Tο μυστικό για την ευτυχία του κατοικιδίου μας

Home » Pet Love » Tο μυστικό για την ευτυχία του κατοικιδίου μας

Κάθε κηδεμόνας σκύλου και γάτας θέλει να έχει ένα χαρούμενο σκύλο ή γάτα. Αλλά η εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας, μερικές φορές ξεχνάμε ότι βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Οι κηδεμόνες έχουμε την ευθύνη για να παρέχουμε στα ζώα μας όλα όσα χρειάζονται αλλά και να αλληλοεπιδρούμε μαζί τους με τέτοιον τρόπο που να τα κάνουμε χαρούμενα και ευτυχισμένα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και ζώων προκαλούν  θετικά ή αρνητικά συναισθήματα στα ζώα.

Μια κατηγορία αλληλεπιδράσεων που είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα είναι οι αλληλεπιδράσεις με «άτομα των οποίων οι ενέργειες είναι άμεσα δυσάρεστες, απειλητικές και/ή επιβλαβείς στα ζώα». Τα άτομα που χρησιμοποιούν αποτρεπτικές μεθόδους προπόνησης (που περιλαμβάνουν διορθώσεις λουριών, κραδασμούς και κολάρα με δόντια) περιλαμβάνονται σε αυτήν την ομάδα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης όσοι παραμελούν, κακομεταχειρίζονται ή κακοποιούν ζώα.

Τα ζώα μπορούν να θυμούνται πράγματα, έτσι οι άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αρνητικές συμπεριφορές είναι πιθανό να προκαλούν συνεχώς αρνητικά συναισθήματα στο κατοικίδιο μας. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι ανειδίκευτοι εκπαιδευτές, ανειδίκευτοι φροντιστές ζώων και άτομα που είναι σκοπίμως σκληρά με τα ζώα.

Φυσικά, οι άνθρωποι μπορούν να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε ζώα χωρίς να έχουν τέτοια πρόθεση. Για παράδειγμα, μια αγκαλιά σε έναν σκύλο που δεν του αρέσει (σε πολλά σκυλιά δεν αρέσει να τα αγκαλιάζουν) συχνά προκαλεί άγχος στο ζώο. Ενώ το άτομο πιστεύει ότι είναι ευχάριστο γεγονός και για τους δύο, ο σκύλος είναι στην πραγματικότητα δυσαρεστημένος. Οι κηδεμόνες οφείλουμε να προσπαθούμε να δείχνουμε τη στοργή μας με τους όρους του ζώου.

Το να είμαστε απλά μαζί του μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για το κατοικίδιό μας. Εάν το ζώο μας απολαμβάνει την παρέα μας και νιώθει ασφάλεια μαζί μας, μόνο το να είμαστε μαζί μπορεί να το κάνει ευτυχισμένο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε κάτι συνεχώς με τον σκύλο ή την γάτα μας για να απολαμβάνουμε την παρέα ο ενός του άλλου.

Φυσικά, το να κάνουμε πράγματα μαζί που είναι διασκεδαστικά, είναι θετική εμπειρία. Έτσι, το παιχνίδι, κάποια άσκηση ή προπόνηση, οδηγεί πάντα σε θετικά συναισθήματα. Μερικές φορές βοηθά περισσότερο η παροχή μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων και τροφών. Για παράδειγμα, στα σκυλιά αρέσει συνήθως η ποικιλία στις λιχουδιές που χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή στην εκπαίδευση.

Οι 6 βασικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για την ευτυχία του κατοικίδιου μας είναι οι εξής:

  1. Εάν χρησιμοποιείτε τιμωρία στο κατοικίδιό σας, σταματήστε αμέσως.
  2. Χρησιμοποιήστε μόνο θετική ενίσχυση για να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιό σας.
  3. Αφιερώστε χρόνο για διασκέδαση π.χ. παίξτε διελκυστίνδα με τον σκύλο σας ή με ένα ραβδί με τη γάτα σας.
  4. Αφιερώστε χρόνο στο ζώο σας, κάνοντας πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο, είτε πηγαίνετε τον σκύλο τακτικές βόλτες είτε με το κάθεστε συντροφικά με τη γάτα σας στον καναπέ.
  5. Δώστε προσοχή όταν χαϊδεύετε το ζώο σας. Εκτιμούν πάντα όταν σταματάτε πριν είναι «πολύ».
  6. Έχετε μια ρουτίνα για το κατοικίδιό σας, αλλά συμπεριλάβετε κάποια μικρή έκπληξη πότε πότε με κάποια νέα δραστηριότητα ή τροφή.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο «μεγάλος» στη σχέση με το ζώο σας είστε εσείς και η ευτυχία του ζώου σας δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη δική σας συμμετοχή.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Tο μυστικό για την ευτυχία του κατοικιδίου μας

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top