιδί. Το σκυλί μπορεί να μη συνειδητοποιήσει αμέσως ότι έβλεπε ένα κακό όνειρο και τώρα είναι ξύπνιο και έτσι να μας κάνει κακό άθελά του, ως συνέχεια του εφιάλτη του.

Πώς θα έχει το σκυλί μου έναν καλό ύπνο;

Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στον εαυτό μας και τα σκυλιά μας καλύτερα όνειρα είναι να έχουμε χαρούμενες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμόμαστε άφθονα σε ένα ασφαλές και φροντισμένο περιβάλλον. Κάποιες φορές για εμάς τους ανθρώπους, είναι δύσκολο να το πετύχουμε με όλες τις σκοτούρες και τα άγχη που μας κυνηγάνε, αλλά για τα σκυλάκια μας δεν χρειάζονται παρά μερικές αγκαλιές, αρκετό παιχνίδι και πολλή αγάπη για να έχουν καθημερινά μία «όμορφη ημέρα», την οποία θα ξαναζούν στον ύπνο τους.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Τι ονειρεύονται τα σκυλάκια μας;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top