To χαμόγελο των σκύλων

Home » Pet Love » To χαμόγελο των σκύλων

Κάποιες και κάποιοι το έχουμε ως δεδομένο: το σκυλάκι μας, γνωρίζει πώς να χαμογελά. Το πρόσωπό του γίνεται χαλαρό, τα μάτια του μάς κοιτάνε απευθείας στα μάτια και οι μύες του στόματός του μαζεύονται προς τα πάνω, αποκαλύπτοντας τα δόντια του, χωρίς όμως την ένταση που έχουν όταν γαβγίζει ή αντιμετωπίζει κάτι εχθρικό και αγχωτικό. Είναι όμως έτσι; Γνωρίζουν τα σκυλιά πώς να χαμογελούν;

Επικοινωνία με ανθρώπινους όρους

Οι ειδικοί κτηνίατροι στη συμπεριφορά των σκύλων υπενθυμίζουν ότι οι σκύλοι είναι μιμητικά ζώα και αγαπούν πολύ τους ανθρώπους τους. Είναι επόμενο λοιπόν να παρατηρούν και να αναλύουν λεπτομερειακά τις αντιδράσεις μας, ώστε να αποκωδικοποιούν τις εκφράσεις μας όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, στρεσαρισμένοι ή σκεπτικοί προκειμένου να συμπεριφερθούν ανάλογα. Ένα σκυλάκι που βλέπει τους ανθρώπους τους να το κοιτούν με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο και στη συνέχεια να το αγκαλιάζουν, να το χαϊδεύουν και να ξεκινούν παιχνίδια μαζί του, γνωρίζει ότι είναι χαρούμενοι μαζί του και θέλει να ανταποδώσει την ίδια διάθεση με τους «ανθρώπινους όρους».

Χαμογελά προς τους ανθρώπους και όχι προς τα άλλα σκυλιά

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σκυλάκι μας «χαμογελά» μόνο στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους του. Με τα άλλα σκυλάκια δεν παίρνει την ίδια έκφραση. Χρησιμοποιεί μόνο τη «γλώσσα του σώματος» για να μεταδώσει τα μηνύματα: «έρχομαι ως φίλος και θέλω να παίξω μαζί σου» ή «αυτός είναι ο ιδιοκτήτης μου, κράτησε τις αποστάσεις σου για να μην έχουμε κακά ξεμπερδέματα».

Χαμόγελα που γλιτώνουν από μπελάδες

Η γνώση είναι όπλο για κάθε πλάσμα της φύσης. Έτσι και το σκυλάκι μας, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να αναλύει και να χρησιμοποιεί τις θετικές μας εκφράσεις ώστε να γλιτώσει από τα επακόλουθα των «αταξιών» του. Για παράδειγμα, θα το δούμε να έρχεται κοντά μας με ένα «πλατύ χαμόγελο» μετά από το σπάσιμο ενός βάζου, την κατανάλωση μίας τροφής από το τραπέζι που δεν ήταν για αυτό ή το εκείνο το σχίσιμο στον καναπέ που «ήταν ατύχημα, δεν φταίω εγώ!».

Με το χαμόγελο πιστεύει ότι θα κάνει κι εμάς να χαμογελάσουμε αντί να θυμώσουμε και να του βάλουμε τις φωνές. Και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει. Διότι, όπως είναι γνωστό, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

To χαμόγελο των σκύλων

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top